Hvad er mindfulness?

/, Udvalgte A/Hvad er mindfulness?

Hvad er mindfulness?

Mindfulness stammer oprindeligt fra buddhismen. Principperne er mere end 2.500 år gamle og bygger på fuld opmærksomhed på nuet.

TEKST: JAKOB THOMAS

I en tid hvor tusinder lider af stress, udbrændthed, angst og depression, er mindfulness meditation blevet så populært i Danmark, at flere og flere danskere tager på mindfulness kurser og mindfulness retreat i ind- og udland. Vi har tidligere omtalt retreat i Indien i forbindelse med rejsetemaer, hvor målet er evnen til nærvær. Evnen til at have den fulde opmærksomhed på det, der er lige nu og her. At være til stede uden at lade sig distrahere af alle de tanker og følelser, der automatisk dukker op i vores bevidsthed.

”Altså, at observere det hele uden at dømme. Eller sagt med andre ord – ikke at gøre et stort nummer ud af det. For eksempel er tristhed i en mindfulness forståelse bare et øjebliks tristhed og gør man ikke et stort nummer ud af det, vil det passere, og en ny følelse vil opstå”, siger Lise Lotte Trujillo, der arbejder med mindfulness.

Hun gør opmærksom på, at mindfulness er at være bevidst opmærksom på at acceptere det, der er. Færdigheden er at være tilstede lige nu og her, og at observere tankestrømmen, kropslige sansninger, følelser, indtryk og impulser.

DEN FRIE VILJE

Træningen foregår siddende, liggende, stående eller gående. De praktiske øvelser sker ofte ved hjælp af vejrtrækningsøvelser, simple yoga øvelser og siddende meditationer. Desuden kan øvelserne suppleres med undervisning om sammenhængen mellem krop, tanker, følelser og adfærd under stress.

”Som eksempel kan du blive opmærksom på, at tanker bare er tanker og ikke nødvendigvis en gyldig sandhed. Tanker om fortiden er for eksempel bare tanker i nuet om fortiden. Og bekymringer om fremtiden er bare bekymrende tanker i nuet om fremtiden”, siger Lise Lotte Trujillo. Hun gør opmærksom på, at mindfulness er en færdighed, som skal trænes på lige fod med for eksempel at spille et instrument eller løbe et marathon.

”Når man lærer sig selv bedre at kende, vil man udvikle en naturlig omsorg for sig selv og for andre mennesker. Man vælger selv med sin frie vilje, hvor man vil hen i sit liv. Det betyder, at det er muligt at skabe en hverdag med menings- fyldt indhold, som derved kan føre til større taknemmelig- hed, selv for de små ting i livet.”

ANDRE FORDELE VED MINDFULNESS

• Mindfulness meditation kræver ikke noget særligt udstyr og det kan trænes hvor som helst.
• Mindfulness er en væremåde, som kan integreres i din hverdag i de daglige gøremål.
• Med mindfulness meditation holder du dig selv i form mentalt, selvom du bliver ældre.
• Du oplever måske også, at det du troede var glædesfyldt, faktisk er fuldt af kvaler, men at du kan hente glæden op fra nye kilder.

Mindfulness stammer oprindeligt fra buddhismen og er mere end 2500 år gammel. Der er forskellige traditioner inden for buddhismen, men den tradition som mindfulness bygger på i Vesten, er hovedsageligt Vipassana i Teravada-traditionen, som mener, at jagten på evig lykke fører til smerte. Gennem meditation kan du give dit sind dets frihed og bl.a. udvikle accept, taknemmelighed samt almen godhed og medfølelse over for dig selv og andre mennesker.

ØVELSER TIL MINDFULNESS

Der er mange sider med gratis øvelser til mindfulness på nettet. Et par af dem er Psykiatrifonden og Falck Healthcare.

2019-05-06T20:07:14+00:00Psykologi, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.