VI HAR ALLE ET ANSVAR

//VI HAR ALLE ET ANSVAR

VI HAR ALLE ET ANSVAR

Psykiatrisk overlæge gør opmærksom på, at manglende ord på følelser og et liv hvor det at dyrke det ydre er vigtigere end at beskæftige sig med det indre, øger antallet af personer med spiseforstyrrelser.

”Du skal være opmærksom på, hvis en af dine venner gang på gang melder afbud til arrangementer for at gå til motion eller står op af sengen for at dyrke sport, selvom
han eller hun er syg. Du skal være opmærksom, hvis de altid vil se menukortet, før de tager på restaurant så de kan bestille det med færrest kalorier. Så kan der være en sandsynlighed
for, at du står overfor en person med anoreksi, som har brug for hjælp.”

Sådan siger overlæge Maria Guala, der er leder af teamet for spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital, OUH, om nogle af de mest almindelige faresignaler for personer, som lider af anoreksi. Maria Guala, er specialeansvarlig overlæge for spiseforstyrrelsesområdet på psykiatrisk afdeling og opfordrer os alle til at være mere opmærksomme på hinanden og tilføjer: ”Du skal også være opmærksom på, hvis du står overfor et menneske, som fast står op om natten for at spise eller der begynder at mangle madvarer i et større omfang i køleskabet. Så kan det være, at du står overfor en person med bulimi eller med behov for at overspise.”
”Jeg vil derfor opfordre dig til at tage fat i personen, hvis han eller hun ser ud til at have det skidt, og for eksempel sige: Jeg kan se, at du ikke har det godt. Jeg kan se, at du hele tiden går i motionscenter frem for at være sammen med familie og venner,” fortæller lederen af teamet for spiseforstyrrelser på OUH.
Hun er dog ikke i tvivl om, at de fleste helt sikkert vil blive irriteret i situationen. Det er imidlertid vigtigt, at være opmærksom på, når en person for eksempel isolerer sig og ikke deltager i fællesspisning.

FØLSOMME PERIODER
Maria Guala gør opmærksom på, at den psykiske lidelse ikke ligger i at overspise, men i bebrejdelsen i at overspise. Personen kan ikke deltage i sociale arrangementer, og føler sig uden værdi. ”De har generelt svært ved at sætte ord på deres følelser, da de mangler
selvforståelse. De kan leve et liv, hvor krop, mad og motion overskygger kontakten med sig selv og andre. Det kan for eksempel dreje sig om, hvor mange venner og likes du har på Facebook. Det kan for nogen betyde, om de er vellidt eller ej. Samtidig skal man helst fremstå overskudsagtig og have tid til at være på café med vennerne. Det siger ikke noget, om man føler sig veltilpas og tilfreds”, siger Maria Guala. Hun gør samtidig opmærksom på, at det ikke kun er unge piger, som får spiseforstyrrelser, og fremhæver at graviditet og tiden efter fødslen kan være en følsom periode.

SÆT ORD PÅ
Overlægen fra psykiatrisk afdeling på OUH fortæller, at hun oplever patienter, der ikke vil være normalvægtige, da omgivelserne så vil tro, at de er raske. Situationen med spiseforstyrrelser er med Maria Gualas egne ord mere kompleks end som så.
”Vi har et samfund, hvor vi bruger flere og flere målinger på ydre eller konkret observerbare symptomer. Det er en del af kerneproblematikken, at vi glemmer vigtigheden i menneskers indre følelsesmæssige tilstande. Både miljø og arv har en afgørende betydning for, om vi får en spiseforstyrrelse.
Nogle mennesker er således genetisk mere disponerede for at få en spiseforstyrrelse end andre. Samtidig betyder det rigtig meget, hvordan samspillet er mellem barn og omsorgspersoner. Børn skal opleve stabile og tilgængelige voksne. Nysgerrige og interesserede forældre”.
”Forældre der vil spejle og hjælpe deres børn med at sætte ord på forskellige følelser, ønsker og behov. Hvad enten det gælder følelsesmæssige tilstande som glæde, sorg eller flovhed. Eller fysiske tilstande som træthed eller sult. De har brug for forældre, der ikke råber og skriger, men er empatiske og viser kærlighed og respekt, når de sætter ord på, hvorfor et barn skal i seng, og hvornår barnet gør noget rigtigt eller forkert. Det er helt nødvendigt for, at barnet og den voksne senere i livet kan mærke og sætte ord på deres følelser”, siger Maria Guala, der påpeger, at vi alle har et ansvar for at tage hånd om
hinanden.

2018-11-12T00:02:36+00:00Spiseforstyrrelser|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.