MANGFOLDIGE NATUROPLEVELSER

/, Udvalgte A/MANGFOLDIGE NATUROPLEVELSER

MANGFOLDIGE NATUROPLEVELSER

September er årets første efterårsmåned, men selvom efteråret banker på, er der rig mulighed for en mangfoldighed af oplevelser i naturen. Lige nu kan du bl.a. plukke modne tyttebær, hyldebær og hyben og samle spiselige rørhatte i skoven, men du kan også opleve kronhjorten i brunst.

TEKST RIKKE LAUSTSEN, NATURVEJLEDER, NATURVEJLEDERFORENINGEN FOTOS PETER EMIL JENSEN, NATURENS DAG OG PIXABAY

De lune septemberdage byder på et mylder af liv; trækfuglene flokkes og danner fantastiske formationer på himlen, skovens konge, kronhjorten, går i brunst og brøler højlydt i skoven, mens korsedderkoppens dugvåde spind glimter på hvert et strå. I september byder naturen fortsat på masser af mad fra naturens spisekammer, som kan samles og tages med hjem i køkkenet.

VIDUNDERLIGE VANDRETURE

Drømmer du om stille naturoplevelser, alene eller sammen med andre, er september en god måned for kortere eller længere vandreture under åben himmel; vejret er ofte mildt og temperaturen perfekt i forhold til fysisk aktivitet ude. Det gode ved vandring er at alle kan være med – det kræver intet særligt udstyr og man kan gå i sit helt eget tempo. Det at vandre, er noget af det sundeste og mest stressforebyggende vi kan gøre.

En tur ud i det blå med vandrestøvlerne på, kan booste vores velbefindende – både fysisk og mentalt. Jævnlige vandreture er den sikre vej til gode naturoplevelser på alle årstider, en krop uden sygdom og stress og en hjerne med overskud. Det at færdes i naturen giver os i det hele taget ro og tid til at reflektere. Det er ikke uden grund at læger er begyndt at ordinere natur på recept!

Som sidegevinst til den sundhedsfremmende effekt ved at vandre, kan nævnes alle de mange oplevelser man får med på vejen, når man færdes ude; duften af sensommer, det bløde sollys der kaster sit gullige skær over landet, rådyret der lister stille over stien et par meter forude, bladene der begynder at falme og skaber et spektakulært ”flammehav” og fisken der hopper og danner ringe i vandet. Små oplevelser der kan berige vores hverdag og minde os om, at mangfoldighed i naturen er vigtigt – ikke kun for planter og dyr, men også for os mennesker. I de seneste år er der, rundt om i landet, blevet etableret et væld af nye vandreruter og –stier, der byder på prægtig naturoplevelser og masser af frisk luft.

Danmark byder faktisk på mere end 7.000 km vandreruter! Så hvad venter du på? Find vandrestøvlerne frem og tag ud på vandretur! Du finder massevis af turforslag på Dansk Vandrelaugs hjemmeside www.dvl.dk

SÅ SUNDE ER DINE SKRIDT
• Gang slanker mere end løb
• Styrker musklerne og giver flotte balder og ben
• Den billigste og enkleste træningsform
• Ingen skader, med mindre du snubler…
• Beskytter mod sukkersyge, blodprop, kræft,
demens og meget andet
• Styrker knogler, led og sener
• Dæmper gigtsmerter
• Fremmer glæde og modvirker depression
• Forbedrer hukommelsen og forebygger demens
• Huden producerer gavnlig D-vitamin, når du er
ude
• Forlænger livet

 

OPLEV NATURENS DAG

Naturens mangfoldighed er i år temaet og omdrejningspunktet for naturens mærkedag – Naturens Dag. Naturen er mangfoldig på grund af det mylder af liv, som findes overalt i form af dyr, plan- ter, svampe, bakterier og alt andet levende. Det kaldes biodiversitet. Men naturen er også mangfoldig, fordi mange forskellige mennesker bruger den, lever i den og lever af den. Naturen er noget, vi alle har tilfælles, og som binder os sammen.

På Naturens Dag kan du, dine børn og børnebørn, være med til at fejrer naturen – snuse til planterne, opleve myldret af dyreliv og mærke vinden i håret. Naturens Dag er et landsdækkende arrangement der hvert år afholdes den anden søndag i september – i år søndag d. 10. september.

Hele Danmark; børn, voksne og familier, inviteres den dag ud i naturen. Det er natur, det er frisk luft, det er skønne naturoplevelser og så er det er gratis! Landets naturvejledere, kommuner, foreninger og andre initiativtagere afholder den dag åbne arrangementer i hele landet. Brug lejligheden til at hjælpe jeres børn og børnebørn ind i naturens verden og giv dem viden, nærhed og et sundt forhold til vores naturlige omgivelser.

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedag for naturoplevelser. På Naturens Dag opfordres børn og voksne til at skifte sofaen og iPad‘en ud med natur, vind i håret og røde kinder. Formålet med dagen er at genåbne naturen for børn og voksne med en travl hverdag, der ofte præges af mange skemalagte aktiviteter og flittig brug af elektroniske medier. Læs mere om Naturens Dag og find et arrangement tæt på dig på: www.naturensdag.dk.

2019-09-17T14:34:43+00:00Naturen kalder, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.