Naturens søde spisekammer

/, Udvalgte B/Naturens søde spisekammer

Naturens søde spisekammer

Foråret byder på et overflødighedshorn af lysegrønne urter og blade, som giver oplevelser for alle sanser. Sødskærm, solbærblade og skovmærke er fantastiske i det søde køkken.

TEKST: KIRSTEN BLICHER FRIIS

Her får du ideer til, hvordan du går på opdagelse med lugtesansen i foråret og serverer forårets urter på dessertbordet. Der er sugerør og limonade i børnehøjde og panna cotta, som en fryd for øjet og for ganen.

PÅ OPDAGELSE MED DUFTESANSEN

Fælles for sødskærm, solbærblade og skovmærke er ikke blot den lysegrønne farve, men også at de dufter dejligt. Dufter du til bladene, så er det ikke den store oplevelse. Men knuser du et blad mellem fingrene, sker der et lille mirakel. Det bløde sødskærmblad dufter tydeligt af anis eller lakrids. Solbærbladet dufter af… ja, solbær. Dog lidt anderledes end bærrene. Hvis du er på tur med venner, børn eller børnebørn, så prøv at lade dem dufte og gætte hvad de dufter til.

Skovmærke skal der arbejdes lidt med for at få duften frem. Planten skal nulres mellem fingrene og skal gemmes lidt i bukselommen, gerne et par dage. Når du så pludselig finder den visne urt, så vil du opleve en duft, der er helt sin egen.

SUGERØR AF SØDSKÆRM

Sødskærm kaldes også for spansk kørvel. Det kan jo være rart at vide, hvis man skal finde den i en bog. Du kan spise hele planten med stilk, blade og frø. Sødskærm er en skærmplante og i familie med gifttyde og skarntyde, som er giftige. Men sødskærm dufter som sagt af anis og lakrids, og det gør de andre ikke. Stilken på sødskærm er hul og kan bruges som sugerør. For at få nogle fine sugerør er det bedst at skære planten af lige over jorden og så skærer du bare stilken i passende længde.

Hvis planten er stor, kan sidegrenene også bruges. Nu har du sugerør, som får postevand til at smage mildt af lakrids. De kan bruges til både børnevenlige drikke og voksendrinks.

SOLBÆRLIMONADE

De fleste studser lidt, når jeg snakker om frisklavet solbærlimonade i maj måned. Og ikke mindst når jeg serverer en helt lys limonade. Min solbærlimonade er lavet på solbærblade og smager sødt, surt, lidt af solbær og mest eksotisk og meget dejligt. Solbærbuske elsker vand og måske kan du finde dem i en lysning i skoven, hvor der har ligget et hus eller langs et vandløb. Solbærbuske og ribsbuske kan ligne hinanden. Men bladene fra ribsbuske dufter ikke af solbær. De dufter faktisk ikke rigtigt af noget. Har du solbærbuske i haven, så vær opmærksom på, at det er lidt hårdt for busken, hvis du plukker mange blade om foråret, mens den er ved at sætte bær. Hvis busken alligevel skal beskæres, kan du skære de ældste grene væk og plukke bladene derfra.

SKOVMÆRKE PANNA COTTA

Skovmærke er en lille urt, der vokser i skovbunden. Med en mild vinter som i år, så kan man finde den hele året. Men det er den friske og lysegrønne urt, vi skal bruge. Brug en saks når du skal indsamle dem, så du undgår at hive roden op.

 

Sådan laver du din egen solbærlimonade

  • 2 liter friske og lysegrønne solbærblade.
  • Saft fra 2 citroner.
  • Sukker eller lignende efter din smag.

Skyl solbærbladene i koldt vand, lad dem dryppe af. Hæld kogende vand over: Så lidt vand som muligt for ellers bliver det tyndt, men bladene skal dækkes. Læg for eksempel en tallerken på bladene for at trykke dem ned i vandet. Lad det trække en times tid og si så bladene fra. Tilsæt citronsaft og sukker så du synes, det smager godt. Bliver det for sødt overdøves den fine solbærsmag. Køl det ned og smag til igen med sukker og citron inden den drikkes koldt.

 

Sådan laver du din egen skovmærke panna cotta

  • 1 kilo friske og lysegrønne skovmærke
  • 3 dl fløde
  • 60 gram sukker
  • 3 blade husblads

Pluk blade af stilkene, det kræver lidt tålmodighed. Skyl bladene i koldt vand og lad dem dryppe af. Hæld knapt 3 dl kogende vand over bladene, så vandet lige dækker. Mas bladene ned i vandet ved at lægge en tallerken på bladene og lad det trække en halv times tid. Si bladene fra og lad bladene dryppe af i sien, de skal bruges til det grønne knas. Skovmærkesaft og sukker hældes i en gryde. Kog saft og sukker ved svag varme uden låg i 15 til 20 minutter, således at det damper ind til en sirup på 2 dl. Nu laves panna cotta og det er en klassisk opskrift: Bland fløde og skovmærkesirup i en gryde og lad det koge op.

Udblød husblads i koldt vand i 5 minutter; vrid den let, og pisk den i den varme fløde/ skovmærke blanding. Hæld cremen i portionsglas og stil på køl i mindst 2 timer.

 

Sådan laver du grønt knas til at drysse på panna cotta

Mål sukker og skovmærke af, så du har lige meget af hver. Kom begge dele sammen i en blender og kør til bladene er helt findelte. Spred det ud på en bageplade på bagepapir og lad det tørre i ovnen med varmluft, cirka 120-150 grader.

Hold godt øje, for det skal blive tørt men ikke brunt. Rør i det ind imellem, så du får findelt eventuelle store klumper og følger med i hvordan det tørrer. Hav tålmodighed, det bliver smukt og sødt.

Du drysser det forårsgrønne knas ovenpå panna cotta, når den er serveringsklar. Det grønne knas du ikke har brug for i dag, kan du komme på glas med tætsluttende låg og bruge som smukt pynt på dessert en anden dag. God fornøjelse.

 

2019-04-30T19:52:32+00:00Naturen kalder, Udvalgte B|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.