JEG ER VRED PÅ MINE FORÆLDRE

//JEG ER VRED PÅ MINE FORÆLDRE

JEG ER VRED PÅ MINE FORÆLDRE

Familierådgiver Inge Temple sætter i denne måned fokus på, hvordan man kan komme videre i livet, når man er vred på sine forældre.

Kære Inge,

Jeg har et spørgsmål, der længe har gemt sig i mig og som har fyldt rigtigt meget igennem størstedelen af mit liv. Faktisk lige siden jeg var 16 år og jeg er i dag 31 år. Så det er mange år, jeg efterhånden har kæmpet med det: min lem, en ven. barndom var rent ud sagt noget skidt. Det var ikke en barndom, der var noget barn værdigt. Min mor havde et voldsomt alkoholmisbrug og min far, når han var der, var vred, indelukket og til tider voldelig. Jeg er ikke blevet misbrugt, men stemningen derhjemme var tit fyldt med seksuelt krænkende undertoner som for eksempel, da jeg var 11 år og min far kom med bemærkninger om mine bryster. Min mor var helt uduelig som mor. Selv når hun ikke drak, var der ikke meget omsorg eller opmærksomhed på mig. I bund og grund var hun enormt egocentrisk og ude af stand til at tage vare på sig selv, og slet ikke på andre. Vi boede i en kommune, der trods indberetninger fra min børnehave og senere skolen, ikke skred til handling. Jeg blev overladt til mit kummerlige liv i min kummerlige familie.
Jeg er desværre enebarn og har derfor stået helt alene med mine oplevelser. Jeg havde en enkelt god veninde, som jeg kom hos. Hendes mor var alt det, min mor ikke var og jeg var helt uhyggeligt misundelig på min veninde over hendes perfekte familie. Men de var så søde til at inkludere mig i deres familie så meget som muligt. Det var jeg lykkelig for, selvom det gjorde ondt samtidigt. Jeg lever i dag et godt liv, med dejlige børn og god mand, men jeg kæmper også, fordi jeg sidder fast i nogle følelser, jeg ved stammer fra min barndom – for eksempel misundelse, vrede og følelsen af at mit liv har været uretfærdigt på en eller anden måde. Jeg har kun meget lidt kontakt til min mor og slet ingen til min far. Mit store spørgsmål er: hvordan kan jeg komme videre, når jeg stadig er så vred på mine forældre?
Hilsen, Kvinden uden barndom

Kære Kvinde uden barndom,

Din underskrift siger meget: Kvinde uden barndom. Det jeg synes skinner mest igennem i dit brev er din sorg. Sorgen over en barndom, der aldrig blev, som du håbede. Sorgen over ikke at få den omsorg, som du kunne se andres forældre evnede at give. Og en mistet barndom er en stor sorg. Der skal være plads til at sørge og plads til at komme ud af sorgen igen. Det lyder i den grad til, at du er klar til at komme videre med dit liv. Der er masser af måder, du kan arbejde med at komme videre på. Jeg håber, at jeg på den begrænsede plads, vi har her, kan berøre de vigtigste.

Til en start vil jeg sige at noget, alle børn har brug for, er at vide: Ser du mig? Tror du på mig? Kan du lide mig? Vi får ikke altid det, som vi har brug for fra vores forældre. Derfor vokser vi op med nogle huller i vores inderste. Men hullerne behøver ikke at være der for evigt. Det kan være helende at kigge tilbage med nye øjne på fortiden og at lede efter de lyspunkter, der fandtes, hvor små de end måtte være. Kast blikket tilbage og tænk: blev du set? Din veninde så dig – og hendes familie så dig. De tog dig ind og gav dig det, de kunne give dig af deres familieliv. De troede på dig. De kunne lide dig. Reflekter over om der mon også var andre, der var der for dig – en lærer, et andet familiemedlem, en ven.

Øv dig i at se konsekvenserne af dine oplevelser i et nyt lys. Det kan godt være svært til en start. Tænk over hvad din barndom har givet dig, mere end over hvad den har kostet dig. Hvad er du, hvad står du for, hvad kan du, fordi din mor gjorde, som hun gjorde.
Er du den kærlige mor, du er, fordi den der skulle være din rollemodel, viste dig det modsatte? Er du respektfuld overfor andres grænser, fordi din far overskred dine? Når du begynder at få øje på alle de gode sider, du rummer, ikke bare på trods af din barndom, men måske endda på grund af din barndom, så ved du, at du rummer det, du har brug for. Din evne til at vise omsorg og kærlighed for andre, kan du også vende indad.
Når du rammes af de trælse følelser, der får dig til at sidde fast i fortiden, så sæt dig et stille sted, luk øjnene og genkald dig selv i situationen, hvor du fik den følelse som barn. Måske du kan genkalde dengang, da du som 11-årig stod på mål for din fars bemærkninger om dine begyndende bryster? Identificer følelsen. Er det skam, vrede eller noget helt tredje.

Fyr så op for blusset i dit hjerte og med al din kærlighed tager du dit 11-årige jeg ved hånden. Tag hende på dit skød, ae hende over håret og sig til hende at du er der. At du tager dig af hende. At hun er elsket. Giv dig selv det, du ikke fik dengang, du var barn. Sørg for at du ser dig, at du tror på dig og at du kan lide dig. Det kræver træning og måske får du brug for hjælp til det. Du er velkommen til at tage kontakt til mig, jeg vil gerne hjælpe dig. I alle de år jeg har arbejdet med mennesker, ved jeg dette: alle gør det bedste, de kan med de evner, som de har. Når vi ved bedre, gør vi bedre. Med den viden kan du måske endda se din mor i et andet lys – tilgivelse er for vores egen skyld, ikke den andens. Jeg har hørt nogen sige, at det aldrig er for sent at få en god barndom. Måske er der noget om snakken?
Kærlig hilsen, Inge

2018-11-26T00:07:19+00:00FAMILIERÅDGIVEREN|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.