Spiritualitet på arbejdspladsen

/, Udvalgte A/Spiritualitet på arbejdspladsen

Spiritualitet på arbejdspladsen

Spiritualitet kan være nøglen til at undgå stress. Spirituelle lønmodtagere har bedre helbred og færre sygedage.

TEKST: JAKOB THOMAS

Spiritualitet udgør en ”buffer mod den modstand, man møder i den moderne tilværelse.” Sådan fastslår to studier om spiritualitet på arbejdspladsen.

”Da tempoet på arbejdspladsen og i livet stiger, så har folk mere brug for mening. Især den yngre generation leder efter mere mening end bare en stor lønudbetaling i slutningen af må- neden,” forklarer psykologen Roxane Gervais, som står bag det ene af studierne.

Spiritualitet er blevet mere anerkendt og accepteret på arbejdspladser. Området har været omgærdet med tabu, fordi religion og spiritualitet er personlige anliggender og i nogle lande har der også været frygt for, at virksomheder ville indoktrinere deres ansatte — eller at nogle ansatte ville påvirke de andre.

Åbenhed om spiritualitet Roxane Gervais mener, at arbejdsgivere kan være forstående og støttende over for spirituelle ansatte. Hun mener således, at arbejdsgivere ikke skal være bange for at tale om disse spørgsmål. De to undersøgelser viser, at det kan være en god idé, at arbejdsgiveren afsætter tid til, at de ansatte kan praktisere deres spiritualitet. Man kan også igangsætte spirituelle grupper. Arbejdspladsen kan nå langt ved ganske enkelt at give plads til et sted, hvor de ansatte kan praktisere deres spiritualitet.

Det kan for eksempel være i form af et meditationsrum. Det mener forskeren Patrick Hyland, som står bag det andet studie. Arbejdspladsen kan tage små tiltag, der signalerer, at den er åben for spi- ritualitet, uden at den presser religion eller spiritualitet nedover hovedet på ansatte.

”I sidste ende handler det om at skabe et miljø, hvor ansatte oplever, at de kan tage hele deres personlighed med på arbejde, og have et arbejdsliv, der er i overensstemmelse med deres dybeste overbevisninger,” forklarer Patrick Hyland.

MENINGSFULDT ARBEJDE

Patrick Hyland bemærker, at der er forskel på, om arbejdspladsen er ”faith-friendly” eller om den er baseret på tro. En arbejdsplads, der er ”faith-friendly” forholder sig åbent til forskellige spi- rituelle opfattelser og betragter dem som ligeværdige.

”Det er afgørende at være opmærksom på forskellen. Spiritualitet på arbejdspladsen handler ikke om, at de ansatte skal påduttes et sæt af religiøse opfattelser. Det handler i stedet om at hjælpe ansatte med at komme ind til kernen af deres værdier og arbejde mod mål, der er meningsfulde for både dem og for arbejdspladsen,” fastslår Patrick Hyland.

”Det handler om at gøre det muligt for medarbejderne at forbinde deres indre liv, og hvad de brænder for, med deres dagligdag på arbejdspladsen,” uddyber han. Ledelsen kan lægge mere vægt på virksomhedens mission, når de kommunikerer med medarbejdere, og kan hjælpe medarbejderne med at finde mere mening i jobbet.

MODERNE ARBEJDSPLADS

Spiritualitet kan bruges på den moderne arbejdsplads. Spiritualitet gavner nemlig arbejdspladsen ved, at de ansatte får et bedre forhold til sig selv, hinanden og omverdenen. Ansatte i et arbejdsmiljø, der støtter retten til at være åben om tro, føler sig tryggere og har bedre arbejdsrelationer. Det spirituelle kan give dem en oplevelse af sammenhængskraft og med andre ord knytte dem sammen om et større mål.

Det styrker motivationen, når de oplever, at der arbejdes for en fælles sag. Det er sundt for både medarbejderne og virksomhedens økonomi. Nogle af de bærende værdier i spiritualitet er god moral, taknemmelighed, accept og åbenhed, omsorg og medfølelse, fred og optimisme.

Disse værdier gør sig godt på arbejdspladsen. Den såkaldte sekulære spiritualitet er særligt egnet på arbejdspladsen. Den er baseret på humanistiske værdier, såsom medmenneskelighed, positive relationer til andre mennesker og en større mening med livet — uden at denne mening drejer sig om en gud eller skaber. Undersøgelser har i øvrigt vist, at virksomheder, som er åbne for spiritu- alitet, præsenterer et venligere ansigt og bedre service over for sine kunder.

Studierne viser desuden, at disse arbejdspladser opnår større arbejdsmoral, fastholdelse af personale og loyalitet. En ledelse der forstår, hvordan spiritualitet gavner arbejdspladsen, har dermed fundet et værdifuldt redskab til at opnå engagement, en fælles kultur og effektivitet. Studierne fastslår også, at spirituelt interesserede lønmodtagere er sundere og tager færre sygedage. De har mindre stress på jobbet, depression og angst.

”Min forskning viser, at spiritualitet på arbejdspladsen tjener som en ressource, der gør folk mere modstandsdygtige. Det gør dem bedre i stand til at håndtere de mange udfor- dringer i arbejdslivet,” konkluderer Roxane Gervais. Begge studier bestod af interviews og spørgeskemaer med lønmodtagere. Roxana Gervais interviewede 34 lønmodtagere og Patrick Hylands studie bestod af spørgeskemaer til 11.800 lønmodtagere.

 

2019-05-31T10:49:08+00:00Psykologi, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.