Overvægtige børn sover for lidt

/, Udvalgte A/Overvægtige børn sover for lidt

Overvægtige børn sover for lidt

Et nyt studie med data fra 177.000 børn og unge mellem 8 og 17 år viser, at søvnunderskud blandt andet giver større tendens til at indtage slik og fastfood.

Tekst: Alexandra Larsen

Hvad kommer først. Hønen eller ægget. Et søvnunderskud eller et stort indtag af slik og fastfood. Svaret er ikke entydigt, men det hænger sammen. Det viser et nyt studie fra American Academy of
Sleep Medicine.

Forskere har undersøgt, hvordan det påvirker et barns liv, hvis det får for lidt søvn. Blandt de børn, som har søvnunderskud, er der større tendens
til at indtage slik og fastfood. Det øger også sandsynligheden for andre usunde vaner.

Der er for eksempel større sandsynlighed for, at barnet heller ikke spiser morgenmad og er mindre fysisk aktivt.

Børn med søvnunderskud har dermed større tendens til overvægt. ”Det er med andre ord helt klart, at kan du få dit barn til at sove godt, så er der også større chance for, at du kan få det til at spise sundt og være fysisk aktivt,” siger studiets forfatter, Labros Sidossis, der præsenterede studiet i Journal of Clinical Sleep Medicine i oktober 2018. Med data fra 177.000 børn og unge mellem 8 og 17 år er studiet det hidtil største i, hvordan det påvirker et barns liv, hvis det får for lidt søvn.

Tal, der blev præsenteret på konferencen American Association for Cancer Research i januar 2018 viser ligeledes, at ringe søvn fører til højere BMI (body
mass index) hos børn. Forskerne undersøgte 120 børns søvn i mindst 5 dage. Udover at få undersøgt deres søvn fik de også målt deres livvidde. Herved viste det sig, at hver times ekstra søvn faktisk er forbundet med 1,29 centimeter mindre livvidde. Ligeledes viser studiet, at det er bedst for både BMI og livvidde, hvis børn følger
faste sengetider.

”Det er vigtigt at få stoppet overvægt så tidligt som muligt, da et barn som er overvægtigt, også har større sandsynlighed for overvægt i voksenlivet. Samtidig har overvægtige børn risiko for
de samme livsstilssygdomme, som ses hos overvægtige voksne. For eksempel diabetes og hjerteproblemer,” fortæller
professor Bernard Fuemmeler.

SØVN ER AFGØRENDE

Tilsvarende har engelske forskere fra University of Warwick fundet frem til, at søvnunderskud øger børn og unges risiko for overvægt. Det fremgår af tidsskriftet Sleep i april 2018, hvor University of Warwick præsenterer resultatet af data fra 75.000 børn og unge på 18 år og derunder.

Ifølge den engelske forskning har børn og unge, der får for lidt søvn 58 procent større sandsynlighed for overvægt end de børn og unge, der får den anbefalede søvn for deres aldersgruppe.

”Det er helt tydeligt, at med den viden, som vi nu har om sammenhængen mellem søvn og vægt, så kan søvn bruges effektivt i reguleringen af børn og unges vægt,” siger Dr Michelle Miller
og tilføjer: ”Søvn har således stor betydning, da overvægt, hjerteproblemer og diabetes som bekendt er et stigende problem blandt børn og unge, og da overvægt i ungdommen øger risikoen for overvægt i voksenlivet.”

University of Warwicks konklusioner bakkes op af et nyt studie, der blev gennemført af Massachusetts General Hospital og blev offentliggjort i juni 2018.
Forskningen fra Massachusetts General Hospital viser således, at teenagere, der får for lidt eller for dårlig søvn, har større risiko for forhøjet blodtryk og overvægt.

”Søvnkvalitet og -kvantitet er grundlæggende for sundheden, sammen med kost og fysisk aktivitet,” fastslår Dr. Elsie Taveras. Sammen med sit forskningsteam bad Elsie Taveras 829 teenagere bære et armbånd, der målte søvn og aktivitet i over en uge. Derudover undersøgte teamet risikofaktorer for hjerteproblemer, slagtilfælde og diabetes – ved at måle teenagernes talje, blodtryk, kolesterol og insulin. Studiet fra Massachusetts General Hospital viser, at blot 2 procent af de 829 deltagere fik 8 timers søvn per nat.

Desuden havde de fleste vanskeligt ved at bevare en god søvn. Efter at være faldet i søvn, sov de nemlig kun 84 procent af tiden, indtil de stod op.

”Dårlig søvn må i sig selv anses som årsag til et ringere fysisk og mentalt helbred,” fastslår Elsie Taveras.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.