Når kulden gør stærk

//Når kulden gør stærk

Når kulden gør stærk

Vi kan lære at tolerere kulde og samtidig styrke vores immunsystem, hvilket man ellers ikke troede var muligt. Men forskning tyder på, at udsættelse for kulde kombineret med en særlig vejrtrækningsteknik muliggør, at mennesker i positiv retning selv kan påvirke både immunsystemet og det autonome nervesystem, der eksempelvis kontrollerer indre organer, blodkar og hjerte.

At netop det skulle være muligt, viser forsøg lavet med hollænderen Wim Hoff, der har talrige verdensrekorder bag sig, der alle involverer ekstrem kulde. Han har eksempelvis
besteget Kilimanjaro kun iført shorts, opholdt sig i halvanden time i en beholder fyldt med isterninger uden at få nedsat kropstemperatur, og løbet maraton på bare fødder i arktiske
egne. Hans mange anderledes bedrifter, der alle cirkulerer omkring det at udholde ekstrem kulde uden at få ændret kropstemperatur, har fået forskere verden over til at interessere
sig for hans metode.

EN MAND AF IS
Han kombinerer udsættelse for kulde med en særlig form for meditativ vejrtrækning, der er inspireret af Tummometoden, som er udviklet af tibetanske budister. Metoden styrker oxygenniveauet gennem en slags kontrolleret hyperventilation, som tillader kroppen en øget stresskontrol, mens der skabes indre ild. Dette muliggør, at kroppen bedre kan udholde kolde temperaturer, imens kropsvarmen opretholdes.

STYRK IMMUNFORSVARET
Forskere fra Stanford University er nogle blandt mange, der har studeret Wim Hoff for at undersøge, hvordan han kan bevare en almindelig kropstemperatur selv efter han i timer har opholdt sig i en beholder med is. Under forsøg lavet af The National Academy of Science of The United States ledet af Peter Pikkers og Johannes Van der Hoeven, blev først Wim Hoff selv, og siden desuden en gruppe af hans kursister under to studier fulgt. Her blev det desuden påvist, at de var i stand til bekæmpe bakterier ved hjælp af den særlige form for vejrtrækning i kombination med kulde. Det lykkedes dem at danne en øget produktion af antiinflammatoriske mediatorer og bekæmpe en form for bakterie, som immunsystemet vurderer som en trussel, der blev indsprøjtet i deres blodårer og som almindeligvis ville udløse influenza. I modsætning til kontrolgruppen lykkes det Wim Hoff og de som havde fulgt hans træning at bekæmpe sygdommen. Dette forskningsresultat har rykket ved den faste overbevisning om, at mennesket ikke selv kan påvirke sit immunsystem, hvilket har betydning for behandlingen af autoimmune sygdomme som eksempelvis leddegigt og diabetes.

MEDITATIV VEJRTRÆKNING
Ifølge Wim Hoff og de mange nu certificerede instruktører, så kan hans metode desuden hjælpe folk med at bryde ud af negative mønstre og højne det fysiske og mentale velbefindende, ligesom den egner sig til stresshåndtering og giver øget selvsikkerhed igennem oplevelsen af, at kroppen kan klare mere end forventet som eksempelvis udsættelse for ekstrem kulde.
I vores samfund er vi konstant udsat for et højt stressniveau, og når kroppen udsættes for ekstrem kulde i en kontrolleret ramme, reagerer den med den naturlige stressreaktion kæmp/frys/flygt. Kulden styrker samtidig det fedtvæv, der er meget lig det brune fedt, som er rigt på mitokondrier, hvilket hjælper med at holde kroppen varm og styrke metabolismen.
Du kan selv øge din tolerance overfor kulde ved at erstatte de varme brusebade med kolde bade. Gør dem langsomt koldere og kolde og længere og længere. Træk vejret dybt og roligt imens. Fortæl dig selv, at det ikke er farligt.

2018-11-14T23:59:15+00:00Mentaltræning|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.