Søvnartikel 25

DÅRLIG SØVN GØR DIG BEKYMRET 

God søvn er afgørende for at finde glæde og energi den næste dag. Vi kender også alle til, at dårlig søvn frarøver os humør og energi. 

Et nyt studie viser, hvad der egentlig sker i hjernen. ”Vi har identificeret, at dyb søvn sænker bekymringerne på en nat ved at reorganisere forbindelserne i hjernen,” siger professor Matthew Walker.

Studiet bestod af 18 deltagere, der fik scannet deres hjerner, mens de kiggede på voldsomt videomateriale. Det gjorde de dels efter en nat med god søvn og dels efter en nat, hvor de ikke fik sovet. 

Efter en søvnløs nat så blev der lukket ned for det præfontale cortex, der skal hjælpe med at holde styr på bekymringer. Til gengæld blev hjernens følelsesmæssige centre overaktive. 

“Uden søvn så er det nærmest som om, hjernen presser hårdt på den følelsesmæssige speeder og ikke nok på bremsen,” udtrykker professoren. ”Dyb søvn reparerer på hjernens præfrontale mekanismer, der regulerer vores følelser og forebygger, at nervøsiteten eskalerer.” 

Matthew Walker er ansat ved University of California. Studiet blev bragt i tidsskriftet Nature Human Behaviour. Læs mere:

Stressed to the max? Deep sleep can rewire the anxious brain

Læs abonnement på magasinet Sundhed+. Klik her