Psoriasis kan forebygges

/, Udvalgte A/Psoriasis kan forebygges

Psoriasis kan forebygges

1 ud af 30 danskere oplever netop nu udbrud af den arvelige sygdom med kløe og udslæt på kroppen. Omfanget af de mest almindelige tilfælde kan begrænses.

TEKST NILS SJØBERG FOTO COLOURBOX

”Da jeg var barn led jeg meget af psoriasis. Jeg havde små sårdannelser flere steder i hovedbunden”, fortæller 24-årige Danielle Bloch. Hun er en blandt mere end 160.000 danskere, som har psoriasis i mindre eller svære grad.

”Mine psoriasis udbrud var værst, da jeg var barn. Jeg kløede mig ofte til blods, og fik sårdannelser i hovedbunden, på grund af at hårbunden ikke kunne få ilt. Nu oplever jeg kun lidt kløe og får mindre udslet på mit bryst, pletter på kroppen og især i hovedbunden, når vejret skifter og der kommer temperaturskift.”

Vejret har ofte en indflydelse på sygdommen. Typisk forværres sygdommen om vinteren, hvor luftfugtigheden er lav, og huden ikke udsættes for så meget sollys. Som hos så mange andre med psoriasis er sygdommen netop gået i udbrud, nu hvor vejret skifter fra vinter til forår.

Kløen og udslet tager til på albue, knæ, knoer skulder og ryggen, men som i Danielle Blochs tilfælde, så er det ikke udelukket med andre steder på kroppen. I de værste tilfælde kan psoriasis blive invaliderende.

UDBRUDDENE KOM AF STRESS

”Som barn hang min psoriasis udbrud ofte sammen med, at jeg blev stresset, når jeg blev mobbet i folkeskolen. Kroppen skulle ligesom finde en måde at reagere på, og det var med kløe og udbrud i mit tilfælde”, siger Danielle Bloch, som også gør opmærksom på, at hun havde mere psoriasis, da hun røg i gymnasiet.

Psoriasis er kendt for at være arveligt. I Danielle Blochs tilfælde har hendes mor også psoriasis, selvom det i hendes tilfælde er taget markant af med årene. Ofte springer denne sygdom en generation over. Det skete også i Danielle Blochs tilfælde, hvor det var hendes oldemor, som havde psoriasis.

”Da jeg ved, at jeg er lider af denne hudsygdommen passer jeg ekstra meget på med ikke at indtage for meget alkohol og så undlader jeg at ryge. Det er alt sammen med til at begrænse omfanget af de værste udbud – og er på den måde forebyggende og begrænsende”, oplyser Danielle Bloch.

KORT OM PSORIASIS

Navnet psoriasis kommer af det græske ord for kløe. Psoriasis er præget af røde, fortykkede områder på huden, der er dækket af glinsende skæl. De ramte hudområder findes særligt ofte i hårbunden, på albuer og knæ samt den nedre del af ryggen. Nogle mennesker med psoriasis får desuden en særlig form for gigt, psoriasisgigt. Årsagen til psoriasis er ukendt. Meget tyder på, at de hvide blodlegemer er medvirkende til psoriasis udvikler sig.

De hvide blodlegemer er en del af kroppens immunforsvar, men de kan få signaler, der gør, at de vandrer ud i huden, hvor de så er medvirkende til, at hudcellerne begynder at dele sig mere end sædvanligt.

HVORDAN BEHANDLER DANIELLE SIN PSORIASIS?

Sol, sol, sol og sol. En effektive måde jeg kan behandle min psoriasis er ved at tage sol. Dog kun om vinteren, hvor at den naturlige mængde sollys er begrænset. En tur til Det Døde Hav. Ca. en gang om året tager jeg til Det Døde Hav i Israel hvor en kombination af sol, det tørre og varme klima samt det saltholdige hav har en god effekt på min psoriasis. Danielle bruger cremer og geler med høj saltkoncentration og naturlige mineraler, da disse er velegnet til en meget tør, rød og skællende hud, så som hendes psoriasis udbrud.

2019-04-23T18:40:17+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.