Søvnartikel 13

SØVN BESKYTTER DINE MINDER

Søvn hjælper os med at lære hele livet ved at tilføje nye minder og beskytte de gamle. 

“Hjernen er flittig, mens vi sover. Den gentager, hvad vi har lært i løbet af dagen. Søvn hjælper med at reorganisere minder og præsentere dem på den mest effektive måde.”

”Minder er dynamiske – ikke statiske. Det betyder med andre ord, at minder ikke er endelige. De bliver opdateret i søvnen,” siger professor Maksim Bazhenov. 

”Gennem søvnen bliver både gamle minder og nye oplevelser genindspillet. Genindspilningen forebygger, at du glemmer.” 

Professoren uddyber, at genindspilningen tillader de samme neuroner at opbevare konkurrerende minder. ”Vi lærer mange nye ting på en daglig basis og disse minder konkurrerer med gamle minder. Vi har brug for søvnen til at opbevare alle minderne.” 

”Når du spiller tennis, så har du en bestemt muskelhukommelse. Men hvis du så begynder at spille golf, så må du lære, hvordan du bevæger de samme muskler på en anden måde. Søvn sørger for, at golf ikke sletter, hvordan du spiller tennis. Det er et eksempel på, at søvn gør det muligt for forskellige minder at eksistere sammen i hjernen.” 

”Søvn er altså afgørende for, at det er muligt med det, vi kalder menneskelig intelligens. Det er evnen til at lære kontinuerligt fra oplevelser, skabe ny viden og tilpasse sig en verden, der forandrer sig omkring os.”

DET KAN DU GØRE: Søvn er noget af det vigtigste, du kan gøre for at sikre din hukommelse. 

Maksim Bazhenov er ansat ved University of California, San Diego. Studiet blev bragt i tidsskriftet eLife. Læs mere: Can sleep protect us from forgetting old memories …

Følg med i den nyeste viden om søvn, kost, motion og meget mere. Klik her for at købe abonnement på magasinet.