Tid til sjov

//Tid til sjov

Tid til sjov

I oktober er der efterårsferie. Det er også en af de bedste tider på året til at samle materialer ind i naturen, som du kan lave alle mulige sjove ting ud af.

TEKST: TRINE SØRENSEN, NATURVEJLEDER

Oktober er en af de smukkeste måneder på året. Bladene på træerne begynder nu for alvor at skifte farve og får de flotteste gyldne farvespil. Naturen bugner stadig af bær og nødder. Dyrene skal have ædt sig et fedtdepot til inden vinteren. Det er efterårsferie og tid til at samle kastanier, bog, blade og bær og at lave lygter i græskar til halloween.

FARVERNE SKIFTER

Hvis du har prøvet at blande farve, når du skal male, har du sikkert oplevet, at forskellige sammenblandinger giver forskellige farvenuancer. Hvis du tager en stor portion grøn maling og blander en lille smule orange, brunt, rødt og gult i, så vil farven stadig være grøn, men dog i en anden tone. Men hvis du så fjerner den grønne maling fra blandingen, så vil de orange, gule, røde og brune farver træde frem.

Det er faktisk lige netop det, der sker om efteråret, når bladene på træerne skifter farve. Et blad indeholder nemlig alle disse farver, men det er den grønne farve, der er mest af. Bladene indeholder forskellige stoffer, der giver dem farve. Den grønne farve kommer af stoffet klorofyl. De gule og orange farver kommer af stoffet carotenoid. De røde nuancer kommer fra stoffet anthocyanin.

Klorofylet i bladene fanger sollyset og omsætter det til energi til træet. Når det bliver efterår og solen står lavere og dagene er kortere, vil klorofylet ikke kunne opfange så meget sollys mere. Derfor nedbrydes det til nærringsstoffer, som træet trækker ind i sine grene og stamme, for at gemme dem til næste år. Tilbage er nu de orange og gule stof- fer i bladene og skoven fremstår nu i de velkendte smukke gyldne efterårsfarver.

De blade, der om efteråret får et rødligt skær, indeholder mere af stoffet anthocyaniner. Efter et stykke tid vil også disse øvrige farvestoffer blive suget ind i træet og nu fremstår bladet brunt og vissent og det afstødes af træet og falder af.

VÆR KREATIV

Efterårsferien ligger midt i oktober og hvad er mere oplagt end at gå en skøn tur i skoven for at se de smukke efterårsfarver derude. Sådan en tur kan give andet og mere end frisk luft, psykisk velvære og motion, for den kan også give anledning til at samle en masse materialer ind, som man kan lave noget kreativt ud af sammen med børnene. når du når frem til julemåneden, december, kan du forny dens ud- seende og karakter ved at spraye guldspray på.

LYSESTAGE MED EFTERÅRSTING

Indsaml en masse små ting, for eksempel bog, agern og bær og sæt dem i en klump ler med et fyrfadslys i midten. Det er en skøn måde at bruge nogle af de ting, man finder i skoven.

DRAGEFLYVNING

Det kan godt blæse en del om efteråret og det kan derfor være en god efterårsferie-aktivitet at lave en drage og så afsted til stranden og sætte den op i vinden. Du kan lave en simpel drage ved hjælp af to blomsterpinde, ståltråd og avispapir. Med ståltråd bindes de to blomsterpinde sammen til et kors. Forbind de fire hjørner af blomsterpindene med ståltråd. Læg dette skellet på en udfoldet avisside og klips denne fast til skellettet med en klipsmaskine ved at ombukke lidt af avisen om ståltrådskanten.

Bind en lang, tynd snor i enden af dragen og den er nu klar til at komme ud og flyve. Vi er vant til hovedsageligt at være kreative med naturens materialer i december, når vi laver juledekorationer og julepynt, men man kan sagtens bruge naturens store gratis materialebank hele året. Her i oktober er der masser af svampe, bær, bog, agern, kastanjer, mos, kogler og så selvfølgelig også de mange smukke farverige efterårsblade.

EN KRANS AF BLADE

Tag et langt stykke ståltråd og stik de smukke efterårsblade på tråden. Fyld den helt op og bøj den så til sidst til en rund krans ved at samle enderne. Når du hænger den op indendørs, vil den langsomt tørre helt ud og skifte farve.

TID TIL HALLOWEEN

Halloween eller Allerhelgens aften ligger sidst i oktober og efterhån- den er det ved at blive en tradition, at der bliver lavet græskar med lys i til den anledning. I gamle dage la- vede man roelygter, men de smukke orange græskar har efterhånden overtaget roernes plads. Prøv selv at lave en fin lygte ved at udhule græskar med en ske. Lav derefter huller og mønstre i siderne, inden der sættes lys i.

PRØV EN SHELTERTUR

Selvom efterårsferien falder i oktober, hvor der kan være koldt, blæsende og regnfuldt, kan vejret også vise sig fra sin gode side og det kan udnyttes. Rundt om i landet er der en lang række offent- ligt tilgængelige shelters, hvor alle kan tage ud og prøve at overnatte i det fri. Typisk vil der også være en bålplads, hvor man kan tænde bål og hygge sig – hvis der altså ikke er afbrændingsforbud. Se på www. udinaturen.dk hvor der er offentlige shelters i Danmark.

2019-10-03T18:19:49+00:00Naturen kalder|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.