Læsebrillerne skal pudses fra 40-årsalderen

//Læsebrillerne skal pudses fra 40-årsalderen

Læsebrillerne skal pudses fra 40-årsalderen

Skavanker som nedsat hørelse og dårlig hukommelse hører for de flestes vedkommende alderdommen til. Og nedsat syn har folk tendens til at putte i samme kategori. Men vores syn kræver læsebriller allerede efter, vi har rundet de 40. Og det er helt normalt – det rammer alle.

TEKST HENRIETTE KIRKEGAARD FOTO BY JANNOON028 – FREEPIK.COM

 

Folk i 40’erne løber maraton, går i skinny jeans og fester gerne til ud på natten. Alderdommen ligger stadig langt ude i horisonten. Derfor kommer det som en overraskelse for mange, at de højst sandsynligt skal have læsebriller, så snart de har fejret deres 45-års fødselsdag.

Men man er langt fra alene, fortæller øjenlæge Steffen Heegaard. “Alle får brug for læsebriller, hvis man fortsat vil læse. Og det vil ske fra man er mellem 40 og 47 år.” Det er ifølge Steffen Heegaard linsen inde i øjet, der stopper med at kunne ændre sin form.

“Børns linser er meget fleksible. Et barn kan fx sætte sig foran en fjernsynsskærm og få oplevelsen af panorama. Det kan jeg ikke, for min linse er for stiv. Når man er 40 år be- gynder linsens form at ændre sig mindre og mindre, og når du bliver 60, kan den ikke ændres mere. Så har man det, man kalder gam- melmandssyn,” siger Steffen Heegaard og understre- ger, at man rent fagligt ikke opfatter al- derssyn som et dårligere eller svækket syn. Synet har blot ændret sig.

GEVINST SOM NÆRSYNET

Når man når op i 60’erne kan man altså betragtes som synsmæssigt fredet resten af livet. Og udviklingen fra den første læsebrille i 40’erne til de 60 år går relativt langsomt. “Du begynder med plus én i 40’erne, så skal du have plus to i 50’erne og plus tre i 60’erne – og så stopper det dér.” Er du så ‘heldig’ i forvejen at være nærsynet, så kan du se frem til en udligning afhængig af styrke. “Hvis du som 40-årig har en styrke på minus tre, så vil du i løbet af 40’erne kunne gå ned på minus to, i 50’erne på minus én – og som 60-årig kan du helt undvære briller.”

LÆSEBRILLEN KAN IKKE UDSKYDES

Årsagen til den tidlige forandring i øjet er, at vi oprindeligt ikke er beregnet til at blive meget mere end 40 år gamle. Og modsat andet i den menneskelige natur, så er synet ikke fulgt med evolutionens udvikling. Linsen i spædbarnets øje er meget elastisk og dermed i stand til at skifte form, så barnet både kan fokusere og se helt skarpt på blot få centimeters afstand.

Den evne til at fokusere på korte afstande begynder allerede i 10- års alderen at aftage, da linsen lang- somt bliver stivere. En proces, der altså tager fart fra 40’erne. Men nu er vi jo efterhånden vant til, at man kan træne, spise eller meditere sig fra alt. Så kan man slet ikke gøre noget for at udskyde læsebrillen? Det korte svar fra øjenlægen er ‘nej’: “Synet er biologisk bestemt, og alderssyn kan ikke påvirkes udefra. ALLE får det.”

DET FASCINERENDE ØJE

Øjet fungerer optisk på samme måde som et fotografiapparat, som skal have én indstilling til landskaber og en anden til portrætter. Flyttes en genstand tættere på øjet, flytter billeddannelsen bag nethinden, og der ses et uskarpt billede. Ved at øge sin krumning kan øjets linse imidlertid fokusere billedet på nethinden, således at det ses skarpt.

HVAD GØR LÆSEBRILLEN

Med alderen stivner linsen, hvorved evnen til at fokusere på genstande tæt på aftager – for eksempel ved læsning af bøger og aviser. En læsebrille med +glas flytter det uskarpe avisbillede frem til nethinden og løser dermed problemet.

KONTAKTLINSER OG ALDERSSYN

Ligesom der findes briller med indlagt læsefelt (flerstyrkeglas), findes der kontaktlinser med styrker både til afstand og læsning. Det kan være en løsning, at kontaktlinsen på det ene øje indstilles til afstand og på det andet øje til læsning. Det kan give problemer med samsynet, men kan dog af mange accepteres, hvis styrke-forskellen mellem afstands- og læseøjet ikke er for stor.

OM EKSPERTEN

Steffen Heegaard er professor og overlæge ved Øjenafdelingen på Rigshospitalet. Og så er han formand for De Danske Øjenlæger.

 

2019-03-10T18:32:11+00:00Din krop|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.