UNIK UDSTILLING OM BLINDE OG SVAGTSYNEDE

/, Udvalgte A/UNIK UDSTILLING OM BLINDE OG SVAGTSYNEDE

UNIK UDSTILLING OM BLINDE OG SVAGTSYNEDE

Brug alle sanser og få et indblik i livet som blind eller svagtsynet på Medicinsk Museions nye miniudstilling.

TEKST: NILS SJØBERG

Der findes ikke præcise tal på, hvor mange mennesker i Danmark, der er blinde eller svagtsynede. Det gør der ikke, fordi man ikke registrerer handicappede. Det er der både historiske og principielle grunde til. De historiske grunde handler blandt andet om, at nazisterne i Tysklands 1930’ere misbrugte registre over mennesker med handicap til at forfølge og udrydde de borgere, de opfattede som uønskede.

Tal fra Socialstyrelsen tyder dog på, at antallet er cirka 65.000, og at tallet øges betragteligt hvert år. Det øges således med omkring 6.800 personer årligt. Det vurderes, at 90 procent af alle personer med synshandicap er over 75 år. Den hyppigste lidelse, der forårsager varig svagtsynethed, er AMD.

Magasinet Sundhed+ satte i øvrigt fokus på netop AMD i slutningen af 2018. En ny miniudstilling på Medicinsk Museion giver et indblik i, hvordan det er at læse og skrive, når man ikke kan se. På udstillingen, der kaldes I Blinde, skal publikum lytte og føle. De udstillede genstande er blevet brugt af blinde til at kommunikere med. Det er derfor heller ikke meningen, at de skal ses, men derimod skal andre sanser i brug.

Publikum kan opleve teknikker og metoder, der gør det muligt at læse og skrive i blinde. Fra de første skriveapparater i 1800-tallet til app’en Be My Eyes, der via en smartphone stiller øjne til rådighed for blinde.

”Vi håber, at det kommer til at give publikum en anderledes udstillingsoplevelse og giver dem nye erkendelser om, hvordan vi sanser verden,” siger udstillingsleder på Medicinsk Museion, Bente Vinge Pedersen.

TÆNKER I NYE BANER

Det er første gang, at museet prøver kræfter med at synstolke en udstilling. ”Som museumsfolk tænker vi nok udstillinger som et visuelt medie, men her har vi måttet tænke i helt nye baner,” fortæller Bente Vinge Pedersen. ”Det har aldrig været meningen, at de udstillede genstande skulle ses, derfor er udstillingen heller ikke tiltænkt øjet. Genstandene er overvejende farveløse, og der er kun meget lidt tekst i udstillingen.”

For at få det fulde udbytte af udstil- lingen skal publikum derfor lytte til synstolkningen. Det er en oversættelsesmetode fra syn til høresans, som nogle måske kender fra TV.

Publikum må også røre ved de udstillede genstande, og man kan prøve at læse med et forstørrelsesfjernsyn eller skrive på en skrivemaskine til blindskrift. ”Vi har samarbejdet med to synstolke, der har taget imod opfordringen om at gøre vores tredimensionelle udstilling tilgængelig via lyd,” oplyser Bente Vinge Pedersen, der fortæller, at det ikke er sidste gang, at Medicinsk Museion kommer til at gøre netop det.

”Vi har mange ideer til nye projekter, der kan gøre museet tilgængeligt for mennesker med synshandikap”.

Udstillingen viser genstande fra Den blindehistoriske samling, som Medicinsk Museion overtog fra Institut for Blinde og Svagsynede (IBOS) i 2009. Gennem de seneste tre år har Medicinsk Musei- on digitaliseret og registreret samlingen, der er en af de mest komplette af sin art i Europa.

 

OM MEDICINSK MUSEION

Medicinsk Museion ligger i det oprindelige Kongelige Kirurgiske Akademi, Bredgade 62, i København. De er en forskningsenhed under Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. De indsamler og bevarer den danske medicinske kulturarv, samt udstiller og holder foredrag. De har eksisteret siden 1906, hvor det også startede med en udstilling. Samlingen består i dag af intet mindre end 250.000 genstande.

Udover den fysiske bygning i Bredgade, så kan man også finde dem på internettet. Udstillingerne og de øvrige aktiviteter giver offentligheden indblik i sundhedsvidenskab og medicinske teknologier, med forståelse for fortid, nutid og fremtid.

 

ADGANG TIL UDSTILLINGEN

Den blindehistoriske samling vil være tilgængelig på hjemmesiden blind.museion.ku.dk, som ganske passende også er tilgængelig for synshandicappede, og det er muligt at 3D-printe modeller af de registrerede genstande. Udstillingen befinder sig i Medicinsk Museions historiske bygninger med mange trapper og uden lift eller elevator. Personalet har imidlertid oplyst til Magasinet Sundhed+, at man er klar til at give en hjælpende hånd. Førerhunde er også velkomne.

 

PRAKTISK INFORMATION

Udstillingen kan opleves på Medicinsk Museion, Bredgade 62, København. Tirsdag-fredag kl. 10-16, lørdag-søndag kl. 12-16.

2019-03-05T19:15:13+00:00AKTUELT, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.