MUSKATNØD

Muskatnød er frøene fra en frugt, der vokser på træet Myristica fragrans.
Træet stammer fra Molukkerne, også kaldet krydderiøerne (Spice Islands) i Indonesien. Det er fortsat Indonesien, der er den største producent i verden. Træet vokser også i andre tropiske områder som Malaysia og Caribien.
Træet kan give frugt i 60 år eller mere. Frugten er gul og kødfuld. Den minder om en fersken eller abrikos. Den deler sig i to, når den er moden, hvorved den røde frøkappe kommer til syne. Frøkappen dækker over frøet: muskatnødden.
Træet giver to krydderier. Både frøkappen og selve muskatnødden. Muskatblommen er navnet på den frøkappe, der dækker muskatnødden. Muskatblommen er et lettere, og nogle vil mene mere elegant krydderi, der bliver anvendt langt sjældnere.
Muskatnødden tørres i solen og vendes to gange dagligt i op til to måneder. Muskatnødden er færdig med at tørre, når den rasler indeni sin skal. Skallen brydes og muskatnøddernes pilles ud. De tørrede muskatnødder er gråligt brune, som vi kender dem.
Olier fra muskatnød bruges som duft i sæber og kosmetik. Olien destilleres fra muskatnødder, der er blevet spist i af orme. Ormene fjerner stivelse og fedt og efterlader de dele af frøet, der er rige på olie.
HISTORIE
Portugiserne opdagede muskatnød på Banda Islands i Indonesien i 1512. Det blev et værdifuldt krydderi i Europa for sin anvendelse i madlavning og til medicinske formål.
I andre artikler i denne måned kan du læse om, hvordan hollænderne forsøgte at holde priserne på krydderier oppe. Muskatnød var et af de krydderier, der blev kæmpet om. De muskatnødder, der blev solgt hele, var dyppet i citron for at undgå de kunne spire.
I 1700-tallet bar moderigtige folk hele muskatnødder i sølvbeholdere, så de nemt kunne rive krydderiet og bruge det, når det passede dem.
Muskatnød fandt bred anvendelse til medicinske formål og blev blandt andet brugt som elskovsmiddel, for at fremprovokere abort, som narkotikum, mod psykoser og angst.
ANTIOXIDANTER
Antioxidanter er som bekendt helt centrale for helbredet. Det er stoffer, der beskytter dine celler mod skade fra frie radikaler.
Når der kommer for mange af disse molekyler kaldet frie radikaler i din krop, så opstår der oxidativ stress. Det er forbundet med udvikling af mange kroniske lidelser som kræft og hjerteproblemer. Antioxidanter beskytter altså mod alderstegn og alvorlige sygdomme.
Det står klart i denne måneds magasin, at en række krydderier indeholder virkningsfulde antioxidanter. Det gælder også muskatnød.
Muskatnød bruges normalt på grund af sin smag, men indeholder faktisk en imponerende række af kraftfulde stoffer, der kan hjælpe til at forebygge sygdom og fremme et godt helbred.
Et studie på rotter har vist, at ekstrakt af muskatnød forebygger celleskade. Det gælder selvom rotterne har fået et stof, der normalt øger oxidativ stress. Ekstraktet forhindrede beskadigelse af rotternes væv og celledød.
INFLAMMATION
Kronisk inflammation har problematiske effekter på helbredet som hjertesygdom, diabetes og slidgigt.
Muskatnød er rig på anti-inflammatoriske stoffer kaldet monoterpener og antioxidanter med kraftfulde anti-inflammatoriske egenskaber.
Muskatnød menes at sænke inflammation ved at begrænse enzymer, der ellers kan fremme inflammation.
ANTIBAKTERIELLE EGENSKABER
Muskatnød har antibakterielle egenskaber, der forhindrer skadelige bakterier. Muskatnød tackler således bakterier, der ellers kan give huller i tænderne og dårligt tandkød.
Laboratorieforsøg bekræfter, at ekstrakt af muskatnød har antibakterielle egenskaber mod disse og andre bakterier.
Muskatnød kan også bremse E.coli bakterier. E.coli er farlige bakterier, der kan give alvorlig sygdom og i nogle tilfælde ende i dødsfald.
Forskere arbejder på at opnå et større indblik i, hvordan egenskaberne bedst muligt kan udnyttes mod bakterier, svampe og infektioner.
Olie fra muskatnød anvendes allerede i en række produkter for at fremme den orale sundhed, undgå huller i tænderne og give bedre ånde.
MADLAVNING
Muskatnød har en kompleks smag og aroma. Det er vanskeligt at beskrive muskatnøds smag og duft. Ord som sød, varm eller stærk dækker ikke helt. Nogen beskriver den som varm, nødde- eller peberagtig.
Muskatnød er særligt populær i desserter og bagværk. Men det er et alsidigt krydderi. Det går godt i kødretter eller strøs over stivelsesrige grøntsager. Prøv med lidt muskatnød over kartofler, sødekartofler, butternut squash eller græskar. Du kan bruge muskatnød i varme og kolde drikkevarer som kaffe, kakao, chai og smoothies. Friskrevet muskatnød kan smage godt på frisk frugt, havregryn og yoghurt.
Muskatnød kan både købes som hele muskatnød og som pulver. Det er en fordel at købe dem hele i stedet for som pulver. Pulveret holder sig kun i kort tid. Når beholderen først er åbnet, så mister pulveret hurtigt sin skarphed og friskhed. Selv hvis det opbevares mørkt og koldt, så er det kun på toppen i en uge.
Til gengæld kan de hele muskatnødder holde sig i månedsvis og måske endda år. Friskhed og smag bevares bedst, hvis muskatnødden eller pulveret opbevares i en lufttæt beholder, undgå varme, fugt og direkte sollys. Disse ting gør, at muskatnødden mister sin smag og aroma. Undgå at opbevare muskatnød over dit komfur, opvaskemaskine, vandhane eller tæt på et vindue.
Når du bruger hele muskatnødder, så fravælg alle dem, der har tydelige insekthuller. Der er stor forskel på kvaliteten af muskatnødder. De dårligere muskatnødder er ødelagte, har ormehuller eller er mugne. Der sker en del snyd i handlen med muskatnødder, hvor de essentielle olier er udskilt og disse nødder kan opdages ved, at de er lettere og at der nemmere sker insektangreb.
Nyreven muskatnød smager bedst. Så brug kun nyreven muskatnød i din madlavning. Du kan bruge et lille rivejern eller en skarp kniv, hvis du føler dig sikker på hånden.
Riv det øverste lag af muskatnødden af først og smid det væk. Overfladen smager nemlig ikke så godt og friskt.
Kokke laver mad med muskatnød, som de lige har revet. Muskatnøddens nuancer opleves bedst, hvis den rives friskt over den færdige ret, i stedet for at blive kogt eller stegt med maden.
Den har et særligt samspil med smør, fløde og stivelse. Den er derfor en perfekt måde at afslutte for eksempel en portion kartoffelmos eller risengrød. Den gør sig også godt med grøntsager, der er stegt i smør.
En kombination af smør, rørsukker og muskatnød giver noget ekstraordinært til søde kartofler, yams, græskar eller squash.
Den kan give et ekstra pift til honningkager og muffins, chokolade, cheesecake og frugtkager. Den har ligeledes et smukt samspil med appelsin. Dette samspil af muskatnød, appelsin, smør og stivelse gør muskatnød til en vinder i kager og andre desserter.
Du kan bruge muskatnød alene eller sammen med andre krydderier som kardemomme, kanel og nelliker. Muskatnød gør sig især godt i kombination med kanel og kardemomme. Til sammen skaber de en varm og indbydende aroma.
I de lande hvor træet vokser, spiser de også frugten og den bliver eksempelvis brugt til pickles og gelé. Muskatnød er flittigt anvendt i asiatisk, og ikke mindst indisk, madlavning.
FORGIFTNING
Muskatnød indeholder stofferne myristicin, elemicin og safrol. Når muskatnød indtages i for stor mængde har den psykoaktive virkninger og kan fremkalde hallucinationer. En forgiftning kan give svimmelhed, kramper, kvalme, opkast og hjertebanken.
Der er talrige registrerede tilfælde af forgiftninger med muskatnød. Nogle af disse tilfælde er personer, der indtog en overdreven mængde af muskatnød som et rusmiddel for at opnå en psykoaktiv effekt.
Men der er også mennesker, som bliver forgiftet, fordi de ikke er bevidste om risikoen ved at spise muskatnød.
De små mængder, krydderiet bliver brugt i madlavning, vil typisk ikke give nogen tegn på forgiftning. Men der kan ske en forgiftning allerede ved et indtag af 5 gram (to teskefulde) muskatnød. En spiseskefuld er lig med 7 gram.
Jo mere man indtager ud over disse 5 gram, desto værre symptomer kan der opstå. De psykedeliske effekter opstår typisk, hvis man spiser mere end en hel muskatnød på én gang.
Symptomerne på en forgiftning indtræder typisk 3-8 timer efter, at personen har indtaget muskatnød og varer i cirka 10 timer.
Det er også alvorligt i de tilfælde, hvor der ikke opstår en akut forgiftning, men man spiser for meget muskatnød dagligt, over en længere periode. Det kan nemlig beskadige organerne og især leveren. Det problematiske er, at man måske ikke bliver opmærksom på skaden, før det er for sent. For symptomerne er ikke lige så stærke som ved en akut forgiftning.
Der findes ingen dokumentation for, om muskatnød er ufarligt at spise, når man er gravid eller ammende. Det er bedst at holde sig på den sikre side og alene indtage muskatnød i de mængder, der almindeligvis findes i mad. Der er et eksempel på en gravid kvinde, som indtog en spiseskefuld muskatnød. Hun fik symptomer på forgiftning og fostrets hjerterytme var påvirket i de næste 12 timer.
Der er eksempler på, at små børn er blevet alvorligt forgiftet. De har fået for meget muskatnød i forhold til deres egen vægt og størrelse. Der findes endnu ingen dokumentation for, hvor stor en dosis, børn sikkert kan indtage.
Det gode råd lyder at holde sig til de små og ufarlige mængder. Man kan desuden være opmærksom på, om man oplever nogen af kroppens advarsler. De første tegn er eksempelvis svimmelhed, kvalme, hovedpine, opkast, mavesmerter, brændende eller prikkende fornemmelse, følelsesløshed, rysten, rødmen, påvirket puls eller forvirring.
ALLERGI
Det er oplagt at tro, at muskatnød må være en nød, når den hedder noget med nød og på engelsk hedder den ligeledes noget med nød: nutmeg. Den ligner også en nød.
Personer, som er allergiske over for nødder, er måske bange for, at muskatnød kan fremprovokere en reaktion.
Men muskatnød er slet ikke en nød, det er faktisk et frø. Så din nøddeallergi vil ikke afholde dig fra at kunne spise muskatnødder.
Man kan godt være allergisk over for frø, men en sådan allergi omfatter normalt ikke alle frø, kun nogle af dem. Det er derfor muligt, at du godt kan spise muskatnød, selvom du er allergisk over for nogle former for frø.
Hvis man er så uheldig at være allergisk over for muskatnød, så findes denne allergi i forskellige sværhedsgrader. I de alvorligste tilfælde opstår der anafylaksi, som er en potentielt livsfarlig reaktion. Reaktionen opstår typisk blot få minutter efter, at man har indtaget den fødevare, man er allergisk over for. Man får svært ved at trække vejret og kan besvime.
I de mindre alvorlige, men også ubehagelige tilfælde, kan man opleve hvæsende vejrtrækning, tilstoppet næse, trykken for brystet, udslæt eller andre hudsymptomer, hævede læber eller tunge, maveproblemer, kramper eller opkast.
De alvorligste tilfælde vil typisk indtræde få minutter efter, man har spist. De mindre alvorlige giver sig måske først til udtryk timer eller dage efter.
MEDICIN
Muskatnød kan påvirke, hvor hurtigt leveren er i stand til at nedbryde medicin. Det kan derfor påvirke helbredet, hvis man spiser store mængder muskatnød og indtager medicin. Det gælder særligt ved medicin, der ændres eller nedbrydes af leveren.
Hvis man både spiser muskatnød og får medicin, der gør, at man bliver søvnig, så kan det få den effekt, at man bliver endnu mere søvnig end af medicinen alene.
Muskatnød kan øge bestemte kemikalier i hjernen. Hvis man tager medicin, der påvirker kemikalierne i hjernen, kan det derfor være problematisk med muskatnød. Det kan nemlig øge sandsynligheden for bivirkninger.
Samlet set så er det småt med tegn på, at muskatnød har en gavnlig effekt på helbredet bortset fra de antioxidanter, som nemt kan fås fra andre fødevarer.

Kilder, der er anvendt i artiklen:
Bbcgoodfood.com
Britannica.com
Food.com
Health.harvard.edu
Healthline.com
Medicalnewstoday.com
Medicinenet.com
Oxfordreference.com
Sciencedirect.com
Verywellfit.com
Webmd.com