Øveler: STYRK HØRELSEN

/, Øvelser/Øveler: STYRK HØRELSEN

Øveler: STYRK HØRELSEN

Hørelsen kan bevares bedst muligt ved at passe på den. Desuden kan man styrke hørelsen gennem en række øvelser, som blandt andet styrker blodomløbet.

TEKST NILS SJØBERG ILLUSTRATIONER MERCY ROMIN

Hørelsen er optimal, når vi bliver født, og den bliver dårligere og dårligere livet igennem. Alligevel kan vi gøre rigtig meget med hørelsen gennem livet. En række helt konkrete øvelser kan udskyde høreapparaterne og tinnitus. Samtidig er det dog vigtigt at opfatte høreapparaterne som et hjælpemiddel på lige fod med briller til øjnene. Ønsker man at bevare og styrke hørelsen mest muligt, kan man gøre flere ting.

HOLD ØREGANGEN FRI:
Skru ned for lyden i bl.a. fjernsyn og computer. Det får hjernen til at arbejde hårdere for at høre og styrker evnen til at fokusere på lyden.

1 SLUK FOR BAGGRUNDSSTØJ:
Hav kun én lydkilde. Sluk for bag- grundsstøj – f.eks. fjernsyn og radio.

SÆNK LYDSTYRKEN: Skru ned for lyden i bl.a. fjernsyn og computer. Det får hjernen til at arbejde hårdere for at høre og styrker evnen til at fokusere på lyden.

2 VÆR TAVS:
Tilbring tid i tavshed. Det øger hjernens evne til at hente alle de små lyde, som vi normalt ikke ville høre på grund af baggrundsstøjen som musik eller tv.

3 VÆR OPMÆRKSOM:
Vær opmærksom på tegn og symptomer på høretab. Det er et symptom på høretab, når man f.eks. må bede folk om at gentage eller kon- sekvent skruer op for lyden på en radio- eller tv.

4 TAL STILLE OG ROLIGT:
Tal med andre på en rolig måde. Det får hjernen til at udvælge tonale ændringer i stem- men, i stedet for at fokusere på høje lyde.

5 HVIL ØRERNE:
Giv ørene en pause efter at de er blevet udsat for støj ved at undgå ekstra høje lyde og benytte øre- propper eller høreværn.

6 BRUG HØREVÆRN OG BESKYT ØRERNE:
Sænk lydniveauet ved hjælp af høreværn ved støj fra diverse maskiner, plæneklippere og elværktøjer. Brug beskyttelse i form af ørepropper i miljøer med mere end 85 decibel. Det svarer til en brandalarm eller blender. Oplever man lyd, der er for høj i en lang periode, kan der ske permanent skade på ørerne og høretab.

7 REGELMÆSSIGT EFTERSYN
Et sundhedseftersyn hos den praktiserende læge bør også omfatte ørerne. Lægen kan lave en øreprøve

 

ØVELSER MED HØREAPPARATER
Tag dig god tid til at vænne dig til høreapparatet. Start med at bruge høreapparatet nogle få timer om dagen. Forøg træningstiden gradvist hver dag.

ØVELSE 1: LYT:
Læs noget højt for dig selv. Vær opmærksom på, at din stemme kan lyde mærkelig i starten. Lyt også til lyden af dine skridt og dit åndedræt. Lav bevidst svage lyde. Skriv de lyde ned, som du kan høre. Beskriv lydene med tillægsord (f.eks. klar, mørk, raslende, …) og vurder dem (behagelig, underlig, sjov, velkendt, …).

ØVELSE 2: FØLG MED I EN SAMTALE:
Når du er tilfreds med øvelse 1. Ring op og tal kortvarigt med en person. Tal derefter med en person i rolige og stille omgivelser. Samtalerne må ikke vare for lang tid. Tag dig god tid og tal roligt. Til sidst skal du se fjernsyn eller høre radio i stille omgivelser.

ØVELSE 3: LÆR AT TOLERERE KRAFTIGE LYDE:
Når du er tilfreds med øvelse 2. Før en samtale i støjende omgivelser. Det er svært, men vær tålmodig. Det skal nok lykkes efter nogle dage eller uger. Du skal bare blive ved med at øve dig.

ØVELSE 4: LÆR AT FOKUSERE DIN HØRELSE:
Når du er tilfreds med øvelse 3. Det næste skridt er at holde fokus og opmærksomhed, når du lytter. I situationer med kraftig støj skal selv personer uden hørenedsættelse koncentrere sig for at høre det vigtige og ignorere resten.

2019-10-13T20:59:50+00:00Udvalgte A, Øvelser|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.