Søvnartikel 18

UNDGÅ HEDETURE

Nyt studie viser, at man med to livsstilsændringer kan minimere hedeture (hot flashes) i overgangsalderen. Læs her hvordan man selv kan påvirke omfanget af hedeture i overgangsalderen. 

Det første punkt handler om at have en sund vægt. Det andet handler om ikke at ryge. Hvis man både har en sund vægt og er ikke-ryger, når man fylder 40 år, så sænker det risikoen markant for hedeture. 

Det er godt nyt, at man selv kan reducere risikoen for de ubehagelige hedeture. De er det hyppigst forekommende ubehag, der er forbundet med overgangsalderen. 

Omkring 85 procent af kvinder i overgangsalderen oplever hedeture. Men det nye studie peger altså på, at hedeture kan forebygges. 

Forskere mener, at hedeturene skyldes ændringer i hjernens hypothalamus – området der hjælper med at kontrollere kropstemperatur. 

Det er forskeren Hsin-Fang Chung, der har sammenfattet erfaringerne fra en række andre studier. De omfatter i alt 21.460 kvinder. 

Hsin-Fang Chung forholdt sig til Body Mass Index (BMI) og rygning på den ene side – og hedeture på den anden. Det viste, at højere BMI og rygning er forbundet med større sandsynlighed for at lide af hedeture. 

”Stærkt overvægtige kvinder har næsten 60 procent større risiko for at opleve jævnlige eller voldsomme hedeture, sammenlignet med kvinder der har en normal vægt,” forklarer forskeren. 

”Kvinder, der ryger har mere end 80 procent større risiko for at opleve jævnlige eller voldsomme hedeture, sammenlignet med kvinder der aldrig har røget.” 

Hsin-Fang Chung forklarer, at rygning og fedme forstærker hinandens negative effekt. ”Rygning øger effekten af fedme og giver kvinder med fedme og som ryger over tre gange så stor risiko for at opleve jævnlige eller voldsomme hedeture – sammenlignet med normalvægtige kvinder, som aldrig har røget.” 

Men der er rigtig godt nyt til kvinder under 40, også selvom de har røget. Kvinder, der holder op med at ryge, før de fylder 40 år har samme chance for at undgå hedeture, som kvinder der aldrig har røget. Det har altså afgørende effekt at holde op med at ryge, før man fylder 40.

DET KAN DU GØRE: Normalvægtige kvinder, som er ikke-rygere, har den største sandsynlighed for at undgå hedeture i overgangsalderen.

Hsin-Fang Chung er ansat ved University of Queensland. Studiet blev bragt i tidsskriftet American Journal of Obstetrics and Gynecology. Læs mere: 2 lifestyle changes may reduce risk of hot flashes

Følg med i den nyeste viden om søvn, kost, motion og meget mere. Klik her for at købe abonnement på magasinet.