VERDEN ER I FARE

/, Udvalgte A/VERDEN ER I FARE

VERDEN ER I FARE

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) understreger, at Europa må tackle fejlinformation og flere europæiske lande kræver nu vaccination mod mæslinger.

TEKST: JAKOB THOMAS

WHO placerer modstand over for vaccinationer på top-10 listen over verdens største sundhedsmæssige trusler. Den manglende vilje til at lade sig selv eller sine børn vaccinere er altså ifølge WHO en af verdens største udfordringer. I 1980erne slog mæslinger årligt 2,6 millioner mennesker ihjel på verdensplan.

Men så blev vaccinationsprogrammer udbredt og det globale tal faldt betydeligt. Nu frygter WHO imidlertid, at verden igen vil opleve en stor stigning i antallet af mæslingeangreb. Alene i første halvdel af 2019 er 90.000 mennesker blevet ramt af mæslinger i 48 europæiske lande.

WHO fastslår således, at der mellem januar og juni i år har været flere tilfælde end i hele 2018, hvor tallet var 84.462. Men også tallet for 2018 var foruroligende højt, når man sammenligner med de forgangne år. For eksempel var der i 2016 blot 5.273 registrerede tilfælde i Europa. Det er ikke blot i Europa, at tallet er steget. På verdensplan er det nemlig tredoblet fra 2017 til 2018, så det i 2018 lå på 364.808 registrerede dødsfald som følge af mæslinger.

WHO bemærker ovenikøbet, at 9 ud af 10 tilfælde ikke bliver registreret og at det reelle tal snarere er 6,7 millioner dødsfald på verdensplan. ”Tallene er de højeste, der er blevet registreret siden 2006,” siger en bekymret Christian Lindmeier fra WHO.

Hans bekymring understreges ved, at 98 af verdens lande i 2018 kunne meddele om en stigning. UNICEF er enige i bekymringen og forklarer, at mæslinger udgør en større smittefare end ebola, tuberkulose og influenza. For et par år siden troede WHO ellers, at man havde lukket ned for truslen.

”En stor indsats for at kon- trollere denne særdeles smittende sygdom har bragt os langt mod eliminering i Europa,” fortalte en talskvinde fra WHO dengang.

SÅDAN SMITTER MÆSLINGER

Mæslinger smitter ved kontakt mellem mennesker. Det gælder ved indånding af den samme luft. Hoste og nys øger derfor risikoen, men det er faktisk nok at stå tæt sammen eller at røre ved de samme håndtag osv. En person, som ikke er beskyttet, har omkring 90 procent risiko for at blive smittet, hvis personen opholder sig inden for 2 meter af en ramt person. Bakterierne kan hænge i luften eller forblive på overflader i flere timer. Det betyder, at hvis man ikke er beskyttet, så kan man få sygdommen ved at træde ind i et lokale, hvor en ramt person opholdt sig to timer forinden. Det anslås, at hver smittet person i gennemsnit smitter 15 andre personer.

Sygdommen smitter allerede inden, at der er symptomer på den. Det vil sige, at den ramte ikke er opmærksom på, at omgivelserne kan udsættes for fare og at omgivelserne heller ikke kan se, at den på- gældende er smittet.

VILDLEDT BEFOLKNING

Flere europæiske lande har introduceret vaccinationsprogrammer, der skal komme mæslinger til livs. En af årsagerne er, at skeptikere ikke frivil- ligt vil lade sig selv eller deres børn vaccinere. Sygdommen spredes således ofte blandt børnehave- og skolebørn, idet forældre afviser at lade deres børn vaccinere.

Det står klart, at mange europæere er forvirrede omkring vaccination. 88 procent af europæerne svarer, at vaccination er vigtigt for at beskytte mod sygdomme, men samtidig mener 48 procent af europæerne, at vaccination ofte har alvorlige bivirkninger. Undersøgelsen er en såkaldt Eurobarometer, der er foretaget i EU-medlemslandene. Blandt de adspurgte er det som sagt 48 procent, som svarer Ja til, at vaccination indebærer risiko for alvorlige bivirkninger, mens kun 41 procent svarer, at vaccination ikke er forbundet med en risiko.

I 16 af EU-medlemslandene er det endda over halvdelen, som tror, at vaccination indebærer stor risiko for alvorli- ge bivirkninger. Vaccination indebærer imidlertid kun en lille risiko for bivirkninger. De typiske bivirkninger er eksempelvis feber. Det er meget sjældent, at der er større bivirkninger, forklarer European Centre for Disease Prevention and Control, som understreger, at fordelene ved vaccination langt overstiger de potentielle risici.

Eurobarometer-undersøgelsen er udtryk for myndighedernes udfordringer. For mange europæere mod- tager fejlinformation og bliver skeptiske over for vaccination. Samtidig er europæerne ikke til- strækkeligt opmærksomme på den aktuelle situation. På trods af det alvorlige antal nye tilfælde er det blot 40 procent af europæerne, som er opmærksomme på, at der sker dødsfald på grund af mæs- linger. Det fremgår af den samme Eurobarometer.

”Europæerne har undervurderet risikoen ved mæslinger og mange forældre tager ikke mæslinger alvorligt, fordi tallet har været faldende. Vi er med andre ord blevet ofre for vores egen succes,” bemærker Martin Friede fra WHOs Department of Vaccination.

LÆS HELE ARTIKLEN Du kan læse hele artiklen i Magasinet Sundhed+. Du får lige nu et halvt års abonnement inkl. levering til 99 DKK. Magasinet kan bestilles på hjemmesiden magasinet-sundhed.dk eller ved at kontakte os på telefon 27 21 69 09.

2019-10-01T20:06:41+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.