MØRKETS LYSE SIDER

Den mørke årstid kan for nogen være svær at komme igennem. Men du kan faktisk bruge mørket positivt. Ligesom vi har behov for lys, har vi også brug for mørke. Det beroliger, afstresser og restituerer kroppen. Så sænk skuldrene og luk mørket ind.

December. Den mørkeste måned i året. Tusmørket begynder allerede at lægge en dyne over dagen ved 15-tiden. Måske er du en af de mange, der har det svært med de mørke vintermåneder. Bliver nedtrykt og energiforladt. Men så længe, du sørger for at få noget dagslys, kan du omfavne de mørke timer og bruge dem positivt. Vi søger i forvejen mørket, når vi skal hygge os og slappe af. Vi dæmper lyset, tænder et par stearinlys og putter os i sofaen. Når biograflyset slukkes, synker vi med velbehag dybere ned i sædet. Og en middag med dæmpet belysning er lig med intimitet og nærhed. Kort sagt; vi slapper af i mørket. “Når det bliver mørkt, skærmer vi af for dagen og de mange stimuli. Mørket gør, at vi bedre kan rette fokus indad. Hvor lys signalerer aktivitet og bevægelse, så er mørke til restitution og refleksion,” siger psykolog Per Hulstrøm.

RO OG FORDYBELSE “I gamle dage i landbrugssamfundet delte man dagen op i lys og mørke. I dagslyset var folk i marken og lavede udeaktiviteter, og når mørket faldt på, sad de og sleb værktøjer og ladede op til næste dags arbejde,” fortæller Per Hulstrøm. Og den tilgang kan vi lære noget af. Brug mørket til dét, det kan; til ro og fordybelse. “Vi stimler sammen og hygger os i mørket. Et klassisk eksempel er, når vi samles om et bål. Her er vores fokus klart, og vi er bedre til at lytte,” siger Per Hulstrøm og påpeger, at skuldrene sænker sig, når mørket falder på: “I mørket er der ikke de samme krav til én, som i løbet af dagen. Vi kan bedre gemme os. I dagslyset er der større bevågenhed. Det er også lettere at fokusere i mørke. Derfor er der mange – bl.a. studerende – som vælger at arbejde om natten. Her er der ro til fordybelse, og de kan være nogenlunde sikre på ikke at blive forstyrret af telefon osv.”

MØRKE OG NEDTRYKTHED En del af os bliver nedtrykte i de mørke måneder, nogle endda decideret deprimerede. Men ofte skyldes det faktisk ikke mørket i sig selv. Mørke lægger op til eftertanke, og derfor er vinteren det tidspunkt på året, hvor vi retter blikket indad, siger Per Hulstrøm: “Vi bliver ikke triste pga. årstiden, men vi bliver mere tænksomme på dette tidspunkt af året. Det er vigtigt at forholde sig til, hvad der faktuelt er på spil. Ofte er det ting, der har ligget og ulmet i én, som kommer op til overfladen. Man kan sige, at mørket er et wake-up call. Undersøg, hvad det er, der gør dig trist, i stedet for automatisk at give mørket skylden,” siger Per Hulstrøm og fortæller, at han for nylig havde en klient, som klagede over, at den mørke årstid igen gjorde ham nedtrykt. “Men så fandt vi frem til, at sidst han fik det skidt var i marts, netop hvor lyset var begyndt at komme tilbage.” Mørket får altså ofte uberettiget skylden. Mange er også bekymrede for, om de nu bliver vinterdeprimerede. Og det kan i sig selv udløse en nedstemthed. “Gå med de følelser, der er. Gå ukritisk med mørket og undersøg, hvad der sker”, råder psykologen.

KROPPEN HAR BRUG FOR MØRKE ‘Mørket eksisterer på baggrund af lyset og lyset på baggrund af mørket’. Ordene er filosof Søren Kierkegaards. Der fandtes altså ikke mørke, hvis der ikke var lys, og omvendt. Og vi har brug for begge dele. “Søg lyset, når det er der. Når du har fået tilstrækkelig dagslys, vil du kunne omfavne det gavnlige af mørket,” siger Per Hulstrøm og opfordrer til ikke at ødelægge mørkets positive egenskaber med blålys fra computer og tv-skærme. “Lyset fra skærmene gør os urolige, så vi sover dårligere. En bog på sengebordet er meget bedre. En gåtur med hunden i mørket, inden man skal sove, er også godt. Mørke fremkalder de sunde processer i vores hormoner, som er vigtige, når vi skal restituere,” siger Per Hulstrøm og siger med et smil, at mørket har en dårlig PR-agent: “Mørke bliver altid betragtet som modsætning til lyset. Lyset er forbundet med glæde og lykke, mens mørket er tristhed og sorg. Men faktisk ser vi mere klart i mørket.”

2018-12-20T07:23:05+00:00December 2018, Psykologi|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.