Søvnartikel 8

BLIVER DU NEMT VRED?

Har du nogle dage, hvor du føler dig ekstra vred? Så peger ny forskning på, at søvn kan være både årsag og løsning. 

Søvnunderskud gør os nemlig vrede. Så hvis du får mere søvn, kan det gøre, at du får styr på din vrede. 

Godt 200 personer skrev dagbog om deres søvn, stress og vrede. De skrev i dagbogen hver dag i en måned. Når de sov mindre, end de var vant til, udtrykte de mere vrede dagen efter. 

Forskerne udførte også et eksperiment med knapt 150 personer. De skulle enten følge deres sædvanlige sengetider eller begrænse deres søvn til fem timer på en nat.  

Det blev afprøvet, hvor nemt de blev vrede. De blev derfor udsat for irriterende lyde for at se, hvordan de reagerede på dem. 

Dem, der havde sovet ligesom sædvanligt, klarede larmen fint og blev ikke vrede. Men dem, der kun sov 5 timer, reagerede med vrede. 

Det betyder, at søvnunderskud indebærer, at vi bliver dårlige til at tilpasse os og udvise overskud i frustrerende situationer. 

Professor Zlatan Krizan forklarer desuden, at søvnunderskud øger vrede og frustration over tid. Jo flere nætter vi sover for lidt, desto dårligere bliver vi altså til at styre vores vrede. 

DET KAN DU GØRE: Forsøg at få nok søvn, for det er vigtigt for dit humør. Søvnunderskud øger din vrede.  

Zlatan Krizan er ansat ved Iowa State University. Studiet blev bragt i tidsskriftet Sleep. Læs mere: Study finds that sleep restriction amplifies anger

Følg med i den nyeste viden om søvn, kost, motion og meget mere. Klik her for at købe abonnement på magasinet.