”Vi skal også passe på, at vi ikke bliver for tynde”

/, Udvalgte A/”Vi skal også passe på, at vi ikke bliver for tynde”

”Vi skal også passe på, at vi ikke bliver for tynde”

Pres og stress er i dag en større trussel imod folkesundheden end ketchup og brun sovs. Det sunde liv skal nydes og skabe glæde., er Lillian Gjerulf Kretz og Peter Qvortrup Geisling, værtspar i DRs “Sundhedsmagasinet”, enige om.

TEKST MARIA PRÆST FOTO LASSE WIND MAKEUP LOUISE LIISBERG

Hjemme hos Peter Qvortrup Geisling bliver der ofte serveret frikadeller. Med sovs og kartofler. Det er nemlig datteren Merles livret. Ligeså hjemme hos Lillian Gjerulf Kretz, men hun er samtidig lidt af en “grøntsagsgeneral”, som hun selv siger.

Nærvær med datteren gør Peter Qvortrup Geisling glad. Derfor løfter han ikke den sunde pegefinger så tit, forklarer han. “Hvis jeg skal give min datter én ting, er det selvværd. Følelsen af at være ønsket og elsket. Uden at det tager overhånd selvfølgelig. Min datter elsker sovs, kartofler og frikadeller. Så det får hun.”

Hjemme hos ”grøntsagsgeneralen”

Lillian Gjerulf Kretz bliver der lige nørdet lidt mere. “Børn er jo nysgerrige og vil gerne smage og prøve nye ting. Så jeg serverer altid et fad med masser af grønt, som de kan plukke af. Det må aldrig blive et pres. De skal selv have lyst. Og som Peter siger, børn har først og fremmest brug for kærlighed og nærvær, så pyt med, om de spiser spidskål. Det får de måske smag for senere.”

 

Nærvær er vigtigere end broccoli

Sundhed med tvang er i bedste fald overflødigt, mener Peter Qvortrup Geisling: “Har vi måske selv taget skade af regnbueis og stegt flæsk? Hvis du kan se, at dit barn trives, bevæger sig og tør fortælle, hvad det føler, skal du ikke stille større krav,” fastslår han.

For røre sig, det skal både børn og voksne, er værtsparret enige om. Også selvom det kan være svært at finde tiden. “Motion er godt. Det frigiver nogle stoffer, der påvirker din mentale sundhed,” siger Peter Qvortrup Geisling.

Han minder om, at urmennesket hver dag brugte otte timer på at finde sin mad og få kalorier nok til at overleve. “Naturen har designet mennesker til at slås for livet, ikke til at sidde ved et skrivebord dagen lang. Vi skal simpelthen huske at røre os,” siger han. “Mase os ned i det løbetøj og komme af sted. Desværre vil kroppen meget nødigt af med det fedt, den har tilranet sig.” Den gider heller ikke altid, konstaterer Lillian Gjerulf Kretz, der ellers både løber og vinterbader.

”De fleste af os kender nok den dér barriere, man skal over efter en lang arbejdsdag. Sofaen kalder,” siger hun og indrømmer blankt, at det kan være svært at tage sig sammen til en iskold dukkert efter løbeturen. “Men det endorfin-kick, det giver, og følelsen bagefter er der ikke meget, der slår!” Peter Qvortrup Geisling går i motionscenter tre gange om ugen. “Jeg ville meget hellere gå til fod- bold, men det kan ikke lade sig gøre med mine skiftende arbejdstider,” siger han.

Lillian Gjerulf Kretz har det lidt på samme måde med yoga. ”Jeg er stor fan af yoga, som for mig både er fysisk og mental træning. Men når kalenderen er presset, så er det tit træningen, der bliver nedprioriteret,” erkender hun. I travle perioder bruger hun telefon-appen “Seven”.

Den sikrer hende syv minutters højintensiv interval træning og gør en markant forskel. “Lidt er bedre end ingenting,” som hun siger. Tilbage til naturen Naturen er også enormt undervurderet som kilde til sund- hed, bemærker Peter Qvortrup Geisling. Lige nu er han og Lillian Gjerulf Kretz ved at for- berede et program om lykke. Her undersøger de blandt andet, hvad der gør mennesker lykkelige i hverdagen.

“Lystfiskeri er ren mental sundhed. Derfor vil jeg gerne have Lillian med ud og prøve, hvordan det føles at få sådan fem kg gedde på krogen. Det går lige i hjernen,” siger han. Den er kollegaen helt med på: “Og du skal med til yoga. Helst i det fri. Begge dele er ufortyndet sundhed for krop og sjæl,” siger hun. “Jeg er selv vokset op på landet med rapsgule marker og vilde skove, men i takt med at vi i stigende grad flytter til de større byer, kommer vi jo i bogstaveligste forstand længere væk fra naturen og den ro, den giver. Der er ikke noget at sige til, at vi i stigende grad lider af stress. Vi er i gang det meste af tiden. Jeg kan se det hos mig selv og min om- gangskreds; når børnene sover, går vi igen i gang med at svare på mails. Vi glemmer, at vores hjerner har brug for, at vi holder mentalt fri.”

“For mig er sundhed også at drikke et dejligt glas rødvin og spise chokolade og nyde det.”

 

”Vi er simpelthen for dårlige til at sige nej,” konstaterer han og hun nikker: “Det gælder også Peter og jeg. Du kan ikke blive ved med at være noget for andre, hvis du ikke er noget for dig selv. Vi lavede for nogle uger siden et program om skærmtid, hvor jeg blev opmærksom på, hvor megen tid jeg bruger på min telefon. Den dér forestilling om, at vi skal være tilgængelige hele tiden, er usund,” siger hun.

Hjemme hos Lillian Gjerulf Kretz lægger de voksne telefonerne væk, når de kommer hjem. “Så vores børn kan mærke nærheden, at vi er til stede for dem. Og kun for dem,” som hun siger. Peter Qvortrup minder om, at det netop er det grænseløse arbejde, folk på dødslejet fortryder mest: ”En sygeplejerske på et australsk hospice spurgte de døende og det viste sig, at samtlige mænd fortrød, at have arbejdet for meget. Vi er bare så dumme, at vi ikke tager ved lære. Tempoet bliver kun vildere og vildere. Det kommer aldrig til at gå så langsomt, som det gør lige nu.”

Kvinder lever længere

Ifølge Danmarks Statistik lever danske mænd nu 78,5 år, kvinder 82,7 år. Som Peter Qvortrup Geisling siger: “Vi bliver ældre og ældre, men forskellen er forholdsvis konstant. Man plejer at sige, at kvinder skal have fire år til at komme sig i.” Han griner lidt, inden han fortsætter.

”Kvinder passer generelt bedre på sig selv. Du kan godt sammenligne det med biler. En kvinde tager typisk til serviceeftersyn, når hun har kørt 100.000 km, og igen når hun har kørt 125 og 150. Mænd besøger først værkstedet, når bilen begynder at brumme. Samtidig er det fundamentalt, at “omsorgsgenet” ligger meget dybere hos kvinder.”

Selv om deres program, “Sundhedsmagasinet” på DR1, primært har kvindelige seere, mener de to ikke, at kvinder nødvendigvis er sundere end mænd. Som Peter Qvortrup Geisling siger: “Kvinder går bare meget mere op i sundhed, både på egne og familiens vegne. Men der er også en bagside. Du kan gå for meget op i det. Sundhed er jo nærmest blevet den nye religion. Og så handler det pludselig ikke længere om faglighed og viden, men om tro.”

Ressourcestærke, velhavende mænd er dog mindst lige så gode til at passe på sig selv som kvinderne, peger han på. “Der er faktisk større ulighed mellem de rigeste og fattigste mænd end mellem mænd og kvinder. For 25 år siden var der fem års forskel på middellevetiden hos de rigeste og de fattigste. I dag er der ti års forskel,” konstaterer han.

Glæde er sundt i sig selv

Lillian Gjerulf Kretz ser stress som en af største trusler “Hvis jeg skal give min datter én ting, er det selvværd.” mod danskernes sundhed. WHO kalder da også stress en af fremtidens helt store folkesygdomme. Og hun er overbevist om, at mental sundhed er tæt forbundet med fysisk sundhed. Det samme er Peter Qvortrup Geisling.

“Stress og overvægt er forbundet. Vi spiser forkert, vi ryger mere, og vi drikker mere, når vi er stressede. Vi vil gerne både have det sjove og det lange liv, men den mentale sundhed er det allervigtigste,” siger han og peger på en ny undersøgelse fra SDU, der viser, at de, der lever længst,faktisk er overvægtige, der dyrker en smule motion. “Vi skal passe på, at vi ikke bliver for tynde. Det er heller ikke sundt,” advarer han. Sundhed er et symptom på det gode liv. Ikke på sure afsavn, pointerer Lillian Gjerulf Kretz.

“Hvis du kun spiser spelt og spidskål og får dårlig samvit- tighed, bare du tænker på en brownie, så bliver det sunde usundt. For mig er sundhed også at drikke et dejligt glas rødvin og spise chokolade og nyde det. Sundhed må ikke være kedeligt,” understreger hun. Peter Qvortrup Geisling ryster på hovedet: “Nej, hvorfor i alverden skulle vi have dårlig samvittighed over at spise chokolade. Vi skal hvile lidt mere i, hvem vi er og hvor vi er. Pakke alt det dér hysteri væk. Vi er den mest privilegerede promille på jordkloden. Det eneste spørgsmål, vi burde stille os selv, er: Hvad gør os glade?”

 

3 sunde

Lillian: Økologi Jeg er økofreak. Det prioriterer jeg meget, og jeg elsker det.

Lillian Motion Jeg forsøger at løbe et par gange om ugen, og ellers elsker jeg at dyrke yoga og vinterbade.

Lillian Indre ro Vi skal huske at være der for os selv også. I stedet for hele tiden at være tilgængelige for alt og alle.

Peter Bevægelse. Jeg går selv i moti- onscenter tre gange om ugen. Jeg er nødttil at sætte det i system.

Peter Naturen Bare det at sidde med en fiskestang i hånden og få en stor gedde på krogen. Det går lige i hjernen.

Peter Regnbueis Ingen tager skade af lidt is. Jeg er vild med regnbueis. Chokola- den er den bedste.

MERE OM LILLIAN GJERULF KRETZ

 • Født i 1974
 • Uddannet journalist
 • Kendt som tv-vært på DRs TV AVISEN og 21Søndag og har tidligere rapporteret fra brændpunkter som Afghanistan, Afrika og Libanon
 • Er desuden forfatter til bogen “Et kongeligt bryllup”
 • Aktuel som vært på “Sundhedsmagasinet”
 • Gift med DR-kollegaen Steffen Kretz, som hun har børnene Alexander på seks og Helena på et år sammen med.

MERE OM PETER QVORTRUP GEISLING

 • Født 1962
 • Uddannet journalist i 1990 og læge i 1992 – han læste de to uddannelser samtidig.
 • Kendt som studievært på DR-programmer som “Lægens Bord”, “Ha’ det godt” og “Diagnose søges”.
 • Aktuel som vært på “Sundhedsmagasinet” og sundhedskorrespondent på TV Avisen.
 • Far til Merle på fem år
2019-06-03T06:48:36+00:00Interview, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.