Kultur på recept

/, Udvalgte A/Kultur på recept

Kultur på recept

Musik er ikke kun godt for ørene. Det er også godt for sindet. Fire kommuner tilbyder et forløb til borgere med stress, angst og depression. Projektet hedder Kultur-På-Recept og fungerer som kulturvitaminer for de langtidssygemeldte.

TEKST: NILS SJØBERG

”Det er rigtig dejligt at få mulighed for at tænke på noget andet, når man lytter til musikken.” Sådan siger Jonas Kronow Thrysøe, som for tre år siden blev sygemeldt med panikangst. I ti uger har han været en del af Kultur-På-Recept i Aalborg Kommune. Et tilbud til personer med angst.

”Jeg blev automatisk hjemme og holdt mig helst for mig selv, når jeg var bange for at få et angstanfald. Da jeg begyndte at høre musik, blev jeg efterhånden mere og mere opslugt og tænkte ikke på så meget andet end at lytte til tonerne og se strygerne spille,” fortæller han.

Kultur-På-Recept er et alternativt middel for at helbrede borgere med stress, angst og depression. I nu to år har Aalborg Kommune og tre andre kommuner tilbudt de langtidssyge et forløb efter svensk og britisk inspiration. Kulturoplevelserne spænder bredt fra højtlæsning på biblioteket, til rundvisning på kunstmuseet eller Stadsarkivet eller en overværelse af symfoniorkestret, der øver. På hvert forløb er der ti deltagere og derudover deltager en kulturkoordinator i alle arrangementer.

”Vi ser nogle langtidssygemeldte, der finder sig selv og finder ud af, at de faktisk godt kan nogle ting,” siger kulturkoordinator Mikael Odder fra Aalborg Kommune. ET FORSØG En del af dem der har angst identificerer sig med deres syg- dom, men finder via mødet med kunsten ud af, at de selv kan omskrive deres sygehistorie.

”Det giver utrolig meget, når vi over ti uger får mulighed for at deltage i kulturoplevelser to til tre gange om ugen,” siger Jonas Kronow Thrysøe, der er en af de 200 deltagere, som indtil vi- dere har været igennem forløbet i Aalborg, siden det begyndte for to år siden.

”Når man har angst, så foregår ens dag meget med at tænke angst, angst, angst. Derfor er det rigtig fedt at komme afsted til noget, hvor man kan tænke på noget helt andet. Man kan tænke Karen Blixen og man kan tænke Mozart,” fortæller han og tilføjer: ”Den adrenalinfølelse man får, når man får et chok, den kan jeg have i en time eller mere, når jeg bliver ramt af panikangst. Bagefter er man helt smadret, så derfor bliver man automatisk mere hjemme, når man har panikangst. Den panik kan jeg sætte mig ud over, når jeg deltager i Kultur-På-Recept.”

Jonas Kronow Thrysøe er kommet dertil, at han er begyndt at turde have drømme og forhåbninger for fremtiden. ”Siden jeg afsluttede Kultur-På-Recept i sommeren 2018, har jeg været i arbejdsprøvning og regner nu med at blive raskmeldt i næste måned, så jeg kan begynde at søge jobs. De kulturelle oplevelser har virkelig fungeret som vitaminer for mig.”

Kultur-På-Recept og Kulturvitaminer udbydes i Aalborg, Silke- borg, Nyborg og Vordingborg kommuner. Det begyndte i 2017 og bevillingen løber indtil nytår 2019. Derefter er fremtiden usikker for projektet, der er delvist finansieret af penge fra satspuljemidlerne. Skal det fortsætte, skal kommunerne selv finansiere. Det skal diskuteres i efteråret.

 

2019-03-05T19:29:48+00:00Psykologi, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.