TÆT PÅ DIN EKS

/, Udvalgte A/TÆT PÅ DIN EKS

TÆT PÅ DIN EKS

 Livet er fuldt af brud. De kan være vanskelige at komme igennem. Bruddet med en partner kan være særlig svært.

TEKST: MARIANNE EGENSE

Livet igennem skaber vi relationer. Relationer til familie, venner, kolleger og kærester – for blot at nævne nogle af de vigtigste. Vi vil derfor også helt naturligt opleve ”brud”. Nogle af de første, vi oplever, kan være som små eller unge med kammerater i børnehaven eller skolen. Alle brud kan være hårde at komme igennem. De sværeste er de brud, hvor vi har følelser involveret og det er ofte kærlighedsforhold.

Vi har så meget i klemme. Vi er sårbare. Vi er bange for at miste. For at blive forladt eller blive ”smidt væk”, fordi vi ikke er gode nok.

KÆRLIGHEDSBRUD

Der kan være forskellige grunde til kærlighedsbrud. Man kan være vokset fra hinanden eller har forskellige drømme. Den ene har været utro. Eller forskellighederne gav for store udfordringer. Bare for at nævne et par af de mulige grunde. I årenes løb har jeg siddet over for mennesker, der skulle gennemleve et brud. Måderne bruddene er blevet mødt og klaret har været vidt forskellige.

Noget af det der går igen og volder problemer er: Hvor tæt skal jeg være med min eks? Det gælder både for par uden børn og specielt for par med børn. Med børn er der mere på spil – mere at tage hensyn til. Lige nu har jeg et par, der i processen blev enige om at gå hver til sit. De har et fællesbarn og har mødt nye partnere, de bor sammen med. De kan alle sammen ses og det går fint. De trives med deres ordning og er kun tætte om deres fælles barn.

Så har jeg et andet par, der er uden børn. Manden ønskede at gå, fordi han ikke var klar til børn. De holder fast i hinanden. Hun håber endnu og han er bange for at blive ensom og ”at hun var hans eneste chance”.

Den ”tæthed” de har, ender altid i skænderier, når de ses. De tør ikke slippe hinanden og de fastlåser hinanden. Det betyder, at de derfor ikke er åbne for andre, selvom de egentlig gerne vil møde andre.

Mit tredje par har været sammen i 8 år. De har en datter og blev enige om at skilles. De har i perioden efter været meget ”tætte” – som venner. Han har nu behov for, at de kun er tætte omkring barnet. De falder tilbage i deres gamle mønstre. Han føler sig ikke fri, men hun har meget svært ved at slippe ham. Hun er vred på ham.

MÆRK EFTER

Jeg tror, det er utrolig vigtigt at mærke efter og være ærlig over for sig selv for at finde ud af, hvorfor man holder fast i denne tætte relation? Hvad drejer det sig egentlig om? Holder man fast på grund af tryghed: Man ved trods alt, hvad man har. Ligger der nogle ubearbejdede følelser som for eksempel vrede, man skal se på?

Selvom man ikke selv vil have ham, er tanken om at en anden får ham ikke til at bære. Hvad hvis han nu finder en anden, der er parat til at få børn? Drejer det sig virkelig kun om at have det bedste forhold til sit barns far? Er det angst for at miste sin bedste ven? Hvad nu hvis/når en anden mand kommer til at betyde mere for hende? Kan der ligge gammelt nag og hævngerrighed gemt?

Hvorfor ville han have, jeg fik den abort? Når man har tænkt og måske arbejdet med sig selv, vil det være en rigtig god idé at tale med sin eks. Fortælle hvordan man har det og hvad der er svært. Lytte til sin eks og høre hvad hendes/hans behov er. Få en dialog om måden at ses og have kontakt på. Så kan man være ”tæt” med sin eks på den gode måde.

OM EKSPERTEN

Marianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser samt underviser og laver workshops. Se mere på 6ogsamliv.nu

2019-09-02T12:18:05+00:00Familieliv, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.