NÅR NYTÅRSFORSÆTTET MISLYKKES FRA STARTEN

//NÅR NYTÅRSFORSÆTTET MISLYKKES FRA STARTEN

NÅR NYTÅRSFORSÆTTET MISLYKKES FRA STARTEN

Rigtig mange nytårsforsæt går i vasken næsten før, de er begyndt. Det skyldes, at vi sætter alt for abstrakte mål og glemmer at lægge en plan, viser resultatet fra flere undersøgelser.

I januar måned vil mange danskerne opleve, at træningstøjet atter samler støv i tøjskabet, slikskålen er fyldt op, og smøgerne endnu en gang har sneget sig ned i håndtasken. Og det selvom vi nytårsaften lovede os selv noget helt andet. Adskillige undersøgelser fra både Danmark, England og USA viser nemlig, at det kun lykkes for mellem fem og 12 procent at overholde deres nytårsforsætter. I Danmark er det kun hver tyvende, der formår at komme i mål. Men hvorfor? Det burde vel ikke være den største sag at få tabt de overflødige kilo, generelt leve sundere eller være mere nærværende over for børnene? Problemet er, at vi stiller for abstrakte mål og fokuserer på dem frem for på, hvordan vi vil nå dem, forklarer sundhedscoach Morten Elsøe. ”Eksempler på abstrakte mål er at ville leve sundere eller at ville være mere nærværende, for hvad vil det sige? Man skal vide, hvad man konkret vil gøre anderledes, hvornår og i hvilke situationer, det kan gå galt. Ellers har man ingen redskaber. I den første tid er viljestyrken måske stærk, men så falder man tilbage i de gamle vaner,” siger han.

SÆT REGLER FOR DIG SELV Morten Elsøe anbefaler, at man finder frem til dén lille ting, man hver dag gerne vil gøre anderledes. ”Det kan være, at man hver aften snacker foran fjernsynet, og det vil man gerne lade være med. Så må man finde ud af hvilket behov, det udfylder. Er det hyggeligt, beskæftiger det hænderne, skal det knase i munden? De behov kan stilles på andre måder,” siger han og fortæller, at nogle kan have glæde af at hækle og drikke te om aftenen frem for at beskæftige hænderne med at fiske vingummier op ad slikskålen. ”Vil man gerne være mere nærværende, skal man måske lave konkrete regler om et tidsrum, hvor telefonen og iPad’en lægges helt væk,” tilføjer han og fortsætter: ”Lige så stille – imens alle andre starter i fitnesscentret og stopper igen – bygger du en plan op fra bunden, som du kan tage hul på i februar. Det ville være en god og anderledes måde at lave nytårsforsæt på,” siger han.

NEJ TAK TIL NYTÅRSFORSÆT! I hundredevis af år har det været en fast nytårstradition at lave nytårsforsæt. Men en gruppe danskere går bevidst i den modsatte retning. Får sætninger som ”tab 10 kilo” eller ”løb en halvmaraton til sommer” dig til at se rødt? Og klinger ”mere nærvær” og ”mindre tid på Facebook” hult i dine ører? Så er du måske blandt dem, der siger nej tak til nytårsforsæt. Og så er du formentlig også blandt dem, der tidligere har lavet et nytårsforsæt og fejlet. Det forklarer livsstilsekspert og foredragsholder Christian Grau. ”Dem, der vælger at gå uden om den nytårstradition, er dem, der har slået sig på den tidligere – det vil sige har haft nytårsforsæt, de ikke kunne gennemføre, hvilket har betydet, at januar blev endnu mere mørk og kold,” siger han. Der findes selvfølgelig også den type danskere, som generelt ikke gider jule- og nytårstraditioner, og som synes, at den tid på året bliver hypet for meget, tilføjer Christian Grau. Men ofte ligger der en nytårsfiasko bag fravalget af nytårsforsæt.

LIVSÆNDRINGER SKAL KOMME INDEFRA Ifølge sundhedscoach Morten Elsøe findes der en gruppe danskere, der går imod de etablerede og – set med deres øjne – fjollede traditioner såsom nytårsforsætter. Men ligesom Christian Grau mener han, at hovedparten siger nej til nytårsforsættet som endnu en fiaskooplevelse. ”Det er det samme, der sker, når man tilstrækkelig mange gange har prøvet at gå på slankekur uden at nå sit mål. Så hellere spare den energi, er tankegangen. Og det forstår jeg godt. Men der er faktisk andre måder at opnå et vægttab på end hård træning og smagløse retter,” siger han og fortsætter: ”Det er ikke motiverende for de her mennesker at følge andres regler og ignorere deres egen lyst og sult, imens de stiler mod et kropsideal, andre også har dikteret. Så bliver det noget, der kommer udefra frem for indefra, og det er ikke motiverende.”

2019-01-09T23:59:05+00:00NYTÅRSFORSÆT|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.