Hvorfor sover vi?

/, Udvalgte A/Hvorfor sover vi?

Hvorfor sover vi?

Søvn er en vigtig del af livet for både mennesker og dyr. Men når man sover, så er man forsvarsløs. Rovdyr har nemt ved at kaste sig over det sovende bytte. Så hvad er det, der gør søvn så vigtigt, at både mennesker og dyr løber denne risiko?

Et nyt studie giver svar på, hvorfor vi bruger omtrent en tredjedel af vores liv på søvn. En dårlig nattesøvn kan nemlig forårsage celleskader i hjernen. Mens vi er vågne, så opsamler vores hjerneceller DNA-skader. Men hver nat arbejder vores celler på at ordne de problemer, der er opstået i løbet af dagen. Manglende søvn betyder med andre ord, at cellerne ikke får tid til at reparere sig selv.

Det er kendt viden, at søvn er vigtigt for helbredet og at manglende søvn blandt andet øger risikoen for uheld. Det har imidlertid været svært at finde svar på, hvad der sker på celleniveau. For at besvare spørgsmålet anvendte professor Lior Appelbaum, Bar-Ilan University, en alternativ teknik.

Han tog nemlig billeder af neuroner i hjernen på levende zebrafisk. ”Det smarte ved netop zebrafisk er, at deres hoveder er transparente, så det er som et vindue ind i hjernen,” forklarer forskeren. Et mikroskop afslørede så, hvad der foregik i hjernen. Billederne viste, at den naturlige reparationsproces i neuronerne går stærkt under søvn.

”I vågen tilstand opstår der skader på cellerne. Skaderne er prisen for at være vågen,” bemærker Lior Appelbaum. ”Men heldigvis så giver søvn en løsning på problemet, idet cellernes vedligeholdelse sæt- ter i gang.”

”Det er ligesom huller i vejen,” bemærker Lior Appelbaum. ”Veje får slid og skader. Især i myldretiden om dagen. Det er mest bekvemt og effektivt at ordne dem om natten, når der er mindre trafik.”

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications. Selvom der naturligvis er forskelle mellem mennesker og fisk, så peger studiet på, at processerne hos fisk fortæller hvilke processer, der også foregår hos mennesker.

”En offline-periode giver os tid til at rengøre og reparere alting, så det er klart til næste dag. Søvn giver os altså chancen for at reducere de DNA-skader, der ophober sig i hjernen i vågen tilstand.”

”Det forklarer, hvorfor dyr og mennesker vil investere så meget tid i søvn og på trods af de farer det udsætter dem for i naturen.”

”På trods af risikoen ved reduceret opmærksomhed over for miljøet, så må alt fra zebrafisk til mennesker sove, for at tillade deres neuroner at udføre effekt DNA-vedligeholdelse,” afslutter forskeren.

Undgå fedme — sov i mørke

Hvor mørkt er der i dit soveværelse om natten? Ifølge National Institutes of Health er det et godt spørgsmål. For det har nemlig indvirkning på din vægt. Studiet er offentliggjort i JAMA International Medicine, og understreger, at der er sammenhæng mellem lys i soveværelset og overvægt.

Studiet er baseret på be- svarelser fra 43.722 kvinder mellem 35 og 74 år. Spørgsmålene gik på, hvor meget lys kvinderne blev udsat for, når de sov om natten. Kvindernes svar blev sammenlignet med kvindernes tendens til overvægt. Det vil sige deres BMI og deres taljemål.

En lille smule lys om natten øger ifølge studiet ikke risikoen for overvægt. Derimod er mere belysning med til at øge risikoen for overvægt med 17 procent – for eksempel hvis TVet er tændt eller man har lyset tændt.

Forskeren Chandra Jackson gør opmærksom på, at belysning ikke kun kommer fra soveværelset. Det har også stor betydning med det lys, der kommer ind i værelset udefra. Det kan for eksempel være, at man bor i byen med stærk gadebelysning.

”Mennesket er genetisk beregnet til naturligt miljø med sollys om dagen og mørke om natten.” ”Når du udsættes for kunstigt lys om natten, kan det ændre hormonerne og andre biologiske processer på måder, der øger risikoen for dårligt helbred og fedme.”

Du kan med andre ord reducere din sandsynlighed for overvægt ved ganske enkelt at sikre, at dit soveværelse er tilstrækkelig mørkt om natten. Studiet fokuserede kun på kvinder. Men god nattesøvn er vigtigt for både mænd og kvinder, unge og gamle.

2019-10-01T19:58:32+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.