SALVIE
Der findes mange slags salvie. De to mest almindelige er lægesalvie (Salvia officinalis) og spansk salvie (Salvia lavandulifolia). De stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet. De to slags salvie har nogle vidt forskellige virkninger på helbredet.
Navnet salvie kommer af det latinske salvare, der betyder at helbrede. Navnet skyldes, at salvie har flere tusinde års historie som lægeurt.
Salvie er i familie med oregano, lavendel, rosmarin, citronmelisse, timian, mynte, merian og basilikum. Familien hedder læbeblomstfamilien og rummer mange krydderurter og lægeplanter med krydret duft.
ANTIOXIDANTER
Salvie kan bidrage til at beskytte kroppen mod frie radikaler. Frie radikaler kan føre til ødelæggelse af celler, ringere immunforsvar og kroniske sygdomme. Salvies gavnlige virkninger skyldes, at salvie er rig på antiinflammatoriske stoffer og antioxidanter. En række studier har desuden bekræftet, at stofferne i salvie bidrager til at mindske inflammation.
Et studie har vist, at personer, der jævnligt spiser salvie som krydderi, har lavere risiko for nogle kræftformer. Studiet peger på, at den beskyttende effekt skyldes antioxidanterne i salvie.
HUKOMMELSE
Salvie kan bidrage til bedre hukommelse, opmærksomhed og parathed blandt raske voksne. De positive resultater opnås ved at lade salvie indgå som en almindelig del af kosten.
Salvie kan også bidrage til bedre indlæring, hukommelse og bearbejdning af informationer blandt personer med mild eller moderat Alzheimers. De gavnlige effekter kan skyldes, at salvie hjælper mod kemiske ubalancer i hjernen.
Salvie kan med andre ord bruges til at fremme de kognitive evner eller beskytte mod kognitiv svækkelse.
KOLESTEROL OG BLODSUKKER
Salvie kan bidrage til at sænke det totale kolesterol, det dårlige kolesterol (LDL) og fedtstoffer i blodet (triglycerider). Salvie kan desuden øge det gode kolesterol (HDL).
Studier har vist, at deltagere får lavere blodsukker, når de indtager salvie og studierne fastslår, at salvie kan gavne diabetikere ved at reducere glukoseniveauet.
FORGIFTNING
Både lægesalvie (Salvia officinalis) og spansk salvie (Salvia lavandulifolia) indeholder et stof, der hedder thujon.
Thujon kan være giftigt i større mængder. Det kan føre til så alvorlige tilfælde som slagtilfælde og skader på leveren og nervesystemet.
Det er svært at vide, hvor meget thujon der er i den salvie, du spiser. Det er derfor en god idé at holde sig på den sikre side og kun at indtage salvie i mindre mængder.
Det er som udgangspunkt ufarligt at indtage salvie i mad og drikke. Men der er nogle situationer, hvor salvie kan give alvorlige bivirkninger. Det skyldes både thujon og nogle andre stoffer, der findes i salvie.
HORMONER
Geraniol er et stof i spansk salvie (Salvia lavandulifolia), der kan udløse østrogenlignende effekter i kroppen.
Hvis man har en sygdom, der kan forværres af østrogen, bør man derfor undgå at spise spansk salvie. Salvie risikerer at forstyrre behandlingen af hormonfølsomme sygdomme som brystkræft, livmoderkræft og kræft i æggestokkene.
Det kan være problematisk at spise eller drikke salvie, når man er gravid. Det skyldes, at man skal passe på med sit indtag af thujon, når man er gravid. Thujon kan forstyrre menstruationscyklus og i værste tilfælde kan det give abort. Man bør også holde sig fra salvie, når man er ammende. Der er eksempler på, at thujon i salvie kan mindske en kvindes mælkeproduktion.
BLODSUKKER
Lægesalvie (Salvia officinalis) kan sænke blodsukkeret. Et lavere blodsukker kan betragtes som en positiv ting. Men da diabetes medicin også anvendes til at sænke blodsukkeret, så kan det at indtage salvie og medicin til sammen føre til, at blodsukkeret bliver for lavt.
Hold derfor øje med dit blodsukker, hvis du har diabetes og spiser salvie. Hvis du vil fortsætte med at spise salvie, bør du sandsynligvis bede din læge om at ændre din dosis af medicinen.
Lægesalvie kan forstyrre kontrollen af blodsukkeret under og efter en operation. Man bør derfor undgå at indtage lægesalvie i de sidste to uger inden en operation.
BLODTRYK
Spansk salvie (Salvia lavandulifolia) kan øge blodtrykket hos mennesker med forhøjet blodtryk. Spansk salvie risikerer altså at forværre blodtrykket. Når man indtager spansk salvie sammen med medicin, så kan det svække effekten af den medicin, der skulle have hjulpet til at sænke blodtrykket.
Til gengæld kan lægesalvie (Salvia officinalis) sænke blodtrykket. Det kan være et problem for personer, hvor blodtrykket allerede er lavt. Hvis man indtager lægesalvie sammen med blodtrykssænkende medicin, så kan det få blodtrykket til at blive for lavt.
Hold derfor godt øje med dit blodtryk, hvis du spiser salvie og lider af højt eller lavt blodtryk.
HJERNEN
Salvie indeholder som sagt betydelige mængder af stoffet thujon, der kan tilskynde til slagtilfælde. Risikoen er ikke så stor, så længe man alene indtager salvie i almindelige mængder i mad og drikke. Men man skal passe på med større indtag, fordi det kan øge risikoen for slagtilfælde.
Medicin, der skal forebygge slagtilfælde, påvirker stofferne i hjernen. Salvie kan også påvirke stofferne i hjernen. Salvies påvirkning af stofferne i hjernen betyder, at salvie kan mindske, hvor effektivt medicinen forebygger slagtilfælde.
HUKOMMELSE
Lægesalvie (Salvia officinalis) og spansk salvie (Salvia lavandulifolia) kan øge visse stoffer i kroppen og hjernen. Nogle af de former for medicin, der benyttes mod eksempelvis Alzheimers kan også påvirke stofferne i hjernen. Når man både indtager salvie og disse former for medicin, kan det øge medicinens effekter eller bivirkninger.
LEVEREN
En række forskellige former for medicin bliver ændret eller nedbrudt i leveren. Salvie kan svække, hvor hurtigt leveren er i stand til at omdanne eller nedbryde medicinen. Konsekvensen kan være, at det øger effekten eller bivirkningerne af medicinen.
SØVNIGHED
Salvie kan give søvnighed og døsighed. Når man både indtager salvie og eksempelvis beroligende lægemidler eller sovemidler, så kan det medføre, at man bliver mere træt og døsig, end det var hensigten.
MADLAVNING
Salvie bliver brugt i kød- og fiskeretter. Salvie har traditionelt set hørt sammen med fed mad som svinekød. Det er også almindeligt at bruge salvie i supper, saucer og gryderetter.
Du kan bruge salvie i salater, men vær opmærksom på at salvie har en kraftig og gennemtrængende smag, så det kan være en god idé kun at bruge en lille smule, for at smagen ikke bliver for dominerende.
Salvie er særligt kendt fra det franske og italienske køkken. Du kan for eksempel prøve at stege et par salvieblade, så de bliver sprøde og fordele dem over pasta.
Du kan købe frisk eller tørret salvie året rundt. Salvie kan gro i haven eller altankassen. Du kan også få salvie som indendørs potteplante, der kan klare sig vinteren over. Det er en nøjsom og hårdfør plante, så den er nem at holde.
Frisk salvie kan opbevares i køleskabet i op til to uger. Du kan også tørre eller fryse salvie, hvis du ønsker det. Frisk salvie er dog normalt mest velsmagende.
DET KAN DU GØRE
Du kan bruge salvie i franske eller italienske retter. Salvie indeholder antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer. Men det særligt interessante er, at salvie kan gavne hukommelsen. Det er dog vigtigt kun at indtage salvie i små mængder. Salvie indeholder nemlig et stof, der er giftigt ved større indtag og salvie kan svække effekten eller øge bivirkningerne ved nogle former for medicin.
SALVIE TE
Her er en nem opskrift på salvie te. 1) Kog vand til et par kopper. Brug en elkedel eller en gryde, 2) Tilsæt et par friske salvie kviste i det kogende vand, 3) Lad teen trække i 5 minutter, 4) tilsæt evt. citron eller honning.

Kilder, der er anvendt i artiklen:
Medicalnewstoday.com
Rxlist.com
Web.extension.illinois.edu
Webmd.com