Sov dig til en bedre hjerne

/, Udvalgte A/Sov dig til en bedre hjerne

Sov dig til en bedre hjerne

Vi gør det alle sammen, men mange af os gør det for lidt. At sove er et helt grundlæggende biologisk behov, men alligevel er det underprioriteret i vores kultur i disse år. Kun en ud af tre voksne får tilstrækkelig søvn om natten, mens tallet for teenagere er helt nede på tre ud af hundrede.

TEKST: ANETTE PREHN, SOCIOLOG

Ny hjerneforskning hjælper os til at forstå, hvorfor vi med fordel kan prioritere søvn over alt andet og hvad søvn gør af gode ting for vores men- tale sundhed. I min nye minibog ’Sov dig til en bed- re hjerne’, der er skrevet, så den kan forstås fra 10 år og opefter, beskriver jeg, hvad der er værd at vide om søvn og gode søvnvaner. Her får du nogle af hovedpointerne.

HJERNEN ER EN MASKINE

Kører opvaskemaskinen længe nok? Søvn har en række funktioner i vores liv. Den fungerer ligesom en opvaskemaskine, som vasker hjernen ren igen og igen. Hvis du forestiller dig, at du tænder for din opvaskemaskine i dit køkken, lader programmet køre i en tid, men afbryder opvasken før den har vasket færdig, får du en fornemmelse af, hvad der sker i din hjerne, når du sover for lidt. Det svarer til, at du tager snavsede tallerkener og bestik ud af maskinen, som du så spiser på og med i løbet af dagen.

Og putter ind i opvaskemaskinen igen. Hvis historien så gentager sig næste nat og næste nat og næste nat, har vi balladen. Stille og roligt ophober der sig affaldsstoffer i din hjerne. Hjerneforskerne mener, at denne ophobning af snavs over tid spiller en nøglerolle i en række mentale sygdomme, for eksempel Alzheimers. Det er kun, når vi sover, at denne smarte udrensning finder sted.

For at forstå en anden af hjernens funktioner skal vi besøge et af de andre apparater, mange af os har derhjemme i dag: vaskemaskinen. Det er nemlig sådan, at søvn skrumper hjerneforbindelses-netværket i øverste etage lidt hver nat og dermed sikrer, at vi har plads til at lære nyt. Læring styrker og udvider nemlig forbindelserne. Kender du fornemmelsen af, at nyvaskede cowboybukser er lidt strammere og sværere at få på? Og når du så går med dem, så udvider de sig lidt? Det er samme idé her. Hvis skrumpningen ikke fandt sted, ville cowboybukserne blive mere og mere udvidet af vores aktivitet.

Men den regelmæssige skrumpning muliggør, at vi kan udvide dem lidt igen og igen, mens de fortsætter med at se pæne ud. Under søvnen hviler din krop og hjerne sig. Denne hvile er vigtig, fordi den både fornyer kræfterne og hjælper dig med at sortere i dine oplevelser, lave nye forbindelser samt huske de vigtigste af de ting, som du har oplevet.

TEENAGERES SÆRLIGE SØVNBEHOV

Når man er teenager, har man et ekstra stort behov for søvn. Forskning viser, at teenagere skal sove cirka 9 timer og 15 minutter hver eneste nat for at kunne fungere godt. En undersøgelse af mere end 27.000 teenagere i USA viser dog, at kun meget få får den søvn, de behøver. For hver gang man har 100 teenagere, får kun tre af dem den søvn, de har brug for. Gennemsnittet ligger på omkring 6 timer og 30 minutter, det vil sige alt for lidt til at kunne fungere godt.

Der har ophobet sig så megen affald i teenageres hjerne, at hjernescanninger af dem viser, at de fleste går rundt med en permanent søvnforstyrrelse. Døgnrytmen forskydes naturligt i teenageårene og mange teenagere bidrager til en yderligere forstyrret døgnrytme gennem de valg, de træffer i løbet af en uge:

At blive oppe til sent om natten og sove længe i weekenden, hvilket naturligt fører til, at de ikke kan falde tidligt nok i søvn søndag aften og de så begynder deres nye uge i søvnunderskud. Får vi for lidt søvn, viser forskning, at vi er mindre glade og føler større tristhed og håbløshed.

Vi reagerer i mindre grad på positive ting og har sværere ved at kontrollere vores impulser. Vi får også en større risiko for at udvikle depression og angst. Undersøgelser viser, for hver times mistet søvn, øges vores risiko for at føle tristhed og håbløshed med hele 30 procent.

Med andre ord rummer søvn en afgørende nøgle til mental sundhed. Derfor kan vi med fordel prioritere den over alt andet og gå efter, at vi får tilstrækkelig søvn, så ofte som muligt.

HVAD KAN VI GØRE

Det kan være en god idé at regne baglæns. Du ved, hvornår du skal op. Regner du baglæns, kan du let finde ud af, hvornår du skal falde i søvn. Står du for eksempel op klokken 6 om morgenen og behøver 8 timers søvn, betyder det, at du så småt bør begynde at gøre dig klar til at gå i seng og falde til ro inden klokken 21.30 – så du kan sove omkring klokken 22.

God søvn kan saboteres af de mange skærme, vi har omkring os. Melatonin regulerer menneskers døgnrytme. Det produceres i timerne op til, at din krop gerne vil sove og får dig til at blive naturligt træt. Melatonin producerer du mere af, når det er mørkt. Men det bremses af lys. Især af det kraftige, blå lys, som kommer fra skærme. Skærme udsender rigtig meget lys. Og har vi dem tæt på os (i form af for eksempel mobiler eller bærbare computere) påvirker det os meget.

Det gør det for det første svært at falde i søvn. For det andet får det os til let at vågne midt om natten – uden Sociolog, Anette Prehns bog ’Sov dig til en bedre hjerne’. rigtig at kunne falde i søvn igen. Vælger du alligevel at bruge skærme indtil tæt på sengetid, findes der programmer online, som giver din skærm et stadig mere rødligt skær, desto tættere du kommer på sengetid.

Man kan også bruge orange briller for at give hjernen den ro, den har brug for – og fortjener – efter en lang dags arbejde. Mobiltelefoner og digitalt udstyr bør holdes i et separat rum om natten – og væk fra soveværelset. Hvis du inden for de senere år har fået for vane at bruge mobilen som vække- ur, er det tid til at ønske dig et vækkeur med visere, som ikke udsender stærkt lys. Du gør også din hjerne og krop en tjeneste ved at sikre, at dit soveværelse er mørkt, roligt og køligt. Eventuelt kan du bruge øjen- maske og ørepropper – eller købe mørklægningsgardiner.

Søvnen er et afgørende biologisk behov og centralt for, at vi kan få det bedste ud af vores livs dage. Værdi- en i at vågne af sig selv om morgenen – frisk og glad – og kunne bevare dette overskud og denne optimisme i løbet af dagen, er en vigtig byggesten for vores mentale sundhed. Glemmer vi byggestenen, skrider ’huset’ let sammen.

2019-06-08T18:37:03+00:00Det sker i kroppen, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.