Overvægtige børn taber sig

/, Udvalgte A/Overvægtige børn taber sig

Overvægtige børn taber sig

Med kostomlægning, motion og søvn er det lykkedes 3 ud af 4 børn at tabe sig, på trods af at de alle lider af en genetisk øget risiko for overvægt. Det er forskere ved Holbæk Sygehus og Københavns Universitet, der står bag.

TEKST: BIRTE JØRGENSEN

Vægten taler sit tydelige sprog. Over 500 af de 754 overvægtige børn har tabt sig ved at skifte stillesiddende adfærd og søde sager ud med en aktiv livsstil og sunde fødevarer. ”Det overrasker næsten mig selv, at det har hjulpet så mange,” konstaterer overlæge Jens-Christian Holm, der er forskningslektor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og leder af Enheden for Overvægtige Børn og Unge, Børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

I studiet har de overvægtige børn med en øget genetisk risiko for overvægt faktisk tabt sig ligeså meget som andre børn efter at have gennemgået en række livsstilsændringer. Over et forløb på mellem et halvt år og 24 måneder skulle alle børnene ændre kostvaner. Forskerne havde som mål at finde frem til, hvordan 15 kendte genvarianter, der i tidligere studier er blevet forbundet med en øget risiko for overvægt hos børn, påvirker deres evne til at tabe sig.

Ud fra deres genetiske profil udregnede forskerne en såkaldt genetisk risiko for overvægt baseret på de 15 genvarianter. Alle børnene havde én eller flere af varianterne.

ET KLART SIGNAL

“Store dele af befolkningen tror, at når man har nogle genetiske problemstil- linger, så er løbet kørt. Det er derfor virkelig vigtigt, at vi sender et klart signal om, at selvom man har en genetisk føl- somhed for overvægt, så kan behandling hjælpe folk. Vi har fundet ud af, at det er lige meget, om børnene og de unge har en øget genetisk risiko-score. De kan behandles lige godt,” udtaler overlæge Jens-Christian Holm. Behandlingen virkede på cirka 75 procent af børnene, der opnåede et signifikant vægttab, som i gennemsnit lå mellem 0,2 til 0,3 BMI (Body Mass Index).

”Det er svært at sige, hvad der er skyld i, at behandlingen ikke var tilstrækkelig effektiv hos de sidste 25 procent. Det er ligesom med mange andre sygdomme, hvor der altid er en del tilbage, som behandlingen ikke har effekt på,” siger Jens-Christian Holm og han mener, at vi skal væk fra opfattelsen om, at det handler om motivation. “Overvægt er en sygdom, der skal be- handles, og ser man sådan på det, så er det os behandlere, der har ansva- ret,” mener han. Indtil videre har forskerne ikke fundet nogen biologiske markører for en dårlig reaktion på livsstilsændringer med undta- gelse af det sjældne gen MC4R, der er associeret med et dårligt udfald i forhold til vægttab efter livsstilsændringer.

“MC4R er en sjælden genetisk mutation, og derfor står spørgsmålet stadig, hvorfor omkring 75 procent i en gruppe af børn, som modtager præcis den samme behandling, rea- gerer mere positivt på behandlingen sammenlignet med de resterende 25 procent, som ikke reagerer på livs- stilsbehandling,” siger Torben Hansen, der er professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabo- lic Research, KU.

Han tilføjer: ”Hvis vi kan identificere flere almindelige genetiske markører, vil det hjælpe os med at forstå de biologiske veje, som påvirker fedme og en persons reaktion på livsstilsændringer – og dermed på sigt at kunne udvikle endnu bedre behandlinger.”

2019-02-03T19:13:37+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.