Når viljen sejrer

Når viljen sejrer

En ung mand er på vej tværs over USA på cykel. Han kan mærke konsekvenserne af sin livsstil. Burgere, cola og cigaret- ter har sat sit præg. Det er tæt på at gå galt, men i modsætning til flere andre på turen klarer han distancen. Godt 25 år efter er det hans tur til at inspirere andre til at ændre den livsstil, som han kendte alt for godt, før han sprang på cyklen.

TEKST NILS SJØBERG

En ung mand er på vej tværs over USA på cykel. Få år før har han fået hjælp til at ændre en livsstil, som nær havde taget livet af ham. Et værtspar har på et udviklingsophold i Portugal fået den 18-årig Chris MacDonald til at skifte burger, cola og cigaretter ud med rosport.

Flere år efter forsøger han at give andre den U-turn, som han selv oplevede som ung. Som 25-årig føler han sig sikker på, at han ikke vil gå tilbage til den usunde livsstil. Som 32-årig kører han på cykel tværs over USA. Det er tæt på at gå galt, men i modsætning til flere andre på turen klarer han distancen. Nu godt 12 år senere er det hans tur til at inspirere andre til at ændre deres livsstil.

Chris MacDonalds værtspar var klar over, at han først ville ændre sin livsstil, når han deltog i en holdsport, som forpligtigede ham til at møde op. Godt en måned inde i programmet U-turn 2 begynder deltagerne nu for alvor at kunne glæde sig over Chris MacDonalds passion for at ændre deres livsstil. Deltagernes første tur på Møns Klint, som ingen kunne klare uden pauser, er skiftet ud med løbeture.

”Motion har en stor betydning for mig. Jeg har dyrket motion i mange år, og jeg er klædt på med den viden, som fortæller mig, hvad jeg rent faktisk får ud af det.”

Colaerne, som for en af deltagerne også måtte indtages før sengetid og om natten, er stort set skiftet ud med vand. I U-Turn1 raslede kiloene af deltagerne og kondital og medicinforbrug blev påvirket i den rigtige retning. Her midt i U-turn2 programrækken ser det ud til at deltagerne er på en lignende rejse. Da Magasinet Sundhed spørger Chris MacDonald, hvorfor han hjælper andre i kampen mod diabetes, stress og en uhensigtsmæssig livsstil, kommer svaret prompte.

Han føler sig privilegeret over, at han selv fik den hjælp, som han havde brug for som ung. ”Jeg vil gerne hjælpe andre, som kæmper med de udfordringer, som jeg selv har kendskab til,” siger Chris MacDonald. Den 44-årige dansk-amerikaner, som er uddannet indenfor psykologi, biologi og fysiologi er også overbevist om, at der hos alle er et naturligt instinkt til at ville hjælpe andre. ”Jeg er bare i den situation, at jeg kan hjælpe andre homo sapiens med min faglighed og mine erfaringer.”

SUNDSTYRKE

Chris MacDonald er overbevist om, at de fleste kender oplevelsen af at have for lidt tid til at få gjort det, som de gerne vil nå. Ligesom de fleste kender han også til oplevelsen af at være træt, når han ikke har lyst til at være det og ikke kan slappe af eller sove, når han har behov for at gøre det.

”Det er ikke blevet nemmere at slappe af med den digitale revolution, som vi alle føler os fanget af. Jeg bliver for eksempel helt flov over, hvor mange gange om dagen, jeg ser på min mobiltelefon,” siger han og sætter fokus på begrebet sundstyrke.

”Det er ikke et ord, som vi kender på dansk, men motion og sunde vaner er sundstyrke. Det påvirker vores signalstoffer i hjernen og er afgørende for både vores psykiske og fysiske velvære. Motion forbedrer vores mulighed for at blive gamle. Et andet element i sundstyrke er den positive mentale udfordring. Det er for eksempel vigtigt, at vi er beskæftiget med noget, som vi har en positiv opfattelse af. Noget, som vi kan betragte som en udfordring i stedet for en trussel.”

Chris MacDonald gør opmærksom på, at amerikanske universiteter nu er begyndt at bruge motion som medicin.

”Jeg forsøger at give deltagerne i U-turn 2 nogle positive mentale udfordringer for, at de lettere kan opbygge nogle gode solide vaner”, siger han og gør opmærksom på, at han er bevidst om sin egen psykiske og fysiske sundhed.”

”Motion har en stor betydning for mig. Jeg har dyrket motion i mange år, og jeg er klædt på med den viden, som fortæller mig, hvad jeg rent faktisk får ud af det.”

STYRKET ENERGI

Han lægger ikke skjul på, at hans cykeltur over USA var ekstrem. ”Det var en kamp mod dæmoner, hvor jeg skulle bevise overfor mig selv og overfor andre, at jeg kunne gennemføre. Jeg siger ikke, at det var det rigtige valg. Det var så hårdt og så langt ude, at der var en deltager, der døde. Det kunne lige så godt have været mig. Så jeg ved godt, hvad det vil sige, når man presser sig selv. Det er ikke sundt. Derfor skal man gøre alting med måde, som vi gør det i U-turn 2 samtidig med, at vi presser deltagerne til at yde deres bedste,” siger Chris MacDonald.

Cykelturen tværs over USA var samtidig et opgør med min livsstil.

”Jeg blev mobbet utrolig meget i skolen og var altid sindssyg dårlig til sport. Jeg havde et enormt dårligt forhold til motion. Jeg havde til gengæld en stor interesse for mad og et usundt forhold til cigaretter. Alt skulle indtages i store mængder. ”Verden kan ikke holde til, at vi alle spiser kød hver dag. Jeg er nu tilbage på en meget kødfattig kost, hvor jeg spiser mange salater, men er jeg til selskab, spiser jeg gerne kød, pomfritter og is. Jeg drikker også gerne vin…”.

“Det vendte, da jeg var 18 år, hvor hele mit liv blev vendt på hovedet, da der for alvor kom sygdom i familien.”

”Jeg lærte også af min cykeltur, at når man bliver ved med at presse sig selv til det ekstreme, så kommer man også til at betale for det. Man slider sig selv op. Vi skal derfor både tænke på forebyggelse og motion samtidig med, at vi skal passe på ikke at smadre vores krop.”

Det er derfor helt bevidst, at Chris MacDonald har udvalgt de personer, som han har til U-turn 2. ”De har alle type 2 diabetes, og alle prognoser viser, at der bliver stadig flere af dem, som udsætter deres krop for noget helt andet, end det, som den er skabt til. For mig er type 2 diabetes det værste eksempel på ”mismatch”. Samtidig har jeg selv oplevet at have misbrugt min krop, og jeg vil derfor gerne give andre mulighed for at opleve den fantastiske rejse, som det er at komme tilbage til en sundhedstilstand, hvor man bliver et gladere menneske, får styrket sin energi, intelligens og samarbejdsevne.”

EN GOD GÅTUR

U-turn 2 er først en succes, når deltagerne kan vedligeholde en sund livsstil efter, at de er kommet tilbage i deres vante omgivelser og hverdag.

”Jeg er bare ikke optimistisk på deltagernes vegne, da jeg ser en kultur og et samfund, som fungerer på en måde, som modarbejder sundstyrke og muligheden for at leve sundt. De vil helt sikkert blive udfordret af spørgsmålet, om det er fair, at de skal afsætte en time til omklædning og motion hver dag og afsætte tid til at lave og spise sund kost resten af livet. Det kræver megen tid. Det ved jeg.”

Chris MacDonald rejser derfor selv spørgsmålet, om det er fair at lave et program, hvor det bliver forventet, at danskerne er i stand til at leve sundt. Han kommer også selv med svaret. ”Mit svar vil være, at det heller ikke er intentionen med programmet. Jeg vil derfor vende det om og spørge, om det er fair, at vi har et samfund, hvor de fleste ikke magter at leve et liv, som kan beskytte dem mod en stor del af det ”mismatch”, som vi oplever.”

”Verden kan ikke holde til, at vi alle spiser kød hver dag. Jeg er nu tilbage på en meget kødfattig kost, hvor jeg spiser mange salater, men er jeg til selskab, spiser jeg gerne kød, pomfritter og is. Jeg drikker også gerne vin…”

Han forsøger at være så bevidst som muligt, om hvad han selv foretager sig. ”Jeg sover så vidt muligt otte timer i døgnet, men oplever ofte, at jeg er under tidspres, når jeg skal ud af døren. Jeg forsøger derfor at planlægge min tid så godt som muligt for at undgå stress. Jeg vælger derfor helt bevidst, hvad jeg skal lave, så jeg ikke skal tale i smartphone, børste tænder og tage tøj på samti- dig.”

Chris MacDonald har levet som vegetar i syv år, men har også på dette område valgt at leve ud fra devisen. Alt med måde. ”Verden kan ikke holde til, at vi alle spiser kød hver dag. Jeg er nu tilbage på en meget kødfattig kost, hvor jeg spiser mange salater, men er jeg til selskab spiser jeg gerne kød, pomfritter og is. Jeg drikker også gerne vin. Problemet er bare, at engang imellem er blevet til hverdag for rigtig mange mennesker.”

”Jeg dyrker motion hver dag, hvis jeg ikke er syg. Jeg går to ture om dagen i forlængelse af måltider, da al forskning viser, at det øger forbrændingen og styrker hjernen. Gåturene er fra 15 til 90 minutter. Jeg forsøger at lave styrketræning med mavebøjninger, armstrækninger og kropshævninger i 10 minutter hver anden dag, men så sker det, at jeg ikke får det gjort i en periode. Jeg cykler også hver gang, at jeg kan bruge cyklen som transportmiddel,” siger Chris MacDonald.

Han fortæller, at han blev dybt fascineret af cykelkulturen, da han kom til Danmark. Cykelturen i USA er nu skiftet ud med ture på Amager Fælled og Kalvebod Fælled. To grønne områder, som ligger i nærheden af Chris MacDonalds hjem på Amager.

TÆT PÅ MERE OM CHRIS MACDONALD:

  • 44 år og er uddannet Cand. Scient i Human Fysiologi ved Københavns Universitet
  • Født i Minnesota, USA, men bor på Amager sammen med sin kone og deres lille søn
  • Grundlægger af koncepterne ”Sund-hed i Balance” og ”Strong Body Strong Mind” og tv-programmerne ”Chris på Chokoladefabrikken”, ”Chris på Skolebænken”, ”Chris på Vægten”, ”By på Skrump” og “U-turn – sidste chance
  • Hans to TED TALKs er tilsammen set af over 13. mio mennesker.
  • I 2005 deltog han Race Across America, som er det cykelløb, som er nomineret til at være verdens hårdeste sportsbegivenhed

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.