Interview: Jeg har fundet en balance

/, Udvalgte A/Interview: Jeg har fundet en balance

Interview: Jeg har fundet en balance

”To gange har Pusle Helmuth tabt 30 kilo ved at skifte livsstil. Siden har hun holdt vægten, selvom hun i mange år var afhængig af cola og chokolade. Sidste år lagde hun sukkeret på hylden og begyndte til Body SDS og dans, og nu har hun fundet en balance mellem sin fysiske og mentale sundhed.

TEKST: LOTTE DALGAARD FOTOS: BJØRN JAKOBSEN

Da Pusle Helmuth var fire år, røg hun cigaretter og drak godnatbajere i ’Min søsters børn’ filmene, hvor hun spillede den nuttede lillesøster i en børneflok på seks. Filmene gjorde hende til Danmarks største barnestjerne, hun nåede at medvirke i fem film og indspille 14 sange, hvoraf en af dem overhalede The Beatles på de danske hitlister. Der blev sågar fremstillet en Pusle-dukke og hun blev brugt i diverse reklamefremstød, indtil hun fyldte ti år, og efterspørgslen pludselig stoppede.

Ligesom i filmene blev der i barndomshjemmet hos hendes mor og to ældre halvsøstre ikke fokuseret på sunde vaner og Pusle husker ikke, at hun nogensinde har fået et nej, når hun bad om slik.

Måske var det allerede i barndommen, at hendes afhængighed af sukker blev grundlagt. I dag er sundhed for hende balancen mellem fornuft og nydelse kombineret med den eneste form for motion, der gør hende rigtig glad.

”Sundhed er for mig blevet et begreb, som jeg ser på en helt ny måde,” siger Pusle Helmuth Darville, som er hendes fulde navn, der i dag er en voksen kvinde på 55 år. ”Før i tiden løj jeg nok for mig selv og syntes, at vi da sagtens kunne have slik i huset på hverdage, spise en lille snegl til morgenmad og et stykke chokolade om aftenen og drikke en enkelt sodavand, bare vi spiste sundt. Men det, har jeg fundet ud af, ikke holder. Jeg har mærket, hvor dårligt det er at indtage sukker dagligt, fordi leveren, hvis funktion er at udskille vores affaldsstoffer i kroppen, er på overarbejde, når man konstant putter sukker i kroppen. Så sundhed for mig i dag er at spise en masse grøntsager, drikke grønne juicer og holde igen med sukkeret til hverdag.”

Pusle døjede i mange år med hovedpiner, spændinger i nakken og pludselig, overvældende træthed. Hun havde svært ved at komme i gang om morgenen og var uoplagt og irritabel i løbet af dagen. I sommer blev hun introduceret til en Body SDS-behandler, der fortalte hende, at hendes symptomer højst sandsynligt skyldtes sukkerindtaget. På det tidspunkt drak hun en halv liter cola dagligt og spiste chokolade om aftenen. Plus det løse.

Hun følte sig decideret afhængig af sukker før i tiden, men trangen er stort set forsvundet, siden hun begyndte på Body SDS og på at drikke grøntsagsjuicer hver dag – op mod en liter om dagen. Som bonus tabte hun otte kilo uden at røre en finger, som hun siger. Hendes sukkerafhængighed sammenligner hun med andre former for afhængighed, for eksempel alkoholisme, som hendes far led af, og hun mener, at de to ting er nært beslægtet. Blandt andet fordi, der også er sukker i alkohol.

”Alle former for afhængighed af noget, man indtager, går ud over et organ i kroppen. Alkohol går ud over din lever og hjernen, rygning går ud over dine lunger og dit åndedræt, sukkeret går ud over leveren og bugspytkirtlen. Og det hele går ud over dit fysiske velvære og din mentale tilstand. Det er svært at slippe ud af afhængighed, men først og fremmeste skal man ville det. Og dernæst skal man have noget hjælp til det.”

Hun går stadig til Body SDS hver fjerde uge, og det har vendt op og ned på hendes liv på flere måder. Hendes hovedpiner er forsvundet, og hun har meget mere overskud i hverdagen. Men også på det mentale plan har Body SDS skabt ændringer for Pusle.

”Filosofien bag Body SDS er, at vi har en masse følelser, som vi lagrer fra barnsben, og de sætter sig forskellige steder i kroppen, primært i maven. Forestil dig et løg med alle de mange lag uden på kernen. Og løgets midte er din egen kerne. Når jeg er til behand- ling, kan man sige, at behandleren skræller løget lag for lag. Jo flere gange, jeg er der, desto tættere kommer jeg til sidst på min egen kerne – mit sande jeg.

OVERVÆGTIG FLERE GANGE

Pusle tog omkring 23-24 kilo på under sine tre graviditeter, men dem tabte hun bagefter, da hendes spisevaner igen blev normale efter ni måneder med trang til blandt andet smørebrød, sild og ristede pølser med brød. To gange i sin ungdom tog hun 30 kilo på, bare på grund af sin levevis.

”Jeg fik en amerikansk kæreste og vi gik meget i byen, levede et vildt luksusliv, gik ofte ud at spise og drak en masse Southern Comfort whiskylikør med Ginger Ale. Siden fik jeg en anden kæreste, der hjalp mig med at lægge min kost og livsstil om. Han sørgede for, at jeg fik morgenmad, spiste noget frokost og gjorde det til en vane at spise aftensmad inden klokken 19.”

Et brud med den kæreste og end- nu en intensivering af byture og usund levevis førte igen 30 kilos overvægt med sig. Endnu engang træne mig op til at kunne løbe fem kilometer. Det kom jeg aldrig til. Jeg kan i princippet ikke engang løbe 1000 meter. Jeg er meget, meget dårlig til det. Men jeg fulgte hans kostplan, jeg trænede med ham to gange om ugen. Og det var forfærdeligt, jeg hadede det, men jeg tabte fem kilo. Så tog jeg med familien til USA på ferie og tog det hele på igen! Jeg har aldrig motioneret mig gennem mine slankekure. Jeg er generelt et dovent menneske, hvad træning angår.”

Pusle har, ligesom mange andre, prøvet forskellige former for moton, men hun er aldrig blevet bidt af hverken pilates, yoga eller aerobic. ”Faktisk er jeg lidt ked af, at jeg ikke er sådan en pige, der har dyrket holdsport. Jeg prøvede for syv-otte år siden at komme til at spille håndbold, men det var umuligt at få plads som senior på begynderstadiet.

Pusle lagde sin livsstil om og tabte kiloene efter samme principper som første gang, og i en lang årrække holdt hun sin vægt, bortset fra under graviditeterne. Pusles forhold til motion er ikke ligefrem et kærlighedsforhold. Hun synes faktisk, motion er kedeligt, anstrengende og meningsløst, medmindre der er et element af konkurrence i det. Så selvom hun gennemførte otte uger med personlig træner for tre år siden, erklærer hun bestemt, at det gør hun aldrig mere.

”Det var meningen, at jeg skulle dyrke sport, også tennis og badminton, men hvis man skal være god til en sportsgren, følger der en masse sur træning med, og det er det, jeg synes er kedeligt. Især løbetræning og fitness.”

VILD MED DANS I VIRKELIGHEDEN

Pusle elsker til gengæld at danse og har i alle de år, TV 2-programmet ’Vild med dans’ har eksisteret, haft et stort ønske om at deltage. Men hun har aldrig fået tilbuddet, så i vinter opgav hun drømmen og tilmeldte sig i stedet et forløb på Soffi Dance Studio i København.

Her tilbyder Jesper Dalsgaard et amerikansk koncept, der hedder ’Take the floor’. Det er amatører, der kan købe privatlektioner hos Jesper Dalsgaard og hans makker, Andreas Bodum Jørgensen, som Pusle danser med. Man køber 32 lektioner og kan melde sig til internationale konkurrencer, hvor en amatør danser med en professionel, ligesom i ’Vild med dans’.

Konkurrencerne er blandt andet blevet afholdt i USA, Sydamerika og Italien, men det er først nu, hvor konkurrencen kommer til København, at Pusle har meldt sig. ”Jeg synes ikke lige, at jeg har haft råd til at tage til USA eller Sydamerika, for man skal selv betale rejsen, hotel og så videre. Og bare selve tilmeldingen koster også en del. Men da jeg hørte, at konkurrencen kom til Danmark, var det oplagt, at jeg skulle være med.”

Forskellen på dansetræningen i ’Vild med dans’ og ’Take the floor’ konceptet er, dels at Pusle lærer otte danse fra bunden og alle variationer, ikke bare en serie på halvandet minut. Og til konkurren- cen har deltagerne ikke indøvet en bestemt koreografi. Så når hun og Andreas Bodum Jørgensen indtager gulvet, gælder det for Pusle om at følge sin dansepartners små tegn og så ellers bare danse derudaf.

”Når man danser med en professionel, lærer man nøjagtig hvilken variation, han mener, når han gør en lillebitte ting, der er usynlig for andre. Din krop kan huske, hvad du skal gøre, så man skal bare slå ho- vedet fra og følge med. Det hedder ’lead and follow’ og det er en af de ting, som jeg har lært i undervisningen. Dansetræning er ikke en sur pligt for mig. Det er en fornøjelse og jeg vil gerne fortsætte med at danse efter konkurrencen. Jeg er nødt til at have de der to dansetimer om ugen, så længe jeg kan stå og gå. Jeg elsker det!”

Pusle siger, at hun kun vil danse hos en privattræner, for hun kan ikke lide at danse med fremmede mænd og desuden er det sjovest at danse med en, der virkelig kan danse, synes hun. ”Nu kom jeg ikke med i ’Vild med dans’ og så måtte jeg tage sagen i egen hånd, for det her er faktisk ’Vild med dans’ i virkeligheden, bare meget bedre. Min drøm er at spare sammen til at tage ud i verden og deltage i nye konkurrencer.”

DEN RETTE HYLDE

Pusle Helmuth, Danmarks mest feterede barnestjerne med berømte forældre og en fraværende far, som hun savnede i sin opvækst, er blevet voksen og har fundet balance i sit liv efter mange år med lavt selvværd, panikangstanfald og op- og nedture i sit ægteskab. Hendes voksne søn, Simon, fik konstateret ADHD som teenager, hun gennemgik flere spontane aborter, da hun skulle have sine to yngste børn og hendes overgangsalder kom tidligt og førte mange bivirkninger med sig.

Så livet har ikke altid været nemt. Men hun er kommet stærkere igennem det hele ved hjælp af blandt andet psykologtimer og senest Body SDS, der er med til at give hende ro og balance. Også i arbejdslivet fandt hun sin rette hylde, da hun for 12 år siden uddannede sig til lægesekretær og siden har arbejdet på Gentofte Hospital, Rigshospitalet og nu Bispebjerg Hospital. Her stortrives hun med kollegerne og det til tider dramatiske arbejde, hvor hun føler, at hun gør en forskel for de mennesker, som af forskellige årsager opsøger en akutafdeling på alle tider af døgnet.

Før Pusle tog uddannelsen som lægesekretær, arbejdede hun blandt andet som sekretær og receptionist, hun var hos Socialdemokratiet på Christiansborg, i et arkitektfirma, kundeservicemed- arbejder i et kurerfirma og i Tivoli som administrationsmedarbejder. ”Jeg tror, at jeg har haft så mange job, fordi jeg ikke fandt min rette hylde undervejs. Det gjorde jeg først, da jeg blev lægesekretær som 43-årig. For et par år siden stoppede jeg og blev i et års tid privatsekretær for en designer. Men jeg savnede sundhedsvæsenet og jeg er glad for at være tilbage. Så alt i alt har jeg fundet en balance i livet på de fleste områder. Og et liv i balance er et godt liv, synes jeg.”

BODY SDS
Body Self Development System er en dansk udviklet behandlingsform, som blandt andet kombinerer massage, frigørelse af spændinger i muskler og led, åndedrætsteknikker og samtale. Under massagen spørger behandleren ind til klientens tanker og følelser og arbejder med åndedrættet. Når tanker og følelser bearbejdes, medvirker det til at løsne fysiske spændinger i kroppen.

TRE SUNDE RÅD

 1. Ingen sukker og alkohol i hverdagen
 2. Spis lyst kød og grønt og drik grøntsagsjuicer hver dag
 3. Find en motionsform, du synes er sjov

 

 • MERE OM PUSLE HELMUTH
  Født 12. august 1962
 • Uddannet lægesekretær
 • Arbejder på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Desuden indlæser hun bøger og reklamefilm
 • Mor til Simon på 25, Victoria på 15, og Albert på 12 år
 • Gift med Søren Venderby, som hun har kendt i snart 24 år
 • Datter af skuespillerne Jeanne Darville og Frits Helmuth
 • Har udgivet bøgerne ’En personlig historie’ fra 2004, hvor hun fortæller om sin opvækst og tiden som barnestjerne og ’Jeg er blevet klogere’ fra 2017, en reflekterende bog om blandt andet livet som voksen kvinde, tidlig overgangsalder, psykologtimer og skønhedsbehandlinger.
2019-04-09T13:08:55+00:00Interview, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.