Interview: Vi er vilde med udfordringer

/, Udvalgte A/Interview: Vi er vilde med udfordringer

Interview: Vi er vilde med udfordringer

Sidste sommeren kunne vi følge dem fra kyst til kyst i Danmark, hvor de blandt andet tog seerne med på hvalsafari i Lillebælt og sælfangst ved Samsø samt forsøgte at fange ål på stenaldermanér. Mød den ekstroverte Christian, der trives bedst blandt andre mennesker og løber en tur, når der skal styr på tankerne. Og den lidt mere introverte Line, som har brug for ro, gerne på toppen af et bjerg eller i en hundeslæde på indlandsisen.

TEKST: LOTTE DALGAARD FOTOS: DR OG PRIVATE

Hele sidste sommer boede de i en kuffert, mens de rejste rundt i Danmark og optog programmet Danmark – Kyst til Kyst, der kan ses på DR1 hen over sommeren. Det betød ændrede madvaner for de to tv-værter Line Friis Frederiksen, 42, og Christian Friis Degn, 39, der udover mellemnavn deler en stor kærlighed til Danmark og alle de gode historier, de støder på undervejs.

”Det er ret nemt at tage på, når man rejser rundt. Det største benspænd for at leve sundt er, at vi har så mange valgmuligheder. Kunsten er ikke at bruge dem alle sammen,” siger Christian Degn. Han er til daglig vært på Hammerslag, som han overtog i 2014 efter Peter Ingemann og for første gang i år medvært på Kyst til Kyst. ”I begyndelsen, da vi optog Hammerslag, gjorde jeg som de fleste andre, der bor på hotel, og spiste æg og bacon fra morgenbuffeten. Men efter tre uger, tænkte jeg: Det går ikke det her. Jeg bliver nødt til at lave nogle regler for mig selv. Så jeg lavede en regel, der hedder: En portion skyr helst med lidt frugt og ellers müsli plus et blødkogt æg og et halvt stykke rugbrød. Og så skal jeg ud og filme! Det er især ondt, når vi er på Fyn: Det der brunsviger, de har på morgenbuffeten, altså, det er sygt godt! Hvis jeg var med i Den Store Bagedyst, ville jeg blive ikke alene verdens højeste, men også tykkeste, tv-vært på bare en kvart sæson.”

Det er i det hele taget lidt svært at få fornuftig føde, mens de er på farten sammen med tv-holdet og deres medvært på programmerne, Kåre Nielsen. En halv sandwich her, en håndfuld mandler der og en halv plade mørk chokolade, hvis sulten gnaver midt under optagelserne. ”Det er hårdt at være på mange timer om dagen flere dage i træk, og man bruger mere energi undervejs, end hvis man sidder foran en computerskærm. Så kommer man hen til bilen, hvor de er så søde at have kaffe og mandler og mørk chokolade klar, og hvis jeg ikke griber mig selv i nakken, har jeg lynhurtigt ædt en halv plade,” fortæller Christian Degn.

”Jeg lever ikke lige så meget i en kuffert som Christian, men jeg har det lidt på samme måde. Det kræver mere selvkontrol, når man er ude, så man ikke booster sit energiniveau med Matador Mix i løbet af dagen. Men at man lige minder sig selv om, at man faktisk har det bedre, når man spiser et æble,” siger Line Friis Frederiksen, der udover at have været vært på programmet i de to tidligere sæsoner også har kunnet ses i programmer som Viden Om på DR, Foråret på FRI på TV 2 og Deadly Dilemmas på Discovery Channel.

Jeg bliver glad af at løbe

Line Friis Frederiksen fortæller, at hun ikke tager på, uanset hvad hun indtager. Og hun ved, det er lidt af et luksusproblem, men hun kunne godt tænke sig at tage fem-ti kilo på. ”Jeg tabte mig rigtig meget, da jeg var på bjergbestigning i Alaska i 2008. Jeg fik ikke mad nok i de tre uger, vi var af sted, og efter det er det som om, min krop har indstillet sig på en ny ligevægt, så jeg ligger lavere end før, jeg tog af sted.”

Line, hvis vægt i øvrigt ligger på præcis halvdelen af Christians 115 kilo, tilføjer, at hun godt kan få en følelse af, at folk tænker, om hun mon har en spiseforstyrrelse, når hun siger nej til en dessert, hun hun kalder det, og masser af grøntsager, selvom hendes mor var vokset op med landmandskost i form af kød, sovs og kartofler. Men de ejede ikke en vægt – og kost, motion og kilo var ikke samtaleemner i Lines familie.

”I mine teenage- og ungdomsår mødte jeg mange veninder, som havde store issues omkring kost, og det var meget overraskende for mig, for jeg spekulerede aldrig selv over, om det var sød- eller skummetmælk, jeg drak. Der var ikke nogen ekstremer i mit barndomshjem – vi fik vores slik, men der var ikke kage på bordet hver dag. Og den afslappede tilgang til kost og krop håber jeg at kunne give videre til mine egne børn.”

Forholdet til mad og vægt var også afslappet i Christians opvækst, selvom hans mor godt kunne blive træt af, at der forsvandt flere liter mælk om dagen. ”Når jeg kom hjem fra skole, tog jeg en liter letmælk ud af køleskabet og bare bællede den. Det var som om, min krop skreg på mælk, sikkert fordi jeg skulle bruge kalk til at lave de her lange stænger,” siger han, peger på sine ben og tilføjer med et glimt i øjet:

”Jeg voksede op med mælk og rugbrød, grønt fra haven og hjertevarme.” Mens Line gik til spejder, teater og klaver, spillede Christian badminton, håndbold og fodbold i den lokale klub IF Fjorden.

Desuden gik han til svømning og også til spejder en overgang. ”Jeg er faktisk i tvivl om, hvordan brusekabinen så ud derhjemme, for jeg badede der stort set aldrig.” Line siger, at det nok var årene som spejder, der lagde grunden til hendes interesse for strabadserende klatreture og overnatning i det fri. Mens hun fortæller, griner Christian og siger: ”Du har jo bare været hende skønheden til spejder, som fik drengene til at møde op. De har slæbt sig igennem den ene hike efter den anden i håb om at blive kærester med dig.”

Line ryster grinende på hovedet og benægter.

Når jeg hører om, hvor mange unge, der skærer i sig selv, hvor stort et pres, 12-tals pigerne føler, de er under, og hvor mange gymnasieelever, der har angst, så synes jeg, der er grund til bekymring” – Line Friis Frederiksen

Line fortæller, at hun nok, når hun ser det i bakspejlet, voksede op i en boble, hvor der ikke var den samme fiksering på udseendet. Og selv på efterskolen og gymnasiet var det måske nok smart at have et par Levi’s cowboybukser, men der var ikke den samme fokus på mærketøj og ydre fremtoning, som der er blandt især de unge i dag.

”Jeg tænker, det må være benhårdt at leve i. Det er jo piger helt ned omkring otte år, ja yngre endda, der går op i deres udseende. Og den mentale sundhed er nok den, der er mest i fare.”

SNOR I SUKKERMONSTRET

”Da jeg var lille, havde jeg det ligesom dig, jeg kunne spise hvad som helst uden at tage på,” fortæller Christian. ”Jeg kan huske, jeg lå på en græsplæne i 6. klasse og sugede maven ind, så man kunne se rygsøjlen igennem maveskindet. Så tynd var jeg. Men da jeg fyldte 30, begyndte kiloene at sætte sig. Tre dage før min fødselsdag, fik jeg en ankelskade, der tog 100 år at komme over, og så sagde det bare ’blup’ på maven. Der gik det op for mig, at jeg faktisk var nødt til at gøre noget. Der sker altså noget med mandekroppen, når man fylder 30. Derefter begyndte jeg at udvikle en vis kontrol og satte mit løb i system, og nu løber jeg helst hver anden dag, ligegyldigt hvor jeg er.”

Christian siger, at han har to stemmer i hovedet; slikmonstret og den artige dreng. ”Når jeg sidder et sted, hvor der står en slikskål, så kører det, selvom jeg egentlig ikke vil. Så det gælder om ikke at få det inden for døren.”

Line supplerer, hun synes, det handler om at få spist noget ordentligt mad i tide, inden man bliver for sulten. ”På den måde kan man bedre holde sukkermonstret lidt i snor.” Det erklærer Christian sig enig i. ”Jeg kan godt gå forbi en bager og kigge langt efter kagerne. Det er derfor, jeg har det, jeg kalder den lille skandinaviske mave. Den kan overleve de rigtig kolde vintre.”

De to tv-værter griner, man kan mærke, de har det godt i hinanden selskab. Line siger, hun ville være dårlig til at overleve på savannen, fordi hun ikke kan lagre fedt. Til gengæld overlevede hun som 25-årig tre måneder i Amazonas jungle, primært på fisk, som hun ikke havde spist så meget af inden. I det hele taget har hun flere gange udfordret sine egne grænser på jagt efter eventyr, blandt andet flade, fredelige Danmark ikke var den store oplevelse for hende. Men sådan er det ikke.

”Jeg elsker kontrasterne. Jeg elsker både New York City, og den øde vildmark. Jeg elsker at møde mennesker fra alle samfundslag. Jeg vil opleve hele verden, og det skal gerne være nu!

 

med bjergbestigning i Alaska, isklatring i Canada, vandring i Nepal og Bhutan og kanotur på Amazonfloden. Så man skulle måske tro, at en tur fra kyst til kyst i lille, børn, og jeg elsker min hverdag. Hverdagen bliver aldrig ensformig og kedelig, når man har børn. Alligevel drømmer jeg om de eventyr, vi skal opleve sammen, men det kan også være et eventyr at bygge en tømmerflåde på den sø, vi bor ved og overnatte derude.”

Line uddyber, at hun sidste år tog på cykeltur inspireret af et sted, de havde lavet Kyst til Kyst, og overnattede i shelter: ”Programmet har også vist mig, at der er de vildeste naturoplevelser i Danmark, hvis man åbner øjnene, for eksempel på Lolland og hele vejen langs Limfjorden. Det gør noget godt for vores mentale sundhed at komme ud i naturen. I Japan er det ligefrem blevet et begreb med ’forest bathing’, altså skovbadning. De dufte, træerne udskiller, har både en mental og fysisk god indvirkning på os.”

Det er ifølge Christian det mest afstressende for mennesker at ligge under et træ og kigge op i himlen – og nummer to er at kigge på vand. ”Så vi har jo haft det meget godt, mens vi lavede Kyst til Kyst. Vi bor i et rigtig smukt land, og det kan man godt nogen gange glemme. Det kan godt være, vi tramper rundt i en buffet af mad, men vi tramper også rundt i en buffet af flot natur,” siger han.

Christian Degn har været meget rundt i Danmark efterhånden. Både i sommerens programmer og i Hammerslag, men også i sin barndom, hvor familien, der udover ham og forældrene også talte hans lillebror, Simon, kørte rundt i landet. For drengene skulle kende deres eget land, før de tog på charterferie, syntes forældrene.

”Jeg elskede, når min far drejede hovedet om mod bagsædet og fortalte historier om, hvordan Niels Ebbesen havde været nede over grænsen og slået ’den kullede greve’ ihjel, kanonerne på Dybbøl og så videre. Jeg har i øvrigt også været på Lolland for nylig,” siger Christian med henvisning til Lines første møde med Lolland i forbindelse med en tidligere sæson af Kyst til Kyst og hendes begej- string for området.

”Der fik jeg en ’Døllepølle’ på Døllefjelde Musse Marked. Den var stor og god!”

”Der var ikke nogen ekstremer i mit barndomshjem – vi fik vores slik, men der var ikke kage på bordet hver dag. Den afslappede tilgang til kost og krop håber jeg at kunne give videre til mine egne børn” – Line Friis Frederiksen

 

AT BLIVE TIL NOGEN

Line Friis Frederiksen vender tilbage til sin bekymring for den mentale sundhed blandt nutidens børn og unge, og hun synes, vi skal være opmærksomme på at være nærværende over for dem og skrue ned for forventningerne til dem.

”Lad os hjælpe vores børn og unge til at få en sund følelsesmæssig udvikling. Har du det ikke godt følelsesmæssigt, kan du ikke lære noget. Det er vigtigt, at vi lægger skærmene fra os og kigger vores børn i øjnene” – Line Friis Frederiksen

 

”Når jeg hører om, hvor mange unge, der skærer i sig selv, hvor stort et pres, 12-tals pigerne føler, de er under, og hvor mange gymnasieelever, der har angst, så synes jeg, der er grund til bekym- ring. Allerede i SFO ́en – inden børnene starter i 0. klasse – skal de nu til at lære bogstaver, og der er ikke grænser for, hvad der skal laves af læseplaner og læreplaner.” ”Jeg har selv en lang uddannelse og går stærkt ind for, at vores børn skal lære noget. Men med det pres, der ligger, er jeg faktisk gået lidt i den anden grøft og siger: Slap nu af. Lad os hjælpe vores børn og unge til at få en sund følelsesmæssig udvikling. Så skal det faglige sgu nok komme på. Men har du det ikke godt følelsesmæssigt, kan du ikke lære noget. Og hvis alle hele tiden at tænke på, hvad man også kunne, hvilke andre projekter, man har lyst at kaste sig over, og at man gerne vil erobre hele verden. Det ramte mig. For jeg kom-mer nemt selv til at have tusind ideer i hovedet, der stritter i alle mulige retninger. I dag får vi via internettet input fra hele verden hele tiden. Vi hører konstant om, hvad mennesker på den anden side af jorden laver, vi får fortællinger om de rigeste, modigste og sejeste. folk sidder med angst derhjemme på lykkepiller, hvad er det så værd? Det er vigtigt, at vi lægger skærmene fra os og kigger vores børn i øjnene. Det har de brug for.”

Christian Degn siger, at han oplever, der ligger noget i tiden om at man skal ’blive til noget’, uddanne sig, opnå noget. Han synes, vi hellere skulle fokusere på at ’blive til nogen’. ”Hvad er det hele værd, hvis vi bare har været ’noget’ og hele tiden har stræbt efter at opnå mere og mere? Måske kunne vi vende den om og sige: ’Hvad skal jeg bruge for at have et liv, jeg er glad for?’ Altså, hvis ærinde løber vi, når vi løber så stærkt?”.

Line supplerer: ”Jeg stødte for nylig på begrebet at være ’mikroambitiøs’. Altså være i stand til at fokusere og koncentrere sig om det, man er i lige nu. I stedet for om dem, der har lavet start-ups og tjent milliarder, om dem, der går til fest med dronninger og om alle Hollywood-stjernerne. Jeg tror, det ligger meget i menneskets natur at sammenligne sig med andre. Men det er vi nødt til at øve os i at lægge fra os. For hvis vi sammenligner os selv med hele verden, så er det svært at føle, at man nogensinde er god nok – og gør tingene godt nok.”

De to tv-værters egen mentale sundhed, fritiden og måden at lade op på er meget forskellig. Christian bor i lejlighed i København, har ingen børn endnu og lader allerbedst op, når han er sammen med andre mennesker. Han elsker at arbejde, og han siger, han har så meget energi, han skal have brændt af i løbet af en dag, så det der med at sidde alene og kigge ud i luften, det har han ikke ro til. Løbeturene er det, der for ham kommer tættest på at holde en mental pause og lade op.

”Jeg bliver glad af at løbe. Jeg får lige tænkt alle mulige ting igennem, det er sådan en slags metal udrensning. Og så kan der dukke andre ting op, jeg kan for eksempel få vendt det internationale melodi grand prix eller komme i tanke om en ven, der går og har noget knas i sit liv. Jeg løber for at holde mig sund og have det godt med mig selv. Ikke fordi jeg skal have en medalje eller nå et eller andet mål.”

Line Friis Frederiksen har derimod brug for at have et formål, at skulle op på toppen af et bjerg for eksempel, og ikke bare løbe for at løbe. Og så har hun brug for ro og tid til sig selv ind i mellem, især efter en periode med tv-optagelser. ”Jeg tager altid fri dagen efter og reflekterer over, hvordan det gik. Jeg har brug for at være alene og lade op ind i mellem, så jeg er nok lidt introvert,” forklarer hun.

KRONHJORTE OG KAMPVOGNE

Når Danmark – Kyst til Kyst ruller over tv-skærmen i sommer, bliver seerne taget med til blandt andet Limfjorden, Det sydfynske øhav og Vadehavet, og der vil være noget for alle aldre og præferencer. Line fortæller, hun engang blev stoppet af en tatoveret mand med langt skæg og øre-stretches, der sagde, at det var superfede programmer. Og en 16-årig dreng besluttede sig for at uddanne sig til bådebygger efter at have set en af de tidligere sæsoner.

En mand brugte programmerne i hjemmeundervisningen af sine børn. En herboende amerikaner stoppede hende i IKEA og bad om en selfie sammen med hende, fordi de havde set Kyst til Kyst i sprogundervisningen. Det har overrasket hende, hvor bredt programmerne rammer. ”Kyst til Kyst er gode historier, smukke billeder, og det er vores eget land, det handler om, så der er noget genkendeligt samtidig med, at man kommer med til steder, man måske ikke vidste fandtes,” siger hun.

Christian Degn supplerer: ”Vi bor i et land, hvor kronhjorte lever side om side med kampvogne i Blåvand. Det er da fascinerende.” Og der er masser af historier, som ikke er fortalt, masser af stræk- ninger langs de 7000 kilometer kyst, vi har i Danmark, der ligger og venter på at blive udforsket. Så de håber begge, at det ikke er sidste gang, de er ude og grave dybere i den danske muld og formidle det hele videre til os andre.

”Jeg kunne godt tænke mig at lave endnu mere, hvor vi har en udfordring, vi skal løse sammen. Om det er at være pramdrager på Gudenåen mod strømmen, prøveskyde kanonerne på Kronborg eller se hvor længe man kan stå i Vadehavet uden at drukne, når vandet stiger,” siger Christian Degn, og slår fast, at selv- om han kommer meget rundt i landet med Hammerslag, og selvom Kyst til Kyst nu er på tredje sæson, bliver der ved med at være historier at fortælle.

LINE FRIIS FREDERIKSENS TRE SUNDE RÅD

1: Vær aktiv i naturen
2: Giv dig selv udfordringer, også selvom de er små – det bliver du glad af
3: Lad være med at jage lykken, øv dig i at leve i nuet

CHRISTIAN FRIIS DEGNS TRE SUNDE RÅD

1: Hold af dig selv og din krop rank ryggen, også selvom du er høj
2: Stil dig selv spørgsmålet ved bagervinduet: Gør den kage dig mere lykkelig?
3: Dyrk dine gode relationer – det er dem, der opdager, hvis du fejler noget

 

MERE OM CHRISTIAN FRIIS DEGN

► Født 18. maj 1979 ► Uddannet journalist ► Voksede op i Råby ved Randers Fjord ► Hans mor er sundhedsplejerske, hans far er murer ► Begyndte sin tv-karriere i Rene ord for pengene i 2006 og har også arbejdet som reporter på TV Avisen ► Er kærester og bor sammen med tegnefilmsproducent, Sirid Garff Vejrum ► Måler 2,08 meter

– MERE OM LINE FRIIS FREDERIKSEN

► Født 3. juni 1976 ► Uddannet biolog, indehaver af kommunikationsfirma ► Voksede op i Lemvig ► Hendes mor er biologilærer, hendes far er biolog ► Begyndte sin tv-karriere i 2009 på DR2-programmet Viden Om ► Har to drenge på fire og seks år med sin mand, Mikkel Frederiksen ► Har udgivet tre fagbøger og arbejder på tre børne/ungdomsbøger

2019-06-25T07:42:53+00:00Interview, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.