Søvnartikel 10

NÅR DU SOVER, ARBEJDER DIN HJERNE

Hjernen har travlt med at organisere nye minder, mens vi sover. Nu har forskere fået et unikt indblik i processen. 

Hjernen ”genindspiller” oplevelser, når vi sover. Det fortæller studiet, hvor to deltagere fik implanteret mikroelektroder i hjernen. 

De to deltagere tog en lur, både før og efter de spillede et computerspil. Spillet bestod af farvepaneler, der lyste op i forskellige sekvenser, for at spillerne skulle gentage dem. Men i stedet for at flytte deres arm, så forestillede deltagerne sig, at de bevægede computermusen med hånden og ramte de korrekte farver i den rigtige rækkefølge. 

Mens deltagerne spillede og slappede af, så målte forskerne aktiviteten blandt grupper af neuroner i hjernen ved hjælp af implanterede elektroder. 

”Der findes ikke en masse scenarier, hvor en person har elektroder placeret i hjernen og hvor elektroderne er små nok til at måle aktiviteten blandt individuelle neuroner,” siger Ph.d. Beata Jarosiewicz. 

De elektroder, der anvendes til medicinske formål, for eksempel ved Parkinsons eller epilepsi, er for store til at måle aktiviteten blandt enkelte neuroner. 

Studiet er faktisk første gang, det har været muligt med sådan en detaljeret måling af aktiviteten blandt neuroner i den menneskelige hjerne. ”Det er grunden til, at studiet er unikt og banebrydende,” bemærker Beata Jarosiewicz. 

Der blev observeret de samme mønstre i neuronernes aktivitet, både mens spillet var i gang og da deltagerne tog sig en lur bagefter. Det var altså som om, deltagerne blev ved med at spille, mens de sov, ved at genspille de samme mønstre i hjernen på neuron-niveau. 

”Her er det første direkte bevis blandt mennesker på, at vi genindspiller, når vi sover, for at hjælpe med at styrke minder,” siger Beata Jarosiewicz. 

”Få en god nattesøvn. Det er vigtigt for dine kognitive præstationer. Her er endnu et bevis på, at søvn er meget vigtigt i disse processer,” afslutter hun. 

DET KAN DU GØRE: Det er vigtigt for din hukommelse, at du får nok søvn. Når du sover, bliver dine oplevelser genindspillet og din hukommelse bliver styrket. 

Beata Jarosiewicz har bl.a. været ansat ved Stanford University. Studiet blev bragt i tidsskriftet Cell Reports. Læs mere: Evidence that human brains replay our waking experiences …

Følg med i den nyeste viden om søvn, kost, motion og meget mere. Klik her for at købe abonnement på magasinet.