Leveren: Kroppens kemiske fabrik

/, Udvalgte A/Leveren: Kroppens kemiske fabrik

Leveren: Kroppens kemiske fabrik

Nogle ting skal nedbrydes. Andre skal optages i kroppen. Leveren kan det hele.

TEKST BIRTHE JØRGENSEN ILLUSTRATION CREATED BY FREEPIK & COLOURBOX

Når man spiser, bliver næringsstofferne fra kosten optag- et i kroppen hovedsageligt gennem tyndtarmens væg. Næringsstofferne kommer over i blodet, som fører dem gennem milten og leveren. Leveren beholder en del af vitaminerne, mineralerne, fedtet, proteinerne og kulhydraterne for at lægge dem på lager.

Leveren lader også en del af vitaminerne, mineralerne og næringsstofferne passere videre ud i kroppen ved hjælp af blodet, hvor kroppens celler har mulighed for at optage dem ved hjælp af receptorer. Betacellerne i bugspytkirtlen bliver stimuleret af glukose fra kosten til at frigive insulin, som får leveren til at omdanne glukose til depotmidlet glykogen. Samtidig bliver kroppens muskelceller og fedtceller stimuleret til at optage og deponere eller bruge glukosen.

Når glukosen bliver omdannet til glykogen, falder blodsukkerniveauet igen til ligevægt og fører til velbehag i kroppen. Blodsukkerkoncentrationen skal ligge omkring 4 mmol/l, og insulin er med til at regulere koncentration. Om morgenen er niveauet lavere, og efter et måltid er niveauet højere. Glukagon har den modsatte effekt af insulin, og hormonet signalerer til muskel- og levercellerne, at de skal frigive glukose til blodet fra deres depoter.

Oplevelsen af, at blodsukkeret stiger efter et måltid, og derefter falder til ligevægt, kan skabe en følelse af træthed. Mellem måltiderne bruger kroppens celler deres energide- poter, og efter nogle timer har de opbrugt deres ressourcer. Det fører til et fald i blodsukkerniveauet, og bugspytkirtlens alfaceller frigiver glukagon, som stimulerer leveren til at frigive nogle af de deponerede næringsstoffer, som kroppens celler kan optage og bruge til energi, cellevedligeholdelse og cellefornyelse.

Leveren er også i stand til at danne glukose ud fra mælkesyre, fedtsyrer og aminosyrer. Den kan omvendt også danne fedtsyrer ud fra glukose, hvilket kan føre til fedme på trods af et lavt fedtindhold i kosten. Efter yderligere et antal timer har kroppen brug for mere energi og byggeklodser, men leveren er løbet tør for ressourcer, og blodsukkerniveauet daler. Glukose er hjernens foretrukne energikilde, men ved lang tids faste kan den danne energiressourcer til hjernen ud fra restprodukter fra fedtsyrer.

FAKTA:

Stofskifte er betegnelsen for de processer i kroppen, som bygger og nedbryder energidepoterne i kroppens celler. Spiser man mere, end man forbruger, opstår der fedtdepoter.

• Leveren er en kirtel, da den danner hormoner. Den ligger øverst i højre side lige under mellemgulvet og er næsten dækket af ribbenene. Den vejer 1,5-2 kg og er 15-20 cm lang og tilsvarende i diameter. Leveren består af 2 lapper (lobuli), som har forskellige størrelser.
• Leveren kan sortere, forarbejde og nedbryde bl.a. slidte blodlegemer, bakterier, vira, lægemidler, alkoholer og giftstoffer, som derefter bliver udskilt gennem urin eller galde i afføringen.
• Den danner også koagulering til sårheling og galde, som ligger i galdeblæren og bliver brugt i optagelsen af fedtsyrer fra fordøjelsessystemet. Leveren er også et depot for bl.a. glukose, jern og A-, D-, K- og B12-vita- miner.
• Personer med type 1 diabetes har problemer med deres immunforsvar, som ødelægger bugspytkirtlens beta-celler, som står for at producere insulin. Manglen på beta-celler forårsager, at kroppen kun kan danne 10 % af den nødvendige insulin.
• Mange personer med type 2 diabetes har problemer med, at deres celler ikke vil reagere på insulin, og lever- og muskelcellerne får derfor ikke bragt blodsukkerkoncentrationen ned på ligevægt.

Med tiden kan personer med type 2 diabetes risikere at udvikle type 1 diabetes. Det er dog ofte muligt for personer med type 2 diabetes at styrke kroppens insulinrespons og nedsætte behovet for ekstra beta-celler ved at dyrke mere motion.

Kilder:
• sundfordøjelse.dk •
http://www.biotechacademy.dk/Undervisningsprojekter/Gymnasiale-projekter/ Stamceller/Teori/Blodsukkerregulering-og-diabetes

2019-05-14T19:40:42+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.