Juicemanden der hader JUICEKURE

//Juicemanden der hader JUICEKURE

Juicemanden der hader JUICEKURE

Drop januars juicekure – kroppen hopper alligevel ikke på dine quickfix. Juice er godt. Meget juice er meget godt. Eller hvad? Juicemanden, Mads Bo, har udgivet en række bøger spækket med juiceopskrifter i alverdens varianter. Men deciderede juicekure er ifølge juice-eksperten selv et no-go.

Der står december i kalenderen. Flertallet af danskere har for længst taget hul på rækken af julefrokoster med alt, hvad der hører til af livets mange laster. For at forsvare det massive indtag af alkohol, sukker og animalske fedtstoffer om lørdagen, ligger vi om søndagen planer for, hvordan vi får bragt kroppen tilbage i balance, når januar banker på døren, og bukserne traditionen tro strammer lidt for meget om livet. Et hav af juicekure fra forskellige eksperter har gennem de senere år været et populært valg i forsøget på at bringe kroppen på rette køl på kort tid. Farvel til affaldsstoffer og overflødige kilo og goddag til vitaminboost, masser af væske og velvære. Måske.

KROPPEN VIL HAVE STABILITET Mads Bo lever af at motivere andre mennesker til at drikke flere juicer og smoothies, men mener alligevel ikke, at det er på juicekurene, vi skal sætte vores penge i januar – eller resten af året for den sags skyld: ”En juicekur er et forfejlet forsøg på et quickfix, som kroppen alligevel ikke hopper på. Kroppen ønsker stabilitet, og det giver vi den ikke ved at gå direkte fra flæskesteg, rødvin og Karen Wolff småkager til fjorten dage på broccoli og rødbedejuice i en i forvejen stresset og kold periode. Jeg mener, at der i samfundet er en udbredt tendens til, at vi går fra den ene yderlighed til den anden med mange ting, og er der noget vores krop hader, så er det netop det. Den er kodet helt anderledes og hopper ikke på vores forsøg på smarte quickfix. Derfor er spontane juicekure en virkelig dårlig idé.” Selvom han går under navnet ’Juicemanden’, drikker Mads Bo ikke meget juice selv: ”Mange tror, at jeg er en af dem, som drikker allermest juice og ofte er på juicekure. Sådan hænger det ikke sammen. Jeg tror i stedet på den lille forskel, som hen ad vejen bliver til rigtig meget. Blot fordi noget er godt, er det ikke ensbetydende med, at meget er bedre. Det gælder det meste her i livet, tør jeg godt sige – også juice.”

JUICEKURE SOM HALVHJERTET IDÉ STRESSER KROPPEN Mads Bo erkender, at juicekure kan fungere for nogle mennesker, men langt fra er rigtigt for alle: ”Det er klart, at de fleste vil få det bedre ved at skifte sukker, dårligt fedt og forarbejdede fødevarer ud med sund juice. Men at kaste dig halvhjertet ud i en juicekur, fordi du har fået en fiks idé, er ikke vejen at gå, og især ikke hvis du er stresset, tager medicin, har stofskifte-udfordringer osv. Når vi går på en juicekur, hvor vi stopper med at spise, går vores vores krop i en slags stresstilstand, og er vi stressede i forvejen, bliver resultatet stress med yderligere stress. Jeg mener, at det er langt mere hensigtsmæssigt at nyde et glas juice hver dag, idet vi som sagt ikke skal undervurdere den lille forskel, som med tiden bliver til rigtig meget. Og vælger du alligevel at kaste dig ud i en juicekur, bør det være planlagt i god tid, så kroppen er forberedt på ’chokket’ – og allerbedst i samarbejde med en professionel sundhedsbehandler.”

LEV EN AFGIFTET LIVSSTIL Ifølge Mads Bo har kroppen det bedst, hvis vi hver dag lever en afgiftende livsstil og begrænser alt det, som belaster kroppen på den lange bane: ”Vi skal undgå dårlige fedtstoffer, røg og alkohol som bl.a. nedsætter vores leverfunktion. Derudover bør vi minimere indtaget af forarbejdede fødevarer og sørge for at få integreret motion og bevægelse, drikke nok vand og prioritere vores nattesøvn. Jeg anbefaler desuden økologiske ingredienser og mad af generel høj kvalitet. Det er også her, friskpresset grøntsagsjuice og smoothies – af god kvalitet vel at mærke – kommer ind i billedet. Friskpresset juice og smoothies smager godt og er tæske-hamrende sundt, da de indeholder en bred vifte af vitaminer og mineraler, som ikke er blevet kogt, stegt eller på anden vis forarbejdet. Juice og smoothies er genialt, men igen; bare fordi noget er godt, er det ikke det samme som, at meget er bedre.”

SÆT SUNDHED PÅ KONTOEN For Mads Bo er sundhed at sammenligne med penge ind og ud af en bankkonto: ”Jeg ser sundhed som en slags bankkonto, hvor vi kan sætte penge ind og hæve dem igen. Med den metafor behøver vi ikke være fanatiske. Selv lever jeg efter konceptet 80/20, som fungerer super-godt. 80% af tiden lever jeg optimalt, og de resterende 20% spiser, drikker og lever jeg, som jeg har lyst til. På den måde kan jeg uden problemer indgå i sociale sammenhænge. Selv det at ligge på sofaen, spise en pizza, en pose Piratos eller drikke en flaske rødvin kan være del af en sund livsstil med 80/20. Et godt tip er at tage et kig ned i indkøbsvognen, når du er ude at handle og spørge dig selv, om der er balance. Og når du så hæver penge på din indre sundhedskonto, så nyd det nu for fuld skrue! Mange mennesker har en tendens til at slå sig selv oven i hovedet, hvis de falder i. Stop med det. Der er så vidt jeg ved aldrig nogen, som er blevet sunde af dårlig samvittighed.” Mads Bo indrømmer dog, at nogle gange kan balancen blive forskudt til 50/50 eller sågar 80/20 i den forkerte retning: ”Så handler det om at komme tilbage på sporet hurtigst muligt. Det sker for alle engang imellem, selvfølgelig også for mig. Sundhed og energi er ikke noget, vi oplever og opbygger fra den ene dag til den næste. Det skal vi opbygge og værne om over tid. Så i stedet for at starte 2018 med et quickfix i form af en juicekur vil jeg anbefale dig at fokusere på den lille forskel, som over et helt år bliver til rigtig meget. Man må som bekendt så, førend man kan høste, og det er ’inverval-kure’ ikke løsningen på i min verden.”

OM EKSPERTEN Mads Bo er født og opvokset i Rødding og uddannet automekaniker ved Peugeot i Viborg. Hans tid som automekaniker var præget af en usund livsstil og en dag tog han beslutningen om, at det skulle være slut med allergier, bumser, overvægt og manglende energi. Livsstilsændringen resulterede i, at han i 2004 startede virksomheden High on Life. Mads Bo holder workshops og foredrag for at inspirere andre til en sundere livsstil og har udgivet flere bestsellere, bl.a. ‘High on Juice’, ‘High on Smoothies’ og senest ‘Verdens grønneste juicer og smoothies’.

2019-01-09T23:59:05+00:00Kost|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.