Søvnartikel 9

SØVN EN NØGLE TIL GLÆDE

Hvordan påvirker søvn vores reaktion, når det kommer til stressende eller positive oplevelser? Det får du et svar på her. 

Dårlig søvn bidrager til mere følelsesladede reaktioner i stressende situationer. Så når du har sovet dårligt, vil du altså sandsynligvis reagere mere følelsesladet dagen efter. Stressbelastningen bliver med andre ord forstærket. 

Men dårlig søvn påvirker ikke blot, hvordan vi reagerer i stressende situationer. Det forstyrrer også, hvordan vi reagerer i positive situationer. Dårlig søvn betyder nemlig, at vi reagerer mindre på positive oplevelser. 

Det er lektor Nancy Sin, der har undersøgt, hvordan søvnunderskud påvirker vores reaktion ved både stressende og positive oplevelser. Deltagerne i hendes studie blev interviewet hver dag i en uge om deres søvn, stress og positive oplevelser. 

Dårlig søvn indebar som sagt, at deltagerne reagerede mindre på positive oplevelser. ”Når folk har en positiv oplevelse – det kan for eksempel være at få et kram eller tilbringe tid i naturen – så føler de sig typisk gladere den samme dag. Men når en person har sovet for lidt, så får han/hun ikke et lige så stort boost ud af den positive oplevelse,” forklarer Nancy Sin. 

Hun håber, at vi bliver mere bevidste om at prioritere vores søvn, fordi det vil gavne os, både når det gælder stress og glæde. 

DET KAN DU GØRE: Prioritér din søvn. For det vil gøre dig mindre stresset og gladere.  

Nancy Sin er ansat ved University of British Columbia. Studiet blev bragt i tidsskriftet Health Psychology. Læs mere: Sleep Duration Linked With Behavioral Management of …

Følg med i den nyeste viden om søvn, kost, motion og meget mere. Klik her for at købe abonnement på magasinet.