Kamp for de demente

Kamp for de demente

Antallet af danskere med demens stiger. Alzheimerforeningen kæmper derfor for at skabe indsigt i sygdom- men. Foreløbig har 50.000 meldt sig som Demensvenner.

TEKST: NILS SJØBERG

”Mennesker med demens mister andet end hukommelsen”. Sådan lyder et af hovedbudskaberne i Alzheimerforeningens Demensvenkampagne. Kampagnen har i løbet af blot to år samlet godt 50.000 Demensvenner, der gerne vil hjælpe og støtte demente. ”Det er vores mål at komme op på 100.000 Demensvenner”, siger direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Målet med de 100.000 Demensvenner er at få en Demensven for hver dansker med demens og at klæde dem på til at hjælpe og forstå det stadig stigende antal demente. ”Vi er til for at skabe indsigt, hjælp og øget forskning om de godt 200 forskellige sygdomme, som alle giver sig symptomer i form af demens”, fortæller Nis Peter Nissen.

BRUG FOR STØTTE

Alzheimerforeningen har taget navn efter den hyppigst forekommende demenssygdom, alzheimer. Den viser sig ved hukommelsesbesvær og problemer med at finde ord. Det er især korttidshu- kommelsen, der bliver dårlig. Det bliver f.eks. vanskeligere at huske navne – selv på personer, man kender godt.

”Men demens rammer ikke kun hukommelsen. Faktisk er de første tegn på demens ofte en lang række adfærdsændringer”, siger Nis Peter Nissen, der oplyser, at det bliver vanskeligere for den demente at gøre helt dagligdags ting som at finde vej eller tælle småbeløb sammen.

”Blandt de mange forskellige sygdomme er frontallap demens den type, som er karakteriseret ved, at man gradvist mister sin indre Emma Gad. Over-jeget, hæmningerne, situationsfornemmelsen og evnen til at opføre sig passende forsvinder. Der sker også ændringer i følelsesliv, temperament og personlighed. Udadvendte, aktive og sociale mennesker kan blive irritable, passive og indesluttede, og humøret svinger ofte meget. Det er meget pinefuldt både for den syge og for omgivelserne”, siger direktøren for Alzheimerforeningen, der gør opmærksom på, at der netop i dette tilfælde er behov for en Demensven.

Modsat alzheimers sygdom er hukommelsen ofte relativt god langt hen i sygdomsforløbet hos personer med frontallap demens. Sygdommen kan også ses hos yngre. Ligesom vaskulær demens, der kan op- stå som en følge af sygdom i hjernens blodkar og lewy body demens, der er en langsomt fremadskridende hjernesygdom, kan frontallap demens og alzheimer ikke helbredes. Der er ingen lægemidler, der bremser sygdomsfor- løbet.

”Vi ved meget lidt om sygdommene. Derfor har vi ekstra brug for turbo på forskning og på at folk melder sig ind og bakker os op – også før de får en dement i familien”, siger direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

 

DEMENS ER EN FOLKESYGDOM

I Danmark lever 70-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 alzheimers sygdom. Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år. Kun ca. 50 pct. af alle demente får stillet en demensdiagnose.

Læs om de typiske advarselstegn på demens her www. magasinet-sundhed.dk. Genkender du flere af symptomerne, anbefaler Alzheimerforeningen, at du kontakter din læge. Det er vigtigt at få afklaret årsagen til symptomerne og at en eventuel behandling igangsættes hurtigt.

2019-03-12T21:22:26+00:00Hvad sker der i hjernen, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.