ROLLATOR EVENTYR

/, Udvalgte A/ROLLATOR EVENTYR

ROLLATOR EVENTYR

At blive rollatorbruger er for mange nedsættende. Dronning Ingrid gjorde sit til, at det blev accepteret. Mange brugere betragter det som en velsignelse.

TEKST: PER HØST-MADSEN ILLUSTRATOR: INGA JENSEN

Per Høst-Madsen, 82 år, har her fortalt om sine personlige oplevelser som rollatorbruger og har fået sin veninde, Inga Jensen, 99 år, til at illustrere teksten.

Efter et langt liv som bilejer, er jeg i en alder på 82 år, endt som rollator-bruger. Og det viser sig, at en helt ny verden bliver åbenbaret. En verden af hjælpsomme mennesker. Lige fra buschaufføren, der beredvilligt hjælper mig ombord i bussen til den bilist, der holder tilbage trods det, at jeg ikke er begyndt at krydse gaden endnu. Hjælpsomme folk bærer rollatoren ned eller opad de trin, der er så vanskelige for en rollatorbruger, på vej ind eller ud af bussen. Der er lige mange kvinder og mænd, der er behjælpelige, og jeg som troede, at det var mændene, der var i overtal, når det gjaldt hjælp til det grove. Gad vide, hvor jeg har fået den vanvittige idé fra?

HVORDAN EN 10 EURO AFGØR SAGEN

Buschaufføren kunne ikke veksle den femhundredekroneseddel, jeg præsenterede ham for, som eneste gangbare mønt. Det vil sige, jeg havde ikke de 60 kroner i småpenge, han forlangte for min billet. Han spurgte så til min store forbavselse, om jeg havde Euro. Nu havde jeg tilfældigvis min tegnebog med udenlandsk valuta i min venstre bukselomme. Jeg havde netop sendt en kær veninde til USA, så der var ingen dollars.

Jeg prøvede med engelske pund, men buschaufføren insisterede på, at vort mellemværende skulle afgøres i Euro. Heldigvis fandt jeg til buschaufførens store tilfredshed i tegnebogen en 10 Euroseddel. Jeg fik en dansk ti-krone retur. Betalingsproblemet var løst med Euro i en dansk bus.

OPKØRSEL OG NEDKØRSEL

Det er først, når man bliver rollatorejsende, at man lægger mærke til de mange op- og nedkørsler, som rendestenen er fyldt op med. Man kan se på bredden af dem og på placeringen, at de ikke er beregnet på en bil. Måske en barnevogn? Men det er først, når man med rollatorens fyldte kurv med købmandsvarer, begynder at sætte pris på dem.

Man vælger fortov efter, om der er en nedkørsel efterfulgt af en opkørsel. Der er udvist en kolossal opfindsomhed, når det drejer sig om eliminering af to eller tre trin op til en butik. Så er det lige meget, om det er en bank eller en købmand: Alt for kunderne.

SNEGLE, INSEKTER OG HUNDE HØM

En rollatorbruger har en tendens til at gå en smule foroverbøjet. Om det er fordi, rollatorbrugeren særligt ivrigt studerer jorden, som rollatoren ruller henover? Det er der i sommerhalvåret grund nok til. Sorte skovsnegle og brune snegle uden hus og vinbjergsnegle med hus støder man jævnligt på især, hvis man har adgang til et offentligt anlæg, og det netop har regnet. Der er insekter af alle mulige slags lige fra grønligt skinnende fluer, som mæsker sig med de snegle, der er blevet kørt over, til sjældnere røde eller orange insekter og farvestrålende sommerfugle.

Og så er der selvfølgelig hundelorte, som man skal undgå, jo nærmere man når til sin bopæl.

BLOMSTER OG UKRUDT

Nu vi er ved den foroverbøjede stilling, så færdes snegle og insekter blandt ukrudt af alle mulige slags. Det er fantastisk så stor forskel, der er på bevoksningen på et ganske almindeligt fortov. Det varierer lige fra det fortov, der er kemisk renset – der er nok også gået en del kemi til det resultat – til det fortov, der strutter af velvære og ukrudt.

Selv i rendestenen har forskellige ukrudtsarter slået rod for ikke at tale om mel- lemrum mellem fliserne og hækkene. Sommetider er der slet ingen hæk, og sommetider fylder hækken næsten det halve af fortovet, så det er vanskeligt, for to rollatorer at passere hinanden, for ikke at sige en rollator og en barnevogn.

EN ROLLATOR I TRAFIKKEN

Biler er ikke noget problem. Dem kan man høre. Dækstøj og motorerne røber dem. De lydløse cyklister er den største fare. Adskillige cyklister betragter fortovet som deres. Skifter man retning, selvom man går på et fortov, gør man klogt i at kigge sig over skulderen, så man ikke bliver kørt ned af en cyklist.

Bliver man fristet til at gå på cykelstien, bør man kigge en ekstra gang, og ikke stole på hørelsen alene. Der var engang, da cyklisterne brugte ringeklokken, når de overhalede, men det gør de ikke mere, selv når de overhaler en anden cykel. En anden konkurrent til fortovet er skateboard brugere.

ROLLATOR ELLER EJ

Årsagen til, at jeg er blevet rollator-bruger, er tre hofteoperationer i perioden 1995-2002. Den venstre holdt kun i 18 måneder og måtte omopereres. I den aktuelle situation gør begge hofter lige ondt, når jeg bevæger mig uden rollator. Jeg er blevet tilbudt en fornyet operation af den højre hofte, men jeg er også blevet gjort opmærksom på, at det er en stor operation og at den, min fremskredne alder taget i betragtning, ikke er uden risiko: Det er med livet som indsats.

Nå, men ’never mind’, som englænderne siger. Foreløbig bruger jeg min rollator, og tager de oplevelser, det giver. Jeg kører mest med bussen Ansager-Hovedgård, hvor jeg har en veninde. Og jeg kan da oplyse, at det stort set ikke er muligt at finde en buschauffør, udover dem, der lige kører på ruten Vejle-Århus, der ved, hvor byen Hovedgård ligger. Gør du?

EN FORÆRING

På overgangen fra 2017 til 2018 på selve aftenen gik jeg med min rollator de cirka 1 kilometer ud til FAKTA for at købe røget laks, som skulle forarbejdes til laksetatar til min veninde og mig. Vi skulle holde alle tiders nytårsaften. Kun os to. Jeg nåede ud til FAKTA kun for at konstatere, at den røgede laks var totalt udsolgt. Så var der kun Brugsen tilbage i byen. Brugsen lå på tilbagevejen.

I indgangspartiet til Brugsen traf jeg en mand. Han var iført blå strikket hue og hornbriller. Jeg havde aldrig set ham før. Han sagde: ”det var dig, der eftersøgte laks oppe i FAKTA. Jeg fik på fornemmelsen, at du mest af alt ville hjem. Jeg har her 100 gram røget laks”. Jeg greb efter min pung i baglommen. Så sagde manden: ”Hvis du kan bruge laksen, vil jeg forære dig den”.

Jeg takkede mange gange og drog hjem til min veninde og berettede om min oplevelse. Med den optakt behøver jeg ikke at sige: Det blev en vellykket Nytårs Aften.

BEHØVER DU HJÆLP?

En afrikansk kvinde gik og talte i telefon på Vejle busstation på et sprog, som jeg ikke forstod. Sandsynligvis hendes modersmål. Som et lyn fra en klar himmel, sagde hun til mig, medens hun stadig holdt telefonen for øret på pæredansk: Behøver du hjælp?

Jeg har set forbavset ud. Så hun gentog sit spørgsmål: Behøver du hjælp? Der var ikke antydning af accent på hendes danske. Så hjalp hun mig uden videre dikkedarer ombord på bussen. Hun tog rollatoren og anbragte den, hvor bagagen i busser bliver anbragt, og bagefter støttede hun mig, så jeg også kom med bussen. Og så skulle hun slet ikke med den bus. Hun steg af igen!

2019-09-28T19:53:04+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.