Hylden som lægeurt

/, Udvalgte A/Hylden som lægeurt

Hylden som lægeurt

Hyldens anvendelse til medicinske formål går tusindvis af år tilbage i tiden. Læs her om vores forfædre, som blandt andet troede, at kvælning, blindhed og døvhed kunne kureres med hyld.

TEKST: JAKOB THOMAS

Allerede grækeren Hippokrates, der er kendt som lægekunstens fader, bemærkede hyldebærrenes helbredende egenskaber. Han levede 400 år før vor tidsregning. Hippokrates var så begejstret for hyld, at han gav den tilnavnet ’medicinskabet’, fordi han mente, at den kunne bruges i behandlingen af utal- lige lidelser. Siden hen er hylden blevet kendt som ’landfolkets medicinskab’, fordi den var så tilgængelig og blev regnet for anvendelig mod alskens sygdomme og lidelser. Ikke kun grækerne var glade for hylden. Også i Danmark blev hylden anvendt helt tilbage i stenalderen. Der er desuden eksempler på, at ægyptere og romerne så mange muligheder i planten. Hyldetræet var fantastisk dengang, fordi det kunne anvendes på alle årstider og bar både blomster i foråret og bær i efteråret.

Bærrene var gode i de kolde måneder, når immunforsvaret havde brug for ekstra hjælp. Man citerer Hippokrates, Dioscorides og Plinius for, at hylden er effektiv mod forkølelse, influenza og feber. Når vi i dag bruger hylden til at styrke immunforsvaret, er det med andre ord en anvendelse, der går tu- sindvis af år tilbage i tiden.

KURERE KVÆLNING

I 1644 udkom en bog, ’The Anatomie of the Elder’, som beskrev hyldens medicinske egenskaber. Bogen blev så populær, at den udkom i fle- re omgange på latin og engelsk. Den påstod, at nærmest alle sygdomme eller lidelser kunne kureres med hyld. Hylden kunne bruges indvortes og udvortes, og i enhver tænkelig form fra flydende til pulveriseret. Bogen anslog, at hyld kunne bruges i behandlingen af 70 forskellige sygdomme. Svampen judasøre havde ifølge bogen også medicinske egenskaber. Man mente, at den hjalp mod halsproblemer og kunne kurere kvælning.

MOD TANDPINE OG BLINDHED

Hyldetræet blev i gammel tid plantet på grunden, da man troede, at det beskyttede mod onde ånder og lynnedslag. Det blev også plantet for at blive brugt mod sygdomme og lidelser. Nogle af disse muligheder virker fremmedartede for os i dag. Man mente eksempelvis, at en væske bestående af hyldeblomster kunne dryppes i øjet og give synet til en blind person. Det er i dag ligeledes interessant at forestille sig, at folk troede på, at hyld kunne kurere døvhed og hjerneproblemer.

I Danmark brugte vi hylden mod tandpine. Hyldemor blev selvfølgelig spurgt om lov og så blev en hyldekvist knækket af træet og puttet i munden i et par minutter. Bagefter blev kvisten proppet ind i væggen i hjemmet og så gav man de onde ånder besked på at forsvinde.

Hyld blev ikke kun brugt til medicinske formål, men også flittigt i madlavning. Syltetøj, marmelade og kompot – og meget andet. Den fik tilnavnet ’englændernes vindrue’, fordi englænderne i hundredvis af år brugte den til hyldebærvin. Nogle gange blev kulinariske og medicinske formål kombineret.

Spiste man hyldeblomster, der var stegt i smør på Sct. Hans aften, så ville man undgå feber resten af året. Men skulle man alligevel få feber, så skulle man blot tage en hyldegren og binde den om armen og sove med den en nat, hvor månen var aftagende.

Hvis man fik koldbrand, så var overtroen, at man 3 torsdage i træk skulle stå under et hyldetræ og synge: ”Hyldetræ jeg klager dig, Feberen den plager mig Hyldetræ, nu har du vundet, Feberen den er nu forsvundet”

MAGI OG MEDICIN

Medicin og overtro var ofte tæt forbundet. For eksempel mente man, at vorter kunne behandles, hvis de blev gnedet med en friskskåret hyldekvist, og hyldekvisten derefter blev begravet i mudder for at rådne. Det var almindeligt at tro, at en sygdom eller lidelse kunne overføres til træet, som med sin kræfter kunne tage imod den og neutralisere den. Det gjaldt dog ikke kun hyldetræet, men også andre træer.

En typisk handling, som fandtes flere steder i Europa, bestod i at tage den syge persons badevand og hælde det på træet. I England troede man i øvrigt, at det beskyttede mod gigt, hvis man bandt knuder på en hyldekvist og bar den i lommen eller andre steder på kroppen.

DRØMME OM HYLD

Hvis en person led af epilepsi, så skulle den lidende ligge under et hyldetræ, mens anfaldet varede. I forbindelse med lungebetændelse kunne man også blive rask ved at ligge under træet med hovedet mod jorden og udstrakte arme.

En anden person skulle måle den syge med en snor, fra hånd til hånd, og fra hoved til tå. Snoren skulle så hænges op i træet, og når snoren var rådnet, så skulle lungebetændelsen forsvinde. Det var imidlertid skidt at drømme om hylden. Det var nemlig et varsel om, at alvorlig sygdom var på vej.

2019-06-01T20:20:38+00:00Naturen kalder, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.