Irritabel tyktarm – en folkesygdom

/, Udvalgte A/Irritabel tyktarm – en folkesygdom

Irritabel tyktarm – en folkesygdom

Antallet af patienter som kommer på sygehuset med irritabel tyktarm stiger. Alligevel kan man ikke gøre meget andet end at udelukke alvorlige sygdomme. Kun forebyggelse er en mulighed.
TEKST BIRTHE JØRGENSEN FOTO COLOURBOX

Der er ofte stor forskel på, hvordan to personer reagerer på deres kost. Den stillesiddende, som ikke alene undlader at motionere, vil have lettere ved at få en irritabel tyktarm, hvis personen også drikker for lidt vand i løbet af dagen og undlader at spise morgenmad. Det er derfor en god ide at motionere, spise morgenmad og drikke tilstrækkeligt med vand, hvis man vil undgå irritabel tyktarm.

Det er dog sjældent så enkelt, som det er sagt. Stærke mavesmerter, diarré og forstoppelse er hverdag for omkring 200.000 danskere. Samtidig er antallet af patienter, som kommer på sygehuset med irritabel tyktarm ifølge statistik fra Sundhedsstyrelsen tredoblet siden 1999. Fra godt 5.000 til knapt 15.000. Overlæge og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Køge Sygehus, Peter Bytzer, er dog ikke overbevist om at antallet af personer med irritabel tyktarm er steget så voldsomt.

”Det er derimod blevet mere acceptabelt at tale om mave og tarm i kølvandet på bøger som “Tarme med charme”, “Sunde tarme” og “Elsk din tarm”. 70 og 80 pct. af dem, der får irritabel tyktarm, er kvinder, og omkring syv-ti pct. af alle voksne kvinder har symptomer på sygdommen.

”Det er en kronisk lidelse hos mange af dem, og den ses hyppigere hos yngre end hos midaldrende. Det gode budskab for de patienter, som man har svært ved at hjælpe, er, at det ofte går over med tiden”, oplyser Peter Bytzer.

STORE KONSEKVENSER

Peter Bytzer, der er en af landets førende forskere i mave-tarm-sygdomme, gør det samtidig klart, at størstedelen af dem der har irritabel tyktarm aldrig får stillet diagnosen. ”Irritabel tyktarm er indtil videre en diagnose, som kun kan stilles ud fra symptomerne. Det vil sige, at når man laver forskellige undersøgelser i tarmen og maven, såsom røntgen- eller kikkertundersøgelser, så ser det helt normalt ud. Irritabel tyktarm er det, man kalder en eksklusionsdiagnose. Det betyder, at diagnosen stilles ved at udelukke andre sygdomme som kræft i tyktarmen, galdesten eller mavesår”, fortæller han.

Sygdommen er ikke livstruende, og den udvikler sig ikke til andre sygdomme som f.eks. kræft. Til gengæld griber sygdommen afgørende ind i den enkeltes liv. ”Det betyder først og fremmest, at patienten med irritabel tyktarm har en dårligere livskvalitet end de fleste andre. Nogle har så ondt, at de må ligge på gulvet eller sofaen uden at kunne hverken det ene eller det andet. De har også et ringere socialt liv”, påpeger Peter Bytzer.

Som et eksempel fremhæver han, at mange af patienterne er så generet af ukontrolleret diarré, så det typiske er, at de altid lige scanner et rum for, hvor det nærmeste toilet er. Når de skal på toilettet, skal det være nu og her, og det kan gøre det svært at tage en tur i byen. Irritabel tyktarm går også ud over patientens arbejdsliv, for de har typisk flere sygedage. Produktiviteten er også dårligere, for patienterne udretter mindre på arbejdet de dage, hvor de har det skidt.

LYT TIL PATIENTEN

Til trods for, at irritabel tyktarm er den mest almindelige mave-tarmsygdom, der findes, ved forskerne meget lidt om sygdommen.

”Der er mange forskellige teorier, men dybest set ved vi ikke, hvad irritabel tyktarm skyldes. Vi ved, at patienterne har en sænket smertetærskel i mave-tarm-systemet, så der er altså et eller andet galt derinde, men vi ved ikke hvad,” siger Peter Bytzer.

Af samme grund findes der heller ingen kur, der kan helbrede patienterne med irritabel tyktarm. ”Medicin hjælper desværre ret dårligt, og det er også patienternes vurdering. Det eneste, man kan gøre, er at give nogle midler mod forstoppelse og diarré, og så handler det om at lytte til patienterne og tage dem alvorligt. Det gælder om at berolige dem og forklare dem, hvad deres symptomer er udtryk for”, siger overlæge og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Køge Sygehus, Peter Bytzer.

 

SYMPTOMER PÅ IRRITABEL TYKTARM:

  • Ubehag og smerter i maven, som går over, når man har haft afføring eller luftafgang
  • Oppustethed/øget luftafgang
  • Forstoppelse/’hård mave’ Diarré

 

IRRITABEL TYKTARM KALDES OGSÅ IBS (IRRITABLE BOWEL SYNDROME). DER ER TRE FORMER FOR IRRITABEL TYKTARM:

  • IBS-C er irritabel tyktarm med forstoppelse
  • IBS-D er irritabel tyktarm med diarré
  • IBS-A er irritabel tyktarm med skiftende symp- tomer mellem diarré og forstoppelse

 

HJÆLP TARMEN PÅ GLED

Maveproblemer kan give sig udtryk på mange måder og have mange årsager. Irritabel tyktarm er et af de hyppigste tilfælde af maveproblemer, som ikke skyldes alvorlige ting. Symptomerne er dog så forskellige. Det kan f.eks. være som luft i maven eller hård mave. Det kommer bl.a. an på, hvordan mavefloraen er, hvad man spiser, om man dyrker motion, har drukket for lidt vand i løbet af dagen og er stresset.

Heldigvis kan man selv gøre noget for at få en mave i balance:

1. Drik rigeligt med vand. Drik gerne 1 1⁄2 liter om dagen. Stil en kande vand i køleskabet, og gør det ekstra indbydende ved at komme friske frugter, krydderurter eller citrusfrugter i vandet.
2. Gå på toilettet med det samme. Det er ikke godt for mavens balance at gå og holde sig.
3. Få motion ind i hverdagen. Det forbedrer kroppens evne til at optage og udnytte næringsstoffer.
4. Undgå stress – planlæg din hverdag. Faste rutiner er en god del af hverdagen.
5. Prioriter søvnen. Vær realistisk med hensyn til hvor meget det er muligt at nå på en dag.
6. Spis altid en fornuftig morgenmad. Om morgenen er blo sukkeret lavt. Kroppen har brug for energi og noget at arbejde med.
7. Undgå sukker. Maven er ikke glad for alt for meget sukker. Sukker binder væske. Ufordøjet sukker kan få maven til at gære.
8. Få groft og grønt. Frugt og grønt skal indgå i alle måltider.
9. Tyg maden godt. Det er vigtigt at give sig tid til at nyde maden og tygge den godt.

Tag kontakt til lægen hvis maveproblemerne forsætter for at få afklaret om symptomerne kan skyldes mere alvorlige sygdomme.

2019-06-07T15:07:07+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.