Interview: Oplevelser og nydelse er min vej til sundhed

/, Udvalgte A/Interview: Oplevelser og nydelse er min vej til sundhed

Interview: Oplevelser og nydelse er min vej til sundhed

Den travle kok og TV-vært Timm Vladimir er ikke i tvivl om, at oplevelser og mad holder ham oven vande i hans hektiske hverdag. Han elsker at rejse og smage på maden i nye kulturer. Nydelse er nemlig lig med sundhed for den 49-årige Timm Vladimir, der tidligere på året rejste til Laos for at gå på opdagelse og finde ny inspiration til madopskrifter.

TEKST MAJBRITT AUGUSTINUS FOTOS JEFF WILLIAMS/CARE DANMARK

Timm Vladimir har det bedst i et par udtrådte vandresko og med en rygsæk hængende løst ned af ryggen. Han holder af at gå på opdagelse, og udforske nye områder og ikke mindst at smage på maden i forskellige lande. Han er nemlig opmærksom på, at sanse- lig nydelse er vejen for ham til øget energi og velvære.

”Jeg elsker at rejse, og samtidig udforske et nyt lands madkundskaber. Jeg får skuldrene ned, og mærker pludselig hvordan jeg har det indeni. Det kan være følelser, som jeg ikke registrerer i min hektiske hverdag”, siger Timm Vladimir og fortæller at roen både gør ham glad, og giver ham nye ideer i livet.

Selvom det snart er ti år siden, at Timm Vladimir og hans kone Katrine Engberg valgte at rejse jorden rundt, så går der ikke en uge, hvor de ikke begge tænker på rejsen. Den fælles oplevelse har skabt rødder og inspi- ration til det liv, de har sammen – og begge drømmer de om at rejse ud igen. I foråret inviterede CARE Danmark Timm Vladimir til Laos, og til trods for at hans kalender allerede var over- tegnet året ud, valgte han alligevel friheden til nye oplevelser.

Timm Vladimir var nemlig inviteret af den danske hjælpeorganisation CARE Danmark, for at se deres arbejde blandt fattige bønder, og samtidig finde inspiration til en række laotiske opskrifter til måltidskasse-leverandøren RetNemt.

FØLER SIG LYKKELIG PÅ REJSE

I en lille propelflyver ankommer Timm Vladimir til det nordlige Laos. Laos er placeret mellem Kina, Thailand, Cambodia og Vietnam, og hører til et af de fattigste lande i sydøst-asien. Størstedelen af landet er tætbevokset regnskov, og de fleste indbyggere lever som fattige bønder i et bjergrigt terræn langt væk fra hospitaler og adgang til markeder.

Kontrasten til Danmark er ikke til at overse, og Timm Vladimirs stressede hverdag synes pludseligt at være langt væk. Uden forbindelse til mobiltelefonen og adgang til internettet, skal Timm Vladimir indlogeres sammen med de lokale i en lille sivhytte bygget på pæle, hvor der kun er adgang til et pedaltoilet. Men for den rejsevante Timm Vladimir er det uden betydning.

”Nogle af de lykkeligste oplevelser, som jeg har haft, har netop været afsidesliggende – på en bjergtop … hvis man spiser god, lækker og varieret eller på en strand uden forbindelse til omverdenen, hvor eneste forstyrrelse er naturens lyde og de lokale mennesker omkring én”, fortæller Timm Vladimir og pointerer vigtigheden i at være til stede i nuet, men også hvor svær det kan være i en travl hverdag.

Timm Vladimir taler af erfaring, da han og ægtefællen, Katrine Engberg, mærkede vigtigheden af at opleve og have tid sammen som familie. Parrets forhold var nemlig sidste efterår på gyngende grund, da begge proklamerede, at de ønskede at flytte hver for sig. Men gode oplevelser skaber samhørighed, og deres lange kærlighedsforhold endte med at sejre, og Katrines Engbergs fraflytning blev afblæst.

Timm Vladimir bliver forstyrret af landsbychefen, som byder ham på en sort cowboykaffe, hvor kaffen er blandet direkte ned i det kogende vand. Timm tager en ordentlig slurk af den glohedende kaffe. Kvinder med vejrbidte kinder og sivkurve bundet fast på ryggen, kommer smilende forbi, og viser grønne bregneblade og friske bambusskud hentet fra regnskoven. Timm Vladimir rejser sig, og begynder at tilberede et aftensmåltid sammen med en gruppe af kvinder fra landsbyen.

MAD HAR MIN STORE INTERESSE

Lige siden Timm Vladimir var barn, har han nydt at lave mad, og glæden for madlavning har han fra sin mor. I en tidlig alder lod hans mor ham sidde på køkkenbordet, mens aftensmaden blev tilberedt. ”Når de andre drenge i klassen rendte rundt på fodboldbanen, så valgte jeg at tilmelde mig husgerning, Jeg har altid været interesseret i mad, men tænkte ikke som barn, at jeg skulle leve af mine madkundskaber”, siger Timm Vladimir, og fortæller at han er opvokset sammen med sin søster i Albertslund. De kommer fra et hjem med Lenin hængende på væggen.

”Jeg køber helst økologisk over hele linjen, men jeg er ikke per- fekt på det områ- de. Jeg går fak- tisk også mere op i, at dyrene har haft et godt liv, end at salaten er økologisk.

Timm Vladimirs mor arbejdede som pædagog. Hans far arbejdede først som bryggeriarbejder og senere som postbud, da bryggeriet lukkede. Forældrene blev skilt, da Timm Vladimir og hans søster var helt små. Maden i hans barndoms- hjem var ofte kalorierig med kartofler og sovs, og han går ikke op i, om den er fedtfattig.

”Jeg er bestemt ikke typen, der sværger til ensidige modediæter, med mindre at man har en sygdom, der gør at kostomlægning er nødven- dig. Jeg er vild med mad, og hælder til den opfattelse, at hvis man spiser god, lækker og varieret mad lavet fra bunden med masser af opmærksomhed, giver det kroppen og sindet energi til at komme gennem dagen med glæde og overskud”, lyder det fra Timm Vladimir, der nu har kastet sig over de mange laotiske retter.

GÅR OP I MADSPILD

Sammen med beboer fra Tintok village er Timm Vladimir i gang med at tilberede et festmåltid. For når landsbyen får en berømt kok og TV-vært til byen, så skal det fejres med et ordentligt måltid. Timm Vladimir kan ikke holder fingrene fra den laotiske mad, og nipper til maden, når han har mulighed for det.

Pigerne i landsbyen kikker Timm Vladimir nysgerrigt over skuldrene, og skovler hurtigt et par mundfulde ind, når han kikker væk. ”Hvor er det fedt”, griner Timm Vladimir, og siger at han er glad for at de kan lide hans papayasalat.

”Maden i Laos passer fint i tråd med madtrenden i Danmark. Det laotiske køkken vælter nemlig i urter og grønt, og så gør de brug af hele dyret– fra ‘nose to tail’. Der er intet madspild. Det kunne vi i Danmark godt blive bedre til”, forklarer Timm Vladimir,

 

TIMM VLADIMIRS TRE SUNDHEDSTIP:

  • Rejs ud i verden og find inspiration og glæde i livet
  • Spis varieret og glem alt om modediæter
  • Find ro og glæde i de små ting i livet

”Mit arbejde i køkkenet gør, at jeg får mig naturligt rørt, det er sjældent at jeg sidder ned i løbet af en dag, og så cykler jeg hver dag til mit arbejde i Valby. Jeg kan godt forstå folk, der sidder på kontor fra 9.00 til 16.00 bliver nødt til at få brændt energi af ved sport. Jeg vil umuligt kunne have et arbejde, hvor jeg skulle sidde ned hele dagen”, smiler Timm Vladimir og kaster et blik på en gruppe kvinder, der lige er kommet hjem fra en hel dag i junglen, hvor de har samlet føde. og siger at han selv er opmærksom på de miljømæssige omkostninger, der er forbundet med madspild.

FOKUS PÅ DYREVELFÆRD

Timm Vladimir foretrækker at købe økologisk, både fordi at han tror på, at det er bedre for miljøet, men også fordi at det ofte smager af mere. Men det er ikke kun miljøet, der optager Timm Vladimir, det er også dyrenes velfærd.

”Jeg køber helst økologisk over hele linjen, men jeg er ikke perfekt på det område. Jeg går faktisk også mere op i, at dyrene har haft et godt liv, end at salaten er økologisk. Jeg vil f.eks. aldrig være bekendt at købe æg fra burhøns, der har levet et kummerligt liv”, fortæller Timm Vladimir og smiler ved lyden fra grise der grynter omkring hytten i deres søgen efter mad.

Grise, høns og hunde går nemlig alle frie rundt i landsbyen. ”Måske vi ikke kan have grise rendende rundt i vores stuer, men det er befriende at se, hvordan dyr og mennesker lever sammen her i Laos. Det er det jeg godt kan lide ved at rejse. Alt bliver vendt på hovedet, og man bliver mindet om, at der også er andre måder at leve sit liv på”.

DYRKER IKKE SPORT

Timm Vladimir arbejder ofte fra morgen til aften, så han har svært ved at finde tid til sport i en klub eller i et fitnesscenter. I mange år trænede han efter appen ’Gorilla workout’, der udgør simpel styrketræning med egen kropsvægt, og som kun tager et kvarter hver dag. Men den daglige træning ebbede ligesom ud, hver gang at travhed meldte sig.

”I virkeligheden er sundhed også noget der kommer indefra. Det handler om at have det godt i sin egen krop og med sine omgivelser – og ikke mindst at man laver noget, der giver mening og gør en glad”, lyder det fra Timm, mens han hakker lange baner af citrongræs, korianderblader og hvidløg.

DRØMMER OM AT REJSE

Selvom Laos er et fattigt land, og de fattige bønders hverdag bestemt ikke er lyserød, så er der ifølge Timm Vladimir noget tiltrækkende ved laoternes levevis. ”Laoternes mad er varieret og fyldt med friske urter og grønsager, og så tyer de ikke til hurtige metoder, da stort set alt er lavet fra bunden. De bruger meget af deres tid i køkkenet, og børnene løber frit rundt mellem grise, hunde og høns. Det får mig til at minde om et simpelt liv. At tingene ikke altid skal være så komplicerede, som vi nemt kommer til at gøre det til i vores del af verden”.

Inden han forsvinder ned ad den smukke Mekong flod, bliver han spurgt om, der er noget, som han savner i hans liv. Og uden tøven svarer han; Jeg savner at rejse. Vi rejser alt for lidt. Jeg vil gerne vise min søn Cassius mere af verden. Det er vigtigt at blive inspireret i livet, mærke verden og se sit eget liv i perspektiv. Sommetider så glemmer vi at nyde livet og bare være til stede. For i virkeligheden så handler det om – som de er gode til i Laos – at finde roen og glæden i de små ting. Lykken er ofte ikke så langt væk.”

MERE OM TIMM VLADIMIR

Født i 1968 Skuespiller, stand-up-komiker og tv-vært
Aktuel som vært på ’Den Store Bagedyst’, Er køkkenchef og stifter af madskolen ’Timm Vladimirs køkken’, der tilbyder madkurser.
Har medvirket i en lang række film og på TV.
Vandt ’Masterchef’ på TV3 i 2011 og 2013.
Forfatter til: Kogebogen ’Timm Vladimirs Køkken’ og rejsebogen ’Der findes syv verdenshjørner’, som han har skrevet sammen med sin kone, Katrine Engberg.
Bor på Østerbro i København.
Gift med koreograf og instruktør Katrine Engberg.
Far til sønnen Cassius på 7 år.

2019-06-08T17:18:25+00:00Interview, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.