Vi lever med hånden på hjertet

/, Udvalgte A/Vi lever med hånden på hjertet

Vi lever med hånden på hjertet

De har et vidt forskelligt syn på sundhed, men kemien mellem dem opstod alligevel med det samme. Camilla spiser grønt og økologisk, Jesper elsker pommes frittes og burgere. Nu er de værter på Hjertegalla.

TEKST: LOTTE DALGAARD. FOTO: JOHN EHBRECHT

Hvert år rammes godt 55.000 danskere af hjerte-kar-sygdomme og det er primært de plus 55-årige, som er i risikozonen. Camilla Miehe-Renard og Jesper Steinmetz er begge fyldt 50. Mens Camilla ikke bekymrer sig, så er Jesper blevet mere opmærksom på sin sundhed. ”Da jeg fyldte 50, fik jeg lavet et sundhedstjek. Lidt ligesom et undervognstjek på bilen for at se, om det hele var rustent. Alt var, som det skulle være. Men jeg blev lige mindet om, at der er noget, der hedder forhøjet kolesterol og blodtryk. Det er faktisk noget, jeg skal tænke over,” fortæller Jesper.

Camilla siger, hun ikke går og be – kymrer sig over, om hun bliver ramt at sygdom. ”Jeg er god til at tage vare på mig selv og jeg tager imod alle de undersøgelser, jeg får tilbudt i sundhedssystemet. Jeg er blandt andet med i et forsøg i Kræftens Bekæmpelse, fordi jeg har familiemedlemmer, der er døde af cancer. De undersøger, om det går igen fra generation til generation. Så jeg forebygger, hvor jeg kan, men jeg går ikke og frygter at blive syg.”

”Vi blev enige om at gå i parterapi for at få nogle redskaber. I stedet for at gå til mekaniker, når bilen er begyndt at skrante, så er det bedre at få den serviceret en gang om året, så den hele tiden kan køre” – Camilla Miehe-Renard

”Jeg spiser en sund morgenmad og tager mine vitaminer og mineraler. Så når jeg går ud af døren, har jeg det bedste udgangspunkt for, at det bliver en god dag. Mit fundament er ret sundt, men jeg har desuden en god overbygning af noget virkelig usundt. Jeg har munden fuld af søde tænder. Selvom jeg selv underviser i reformer-træning, har jeg også perioder, hvor jeg har svært ved at tage mig sammen til at lette rumpen. Så jeg er et fuldstændigt almindeligt gennemsnitsmenneske, der skal fokusere på at fastholde de sunde vaner – for de kommer ikke bare af sig selv.”

Jespers far er overlæge i hjertesygdomme, så han kan ifølge Jesper alle de frække ord på latin. ”Min far kom hjem og fortalte alle historier om, at ny forskning viste, vi ikke skulle spise dyrefedt for eksempel. Og jeg tænkte: Nå, så skal vi ikke have flæskesteg mere? Men vi var faktisk ikke fanatiske i vores familie. Jeg kan huske, vi i min barndom gemte stegefedtet fra baconen og spiste det på rugbrød, når det var stivnet, med fedtegrever og salt. Det kunne vi ikke drømme om at gøre nu om dage, og det er nok på grund af, at min far har fortalt om den øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme.”

”Det er der jo ingen, der gør i dag,” indskyder Camilla. ”Nej, vi er heldigvis generelt blevet bedre til at dyrke motion og spise mere fedtfattigt og der er færre rygere. Selvom der virkelig er mange, som ryger her i landet i forhold til i USA. Det første, man møder i Københavns Lufthavn, er jo en horde af rygere, der står rundt om askebægeret.”

Camilla siger, hun modsat Jesper oplever, at næsten ingen ryger mere. ”Forleden sad Nicolai og jeg på en restaurant og flippede over, hvordan man før i tiden kunne sidde skulder ved skulder med en flok storrygende gæster ved nabobordet, uden at skænke det en tanke. Folk røg i flyene, i togkupeerne og i private biler for lukkede ruder med børn på bagsædet. Vi var vant til, at alting lugtede lidt af røg dengang.”

Camilla har aldrig været rigtig ryger. Jesper fik engang to cigaretter til en fest, hvor han blev syg bagefter. At det muligvis primært skyldtes indtaget af rom og cola, er en anden snak, men det har afholdt ham fra at ryge siden. ”Jeg blev desværre syg efter at have spist en avocadomad, så jeg har det sådan med avocadoer,” griner Camilla. ”Og det er virkelig ærgerligt.”

Camilla tog for et par år siden initiativ til, at hele hendes arbejdsplads fik et kursus i hjerte-lunge-redning, og hun tog selv et kursus for mange år siden. Desuden har hun en app på sin telefon, så hun altid kan finde den nærmeste hjertestarter. Hun mener, førstehjælp er noget, vi alle burde kunne. Jesper erklærer sig enig og siger, at han får helt dårlig samvittighed over ikke at have lært det.

LIGEGLAD MED MAD

Til daglig arbejder Camilla som tv-pro- ducent efter mange år som vært på diverse programmer. Jesper har i snart ni år rapporteret fra USA i TV 2 Nyhederne. Mens hun tænker i økologi og sunde kostvaner, er Jesper begejstret for e-numre, der gør, at maden kan holde sig længere. Han elsker også burgere og pommes fritter, som der ryger mange ned af, når han er på farten.

”Hvis man vil spise sundt, når man kører rundt, er USA det forkerte land. Deres portioner er dejligt store og jeg er desværre ikke sådan en, der finder ud af at levne. Desuden kan jeg bare godt lide burgere og fritter. Når vi er ude at producere et indslag, begynder vi tidligt og kommer sent hjem og vi skal ofte lave midnats-live til morgen tv. Så vi ender altid med at spise fastfood, for ude på landet i Amerika har de altså bare ikke gourmetrestauranter. Men når jeg er hjemme hos mig selv, spiser jeg altid kylling, ris og broccoli. Det kunne jeg leve af, jeg elsker det!”

”Det lyder virkelig kedeligt,” siger Camilla. ”Jamen, jeg er en af den slags mennesker, der dybest set er ligeglad med mad. Jeg fejrede nytår i Berlin, og vi endte på en restaurant, hvor vi fik små retter på et leje af jeg-ved- ikke-hvad. Jeg gik derfra og tænkte: Jeg aner ikke, hvad jeg har spist, det smagte ikke særlig godt, til gengæld er jeg sulten. Klokken halv syv om morgenen endte vi på kebab-bar. Det var til gengæld skønt.”

Jesper siger, han ikke er tilhænger af ”nyt nordisk køkken-bølgen”, der er skyllet ind over Danmark de senere år. ”Jeg synes, det er så åndssvagt, når tjeneren skal stå og ævle om, hvad det er, man spiser og hvordan det er tilberedt. Ofte mister jeg appetitten og tænker, det lyder helt vildt ulækkert.” Han går heller ikke op i økologi.

”Da jeg fyldte 50, fik jeg lavet et sundhedstjek. Lidt ligesom et undervognstjek på bilen for at se, om det hele var rustent” – Jesper Steinmetz

Til gengæld går Camilla op i økologi og Jesper spørger hende hvorfor.

”Fordi jeg synes, vi skal passe rigtig godt på vores miljø og jeg synes, vi skal passe rigtig godt på os selv og vores børn. En gang i mellem får jeg et ædeflip og fylder mig med e-numre fra en slikskål. Det er, hvad det er. Men som udgangspunkt synes jeg, vi skal fjerne så meget tilsætning og så mange giftstoffer som muligt fra os selv og vores miljø.”

”Det har du faktisk ret i,” indrømmer Jesper. ”Jeg er ikke hellig, folk må gøre lige, hvad der passer dem. Men det må jeg også. Jeg går meget op i det. Jeg var svært begejstret, da IRMA den 23. december proklamerede, at de fjernede engangsservice fra hylderne. Det giver ikke nogen mening bare at fortsætte med at mishandle miljøet, som vi gør nu, for vi ved, at det ender galt.”

Jesper giver hende ret: ”Jeg væmmes også over at se amerikanernes miljøsvineri og kæmpe mængder af spildemballage.”

Camilla fortæller om hendes tante og onkel, der har en stor gård i Nordsjælland, og de har en aftale med den lokale Brugs om, at de kommer et par gange om ugen og henter de økologiske grøntsager, der alligevel skal smides ud. Det giver de til dyrene og hun forsikrer flæskestegselskeren Jesper for, at man kan smage stor forskel på en steg fra en af deres grise og en udpint industrigris, der er proppet med penicillin.

”Men jeg er også et madøre, og jeg synes, at når man spiser økologisk, får man varer, der ganske enkelt smager bedre, fordi økologi i sagens natur er lig med friskere varer med begrænset holdbarhed,” fastslår Camilla. Det er muligt at købe økologisk i USA, fortæller Jesper, men det er primært i byerne, og varerne er dyre. Af samme årsag ser man hyppig overvægt hos den fattige del af befolkningen, for de har ikke den samme adgang til sunde fødevarer, som de rigere i de store byer.

2019-02-27T18:54:32+00:00Interview, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.