Turen gav mig et kæmpe spark bagi

/, Udvalgte A/Turen gav mig et kæmpe spark bagi

Turen gav mig et kæmpe spark bagi

”Hvordan har du det egentlig?” Hvis det spørgsmål var blevet stillet 83-årige Eva Ingeborg Elgaard for bare et år siden, havde hun rystet på hovedet og svaret: ”Livet er ikke særlig meget værd”. Men i dag er svaret et helt andet. Sidste sommer var Eva nemlig med som passager på en tre dage langtur sammen med 15 andre plejehjemsbeboere. Turen foregik som passager på Cykling uden alders røde rickshawcykler fra Kolding til Rømø. En tur, der har givet Eva fornyet mod på livet.

TEKST: CYKLING UDEN ALDER FOTO: NICOLAJ MALMQVIST

”Før var jeg bange for alt og turde ingenting, og jeg følte ikke, at jeg kunne tage hjemmefra, selvom mine børn er flyttet,” fortæller Eva Ingeborg Elgaard. Hun følte sig lidt trist og ensom efter store helbredsproblemer og syge børn, mens hun sjældent kom ud fra hjemmet i Kolding. Derfor var det med en vis skepsis, at hun satte sig til rette i rickshawcyklen med kurs mod Rømø.

”Vi sang og hyggede os med gode guider ved siden af. Jeg oplevede, hvordan nogen mennesker har en helt utrolig energi og lyst til at hjælpe andre” — Eva Ingeborg Elgaard

”Da vi cyklede rundt om hjørnet, så var alle bekymringerne bare væk. På cyklen var det ligesom om, en knude blev løst. Jeg blev afslappet, glad og tilfreds. Med alle de gode oplevelser koblede jeg helt fra, og det er det, jeg havde svært ved at gøre derhjemme” ud af, at jeg godt kan tage hjemmefra, og når jeg kom hjem, så var børnene der jo stadigvæk. Samtidig havde jeg nu en masse historier at fortælle, og det glædede min familie, at jeg havde været ude at opleve en hel masse.”

Eva mindes især naturen og sammenholdet på turen som en kæmpe oplevelse – og to medrejsende gjorde især indtryk. ”De var over 90 år gamle! Og tænk sig at være i så godt humør i den alder, så må vi andre også til at stramme os an!”, bryder Eva ud i et grin helt nede fra maven. Siden turen har Eva fået mere mod på livet, og nu har hun fået en rollator, så hun for alvor kan komme ud: ”Jeg havde ikke lyst til at komme ud før, men nu går jeg en lille tur hver dag.”

Turen fra Kolding til Rømø er en del af et projekt, der er støttet af TrygFonden. Formålet er at øge livsmulighederne for ældre på plejehjem. Bente Suni, som er aktivitetskonsulent i Kolding Kommune og var med på turen, er slet ikke i tvivl om, at målet er nået:

”Efter turen er personalet blevet mere modige i forhold til at sætte nogle aktiviteter i gang med beboerne, som de ikke har prøvet før. Samtidig er de længere tid ude af huset, uden at man pakker dem så meget ind, men giver mere slip og tror på, at de kan klare det.”

TÆT PÅ OM CYKLING UDEN ALDER

Cykling uden alder har til formål at give ældre ret til vind i håret: både i Danmark og i udlandet findes der hundredevis af frivillige piloter, som sørger for, at de ældre på plejecentrene kommer ud i rickshaws og mærker den friske luft. Med rickshaws i over 70 danske kommuner styrker Cykling uden alder fællesskabet mellem institution, civilsamfund og generationer. Foreningen drives med hjælp fra private fondsmidler, kurser, aktiviteter, medlemskaber og puljer.

Foreningens internationale paraplyorganisation er Cycling Without Age. Personalet var i starten skeptiske, da Cykling uden alder foreslog dem at deltage i en langtur, for de var ikke sikre på, at plejehjemsbeboere kunne være så lang tid væk fra de trygge rammer.

”Alle de forestillinger og fordom- me, som vi havde, viste sig at være oppe i hovedet, for der var jo ingen, der blev væk eller kom til skade, tværtimod fik de en kæmpe oplevelse, som de stadigvæk taler om i dag. Den har virkelig prentet sig ind, og især ordet kammeratskab går igen,” siger Bente Suni.

Og Eva har da også allerede talt med sine rejsekammerater om en ny langtur: ”Der var en, der fore- slog Paris, men jeg mener nu, at vi måske kunne starte med en lidt mindre tur,” griner Eva og slår en ting fast: ”Turen har givet mig et kæmpe stort spark bagi. Den lever jeg højt på.”

På turen var blandt andet 16 ældre passagerer, 8 cykelpiloter og 8 plejepersonaler. Turen var en del af projektet ’Fællesskab på Hjul’ støttet af TrygFonden. Hvis du vil vide mere, så gå ind på www.cyklingudenalder.dk.

BLIV PILOT

Du kan også blive pilot. Gå ind på hjemmesiden www.cyklingudenalder.dk/bliv-pilot.

 

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.