Mobning fører vidt

/, Udvalgte B/Mobning fører vidt

Mobning fører vidt

”Jeg blev mobbet næsten lige fra dag et i skolen,” fortæller Trine Petersen, for hvem mobningen har sat skelsættende spor i livet.

TEKST: NILS SJØBERG

Efter 42 år ser Trine Petersen nu mulighederne i livet og kvalite- terne i sig selv. ”Jeg var meget stille og tilbagetrukken i skolen og et let offer for mobning. Jeg havde ikke nogen venner. Jeg var meget afhængig af min mor og havde et symbiotisk forhold til hende. Jeg ved ikke, om det var derfor, at de andre holdt mig uden for og fortalte mig, at jeg ikke duede til noget,” siger Trine Petersen, som tilføjer, at hun rent faktisk heller ikke følte, at hun havde noget at byde på.

”Jeg var dårlig rent motorisk til at bruge mine hænder og til fysisk leg som boldspil. Jeg følte mig virkelig umulig til alt. Måske var det derfor, at det lykkedes en lille gruppe piger at presse de andre i klassen til at mobbe mig, selvom de egentlig ikke havde lyst. De havde det heller ikke godt, men vi havde forskellige måder at vise det på.”

ALLE ER GODE TIL NOGET

Trine Petersen har haft et langt liv på institutioner. Med spiseværing og selvmordsforsøg. I dag har hun fundet ud af, at hun rent faktisk duer til noget. Hun er blevet bedre til at acceptere sig selv, for den hun er. Hun har dog fortsat brug for faste rammer og for at få opmærksomhed. Så meget, at hun ikke kan forestille sig tanken om ikke at være på retspsykiatrisk afdeling.

”Det er en hård kamp at komme til at elske sig selv og at acceptere sig selv. Men det kan godt lykkes at lære at elske sig selv for den, man er. Det kræver dog øvelse og en hård indsats for at overvinde det selvhad og den manglende accept, som også opstår af at blive mobbet,” fortæller Trine Petersen, som i dag nægter at tro, at der er no- gen, som ikke er gode til noget. ”Et eller andet duer man helt sikkert til. Man skal granske sig selv og gå dybt ind i sig selv for at finde det, man er god til,” siger Trine Petersen, som mener, at det er individuelt, hvordan man kommer dertil.

”Jeg tror, at det er vigtigt at gøre sig selv synlig. Det er derfor, at jeg både skriver og maler i dag,” fortæller Trine Petersen, der har skrevet og udgivet to bøger om sit liv. Desuden har hun bl.a. lavet det maleri, som danner omslag til den første af bøgerne. ”Allerede som ung sad jeg i flere timer og skrev og skrev. Det var den eneste måde, jeg kunne abstrahere fra min anoreksi. Jeg gemte mig på mit værelse og fandt ud af, at det hjalp mig at skrive,” fortæller Trine Petersen, der altid har drømt om at få udgivet en bog. ”Jeg fandt meget tidligt ud af, at det var det eneste potentiale, som jeg havde. Derfor var det meget meget stort for mig, da det lykkedes at få udgivet en bog.”

OPLEVELSEN AF KÆRLIGHED

For Trine Petersen har negativ kon- takt været bedre end ingen kontakt i størstedelen af hendes liv. ”Jeg synes, at det var sjovt, når folk blev vrede på mig.”

”Første gang jeg slugte noget, havde jeg fortalt nogle frygtelige løgnehi- storier om min far. Min mave skulle bløde og jeg skulle fjerne opmærk- somheden, så jeg slugte et glasskår. Så fik jeg fokus fjernet fra det aktuel- le problem.”

Trine Petersen ved godt, at hun dør af sine selvskadende aktiviteter, næste gang hun sluger noget. ”Nu er det alvor. De har åbnet mig de første 20 gange. Jeg har et kæmpe brok, som jeg har levet med i 8-9 år. Jeg har ønsket at opleve en fysisk smerte frem for en psykisk smerte. Jeg har ønsket et andet liv. Det var mit krampagtige forsøg på at få et andet liv og så synes jeg, at det var spændende at få det lappet sammen, men nu er det slut, hvis jeg ikke skal dø af det.”

Hun nyder trygheden på hospitalet og at være afskåret fra hele verden. ”Det bliver svært at komme ud derfra og det giver menneskelig omsorg og kontakt til andre mennesker at være indlagt. Derfor har jeg ønsket at blive det igen og igen,” fortæller Trine Petersen, der oplyser, at kontakten til hendes kæreste, der bor i bofællesskab i Nykøbing Sjælland, har lært hende, hvad kærlighed er.

ØNSKER ACCEPT

”Jeg ville knække, hvis jeg fik at vide, at jeg skulle ud i verden i morgen,” siger Trine Petersen.

”Jeg lavede ildspåsættelse i to omgange, så jeg var helt sikker på, at de forstod, at jeg mente, at jeg ikke ville ud i et bofællesskab. Den ene gang i nogle håndklæder. Den anden gang i nogle gardiner, da jeg forsøgte at sige fra, men ikke blev hørt,” siger Trine Petersen, der har været indlagt på Retspsykiatrihospitalet i Slagelse, siden hun blev dømt for ildspåsættelse i marts 2012.

”Målet var opmærksomhed og et råb om hjælp. Jeg var total desperat og følte mig presset til at gøre noget, for at omgivelserne kunne forstå mig,” siger Trine Petersen, der ikke lægger skjul på, at ildspåsættelsen skulle fungere som et pressionsmiddel. ”Jeg mente ikke, at jeg havde andet at gøre end at sætte ild på noget og sluge glasskår for at få lov til at blive spærret inde,” fortæller Trine Petersen, der i dag er en af de i alt 14 kvinder, som alle er forsvarligt lukket inde bag lås og slå på retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Afdelingen dækker domsanbragte kvinder fra hele Sjælland.

NEMMERE AT ELSKE ANDRE

Trine Petersens anbringelsesdom giver hende ro. ”Folk har taget afstand fra mig. Kræfterne slap op, når de så på mig. Min kæreste fik skyldfølelse, når jeg var selvskadende og begyndte at drikke.”

”I dag har jeg fundet ud af, at jeg har god støtte i personalet på afdelingen og jeg har brug for nogen, der tager sig af mig. De skal lytte og give mig feedback. Bekræfte mig i, at jeg er god nok. De skal gøre alt andet end at mobbe mig og skal acceptere mig for den jeg er.”

”Jeg er nødt til at holde op med at selvskade, hvis jeg vil have et ordentligt liv. Jeg har kun haft et tilbagefald, da min kæreste og jeg var uenige. Derfor skal jeg passe på ikke at blive for afhængig ham. Det kan jeg ved at finde mig selv og finde lykken i mig selv. Derfor er det vigtigste af alt at have kærlig- heden til sig selv. Det finder man ud af, når man har været igennem så meget lort, som jeg har været – tæt på at dø. Så må det komme indefra. Man skal gøre nogle ting for sig selv, som man ved, at man er god til. Det gør det også nemmere at elske andre”, afslutter Trine Petersen.

2019-03-16T19:06:19+00:00Mobning, Udvalgte B|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.