”Hvis jeg var barn, ville jeg vælge Danmark”

/, Udvalgte A/”Hvis jeg var barn, ville jeg vælge Danmark”

”Hvis jeg var barn, ville jeg vælge Danmark”

Skandinavisk livsstil hitter i den engelsktalende del af verden. Ikke mindst takket være tidligere moderedaktør og inkarneret Londoner, nu livsstilsjournalist og bestsellerforfatter Helen Russell. Hun er vild med dansk hygge, som hun kalder “mindfulness, når det er bedst”.

TEKST KARIN SVENNEVIG FOTO JONAS NORMANN

Meget er sket for modejournalisten Helen Russell, siden hun i 2013 modstræbende gik med til at forlade sin prestigefulde redaktørkarriere i London til fordel for et helt nyt liv som freelance livsstilsskribent med hjemmearbejdsplads, havudsigt og ro til fordybelse i det lille bysamfund Børkop ved Vejle Fjord. Hun er blandt meget andet blevet bestsellerforfatter, britisk bannerfører for fænomenet ”dansk hygge” og ikke mindst; mor.

Det ene år, hun dengang gik med til at lege indvandrer i den skandinaviske ravnekrog, er blevet til tre. Foreløbig. I dag er hun ikke længere så sikker på, hun har lyst til at vende hjem igen. Nogensinde.

“Gamle venner, der kommer her og besøger os, ryster på hovedet og kalder os skøre, når vi lufter overvejelserne om at flytte tilbage. Især småbørnsforældrene falder pladask for den danske livsstil med tid til familien og skønne, billige dagtilbud,” forklarer hun.

“Lille røde” bliver en rigtig viking

“Og de har jo ret. Hvis jeg var barn og selv kunne bestemme, ville jeg helt klart vælge at vokse op i Danmark.” Britiske daginstitutioner er kun delvist støttet af staten og koster rask væk både to og tre gange så meget som en dansk vuggestueplads. Pædagogikken er desuden meget anderledes, bemærker Helen Russell.

“Danske institutionsbørn får lov til at få nogle knubs og gøre sig beskidte. De kommer ud og oplever virkeligheden; er med til at lave mad og får masser af selvtillid. De får hjælp til at prøve ting; tænde et stearinlys, lave bål, klappe en ged, undersøge glasskår og rust. Sådan noget vil du aldrig se i et angelsaksisk land som England, Australien eller USA. Der sidder børn pænt og klippe-klistrer, mens de er i daycare.”

Som førstegangsmor mærker Helen Russell selv en vis trang til at pakke sin toårige søn ind i vat, indrømmer hun blankt. Men hun nærer sig. “Lille røde”, som hun kalder sin førstefødte, må gerne falde, lære at bruge sin krop og blive en stærk viking.

“Jeg er faktisk overbevist om, at den danske model er bedre for ham både på kort og langt sigt,” siger hun. Danskere tør sige s-ordet Som skandinavisk nyhedskorrespondent for en række engelsktalende medier har Helen Russell gjort dansk livsstil til ét af sine specialer.

Kalenderen er fyldt med interviewaftaler om dansk hygge og danskernes work-life-balance, som hun mener er et par af de vigtigste årsager til, at Danmark og danskerne år efter år har ligget i toppen af OECDs lykkebarometer. “Briterne er vilde med begrebet ”hygge” for det er ikke på samme måde noget vi dyrker; at fordybe sig i tryg nydelse alene eller sammen med andre. Hygge minder meget om mindfulness. Og jeg tror, det er én af grundene til at danskerne er nogle af de mindst stressede mennesker, jeg har mødt.”

Ja, den er god nok. Det mener hun virkelig: “I taler meget om, hvor stressede I er. Det ville briter ganske enkelt aldrig turde. Det tør man i det hele taget ikke ret mange andre steder i verden,” siger Helen Russell, der selv var ufrivilligt barnløs, afhængig af sovemedicin og havde mere eller mindre konstant trykken for brystet, da hun i en alder af 32 år ankom til Danmark.

“Den slags hører med til at have en karriere i London. Mine arbejdsgivere var både omsorgsfulde og forstående. Men arbejdskulturen er klart mere presset i UK,” siger hun.

Lykke betaler sig

I London sås hun og Legomand, som hun konsekvent kalder sin bedre halvdel, stort set kun i weekenderne. Og de fire årlige ferieuger. “Man holder først fri ved syv tiden om aftenen. Eller senere. Og efter fyraften gik vi som regel ud med kolleger, kunder eller kilder.”

I sin bog “Mit år som dansker” beskriver Helen Russell levende og humoristisk det chok hun fik, første gang Legomand kom hjem fra arbejde klokken 14.30. Afslappet og stopmæt af fælles morgenmad, firmafrugt og nøglehulsmærket buffet i kantinen.

“Jeg tænkte ærligt talt, at den afslappede tilgang til arbejde umuligt kunne betale sig. Men I har jo fat i den lange ende. Effektivitetsmålinger viser, at dansk arbejdskraft er topeffektiv,” siger Helen Russel, der heller aldrig før havde hørt om begrebet “arbejdsglæde”.

“For mig var arbejde først og fremmest forbundet med løn, som jeg kunne købe glæder for. Som livsstils- og modejournalist var jeg målløs, ja nærmest skrækslagen, over, at danskerne tilsyneladende ikke forbinder en høj løn med lykke. I forventer noget mere af arbejdet. Måske fordi i betaler så meget i skat,” siger hun.

”Uanset hvad grunden er, gør det jer mere effektive og mere lykkelige end briterne.”

Gravid efter flere års forsøg

Tillid er ifølge Helen Russell fundamentet for danskernes lykke. Tillid til systemet, det sociale sikkerhedsnet, politikerne, hinanden, skæbnen og familiens overlevelse. “I stoler på hinanden. Lader jeres spædbørn ligge udenfor i barnevogne og få stærke lunger. Laver små bærboder i vejkanten med et syltetøjsglas til pengene. Lader børnene lege hos fremmede, I slet ikke kender. Den tillid gør livet så uendeligt meget lettere i Danmark end andre steder i Verden,” siger Helen Russell, der samtidig må erkende, at netop tilliden er noget af det sværeste at formidle forståeligt for andre nationa- liteter.

“Det svarer lidt til at prøve at forklare en person, der aldrig har været forelsket, hvordan kærlighed føles. De fatter det simpelthen ikke. Utryghed er en grundfølelse for langt de fleste mennesker i verden,” forklarer hun.

At trygheden og roen også var den egentlige årsag til, at Helen Russell efter flere år med fertilitetsbehandlinger blev uventet gravid få måneder inde i sit danske eksperiment, er hun ikke i tvivl om. På alle fronter har en helt almindelig dansk livsstil med faste arbejdstider, fritidsliv og institutionsliv forbedret Helen Russells og familiens livskvalitet.

Lykke lugter godt

Hvordan hun blev overtalt til at tage springet er til gengæld lidt uklart. Også for hende selv. Men det hele begyndte med, at Helen Russells bedre halvdel, Legomand, fik tilbudt sit livs drømmejob i Billund.

“Min mand elsker Skandinavien og var med det samme solgt til idéen om at flytte til Danmark. Jeg er mere forsigtig af natur. Måtte lige researche lidt,” husker hun. Fra tv-serierne Borgen og Forbrydelen, som briterne er ret vilde med, havde Helen Russell opsnappet, at Danmark er et stiligt land, der sopper i endeløs regn og virkelig mange mord.

At indbyggertallet svarer til det sydlige London, at Danmark er rangeret som et af de dyreste lande at leve i og at de 5,5 mio danskere insisterer på at tale deres eget gutturale sprog, googlede hun sig til, og det fyldte hende umiddelbart med skepsis og bange anelser. Men at OECDs lykkebarometer år efter år har udnævnt danskerne til verdens lykkeligste folk, endte med at overbevise Helen Russell om, at det lille land med de iskolde vejrudsigter kunne vise sig at gemme på nyttig, ja måske endda livsvigtig viden om et bedre og mindre stresset liv.

Som hun skriver i ”Mit år som dansker” er det videnskabeligt bevist, at lykkelige mennesker tjener mere, er sundere, har længere parforhold og endda lugter bedst.

Ensomhed er en udfordring

At Danmark så i 2015 kortvarigt mistede sin førerposition i FNs World Happiness Report, fordi stadig flere danskere føler sig ensomme, forstod hun nu også godt. “Vel er det svært at få nye venner i Danmark. Jeg har presset på for at få dem, jeg har. Og det kan da føles meget grænseoverskridende. Men det ville være lige så svært for en udlænding i London. Vi nordeuropæere er ikke så åbne og hjertelige som f.eks. sydeuropæere, så det havde jeg regnet med,” siger hun.

På en lykkeskala fra 1-10 kalder hun sig selv en otter. “Skulle jeg svare 10, ville det kræve mere søvn og mere tid med gamle venner og familie i det daglige,” smiler Helen Russel.

 

TI TING, DER GØR DANSKERE MERE LYKKELIGE END ANDRE

1. TILLID. I et tillidsfuldt samfund har alle mindre stress og opfører sig oven i købet bedre. Fordi det forventes af dem.

2. HYGGE. At nyde en kop kaffe eller samvær med andre i skæret af leven de lys (som får alle til at se bedre ud!) er mindfulness, når det er bedst.

3. MOTION. Danskerne har meget fritid og dyrker masser af motion. Ruster alt, hvad de har, så lykkeendorfiner udløses og alle kommer til at se bedre ud. På den danske måde.

4. ÆSTETIK. Dansk design og kunst. Orden og lyse rum med varme trægulve gør hver dag til en nydelse. Især i den mørke tid er lyset vigtigt.

5. ENKELHED. Danskerne anser det enkle ustressede liv uden for mange valg for en luksus. Og man bliver både gladere og roligere af at reducere sin garderobe, spise hjemme og fokusere på det vigtige.

6. STOLTHED. Sving med flag og syng, hver gang du selv eller nogen i nærheden har succes eller vinder ét eller andet.

7. FAMILIESAMMENHOLD. Dansker ne har mange ritualer og samler ofte familien til fejring af helligdage, mærkedage og overgangsritualer. Der bliver ikke sparet og alle ved, hvad det skal foregå. Selv store familiesammenkomster virker hyggelige.

8. LIGESTILLING. Alle har værdi og ingen opgaver er mere værd end andre. Uanset køn og social status forventes gensidig respekt. Virker selvforstærkende.

9. LEG. Om det er mad eller indretning, LEGO eller krabbevæddeløb; både børn og voksne bliver glade af at lege. Helst sammen selvfølgelig.

10. GENERØSITET. At dele livets goder gør livet lettere og sjovere. Varme breder sig mellem mennesker, der under hinanden det bedste. Den danske velfærdsmodel fordeler borgernes byrder og goder. For en englænder, der er vokset op under Thatcher er det lidt af en øjenåbner: Man kan faktisk være glad for at betale 50 pct af sin løn i skat.

Kilde: ”Mit år som dansker. På jagt efterhemmeligheden bag verdens lykkeligste nation”, Helen Russell, 215. Forlaget Turbine.

 

DANSKERNE ER IGEN VERDENS LYKKELIGSTE

Lykke måles på mange forskellige må- der, og Danmark scorer højt eller højest på de fleste. I 2015 blev Danmark kortvarigt overhalet af Schweiz og Island i FNs World Happiness Report. I 2016 er Danmark atter tilbage på førstepladsen i rapporten, der tager udgangspunkt i bl.a. sundhed, jobsikkerhed, familierelationer, politisk frihed og troværdighed i den offentlige sektor. Storbritannien er nr. 23 af de i alt 157 lande på listen.

Også ifølge OECDs livstilfredsheds-målinger er danskerne topscorere med et gennemsnit på 7,5 tilfredshedspoint ud af ti mulige. Til sammenligning ligger det internationale gennemsnit på 6,5. Læs mere om definitioner på lykke her: www.lykkeforskning.dk

 

3 sunde

Husk hygge: Når du er god ved dig selv, bliver du mere positiv og venlig i det hele taget. Det viser undersøgelser fra Institut for Lykkeforskning. Hygge handler om at være nærværende og fejre de små glæder i hverdagen med taknemmelighed og varme. Det er dybest set mindfulness.

Dyrk en hobby: Fritid gør mennesker lykkelige. Og rigtigt brugt genererer fritiden mere lykkefølelse, hvis du bruger den til noget, der gør dig glad. Det er bevist, at svømning, cykling og sang udløser endorfiner (lykkehormon) i hjernen, mens yoga øger serotonin-niveauet og følelsen af velvære. Studier fra Harvard og Yale viser, at effekten boostes, hvis du dyrker din hobby sammen med andre. Følelsen af at høre til en gruppe er afgørende for dit psykiske velbefindende.

Indret med æstetik: Forskere ved University College London har påvist, at mennesker bliver lykkeligere af at se på noget smukt. Rigtig godt design får ligefrem hjernen til at reagere, som når du er forelsket. Hvis du indretter dit hjem smukt, bliver du faktisk lykkeligere i det øjeblik, du træder ind ad døren. 3

2019-09-09T13:58:48+00:00Interview, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.