“HUMOR HJÆLPER MIG I MIN SORG”

/, Udvalgte A/“HUMOR HJÆLPER MIG I MIN SORG”

“HUMOR HJÆLPER MIG I MIN SORG”

For to år siden mistede Lars Strøm sin nyfødte søn. I begyndelsen lagde han låg på sin sorg, men oplevelsen har lært ham, at mennesker sørger forskelligt og at humor også kan bruges, når livet er allermest trist og alvorligt. I dag optræder Lars Strøm med sit helt eget comedy show om tabet.

TEKST ANNETTE AGGERBECK FOTO MIKE BECH

De fleste tænker nok, at det at miste et spædbarn ikke er noget at grine af. Men komiker Lars Strøm har på egen krop oplevet, hvor ondt sådan et tab gør . På den baggrund har han lavet sit comedy show “Kunsten at miste”, der bygger på hans egne oplevelser omkring tabet af sønnen Max for 5 år siden.

6. august 2014 gik Lars Strøms hustru, Mette, i fødsel. Der var stadig et par uger til termin og på hospitalet viste det sig, at parrets søn lå forkert. Fødslen skulle foregå ved kejsersnit, men i første omgang gav det ikke anledning til bekymring. Mere end hver femte fødsel i Danmark er et kejsersnit. Først da det viste sig, at barnet havde slugt næsten alt fostervandet, blev den nyfødte i hast overflyttet til Odense Universitetshospital. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad der var galt med den lille dreng med den udspilede mave. Og da Lars Strøm efter nogle timer gik over for at sige godnat til sønnen, kæmpede personalet for at redde den nyfødtes liv.

Lars Strøm forstod, at det stod helt galt til og fik tilkaldt sin hustru. De fik drengen nøddøbt og gav ham navnet Max. ”Vi sad med ham, mens han døde, indtil han begyndte at blive kold, og så blev det mærkeligt for os. Vi ville ikke huske ham som kold. Vi blev spurgt, om vi ville tage billeder af ham, men takkede nej, for vi havde nået at tage fotos af ham i live, og sådan ville vi huske ham. Det hele føltes meget uvirkeligt og var et kæmpe chok, for under graviditeten hade der intet havde været i vejen,” fortæller Lars Strøm.

FRA CHOK TIL SORG

Senere fandt Lars Strøm og hans hustru ud af, at de begge er raske bærere af den genfejl, som gjorde deres søn syg. ”Det var svært at få at vide, at vi har en genfejl, og at vores lille datter også kunne have den. På hendes to års fødselsdag fik vi at vide, at der var en risiko for, at hun kunne have genet fra os begge. Vi havde ikke ro til at sørge over Max, fordi vi var så bekymrede for hende. Heldigvis har vi senere fundet ud af, at hun er rask bærer af genet,” siger Lars Strøm.

I begyndelsen lagde han låg på sorgen, fordi han kunne mærke, at hustruen havde brug for en, der var stærk. Så han stod for alle de praktiske ting i forbindelse med sønnens død. Han sørgede også for at lytte til sin hustru, når hun havde brug for at tale om det, der var sket.

”Der var ikke så meget plads til min sorg, for jeg følte, at jeg skulle være stærk på andres vegne,” siger han. “Kort efter, at Max døde, ringede min lillebror til mig, og jeg kunne høre, at han ikke vidste, hvad han skulle sige. Han fik fremstammet, at det var noget lort. Og så sagde jeg til ham, at det nok skulle gå alt sammen. Så begyndte han at græde og sagde, at det var ham, der skulle sige det til mig. Det er et godt eksempel på, at det er svært for andre, der ikke har prøvet at miste et barn. For hvad skal man sige?”

I dag ved Lars Strøm, at det er bedre at indrømme, hvor svært det er at finde ord, end at undgå emnet og de mennesker, der er ramt af sorg. For Mette var det en stor hjælp at få tilbud om støtte gennem Landsforeningen Spædbarnsdød. Han var selv med til et par møder, hvor parret blev bekræftet i, at der ikke er nogen facitliste for sorg, og at der er meget forskelligt, hvordan mennesker sørger.

”Det har betydet, at vi har anerkendt hinandens måde at sørge på og er blevet stærkere af det. Samtidig har jeg altid prøvet at se det sjove i alt. Et par dage efter at vi var kommet hjem fra sygehuset, så vi en Superman film. Men den måtte vi slukke for, da Superman skulle sige farvel til sine forældre og forlade planeten, før den blev tilintetgjort. Da sad vi og hulkede begge to. I stedet så vi en dokumentar om manden med verdens mindste tissemand. Og så lo vi,” fortæller Lars Strøm og understreger, at humor har været den bedste medicin for både ham selv og hustruen.

HUMOR ER MEDICIN FOR SJÆLEN

”Det har været vigtigt for os at finde humoren frem igen. Og det kræver meget humor at tackle et spædbarns død. Der er så mange latterlige ting, man skal igennem med det offentlige. For at få begravelseshjælp skulle vi fx bevise, at vores afdøde nyfødte ikke havde nogen formue. Det er da latterligt! Vi valgte ikke at være til stede ved jordfæstelsen, og da vi fik en regning, hvor der stod et beløb for ”gravkastning”, kom vi til at grine, for det var jo et bizart ord for at kaste jord på kisten,” fortæller Lars Strøm.

Sammen har parret talt om, at de efterladte heller ikke skal græde og være triste, når de selv dør, men derimod mindes de gode ting og have det sjovt. De er også enige om, at det ville have været ekstra svært for deres nu fireårige datter, hvis hendes forældre var brudt helt sammen efter sønnens død.

KUNSTEN AT MISTE

Sorg skal ikke ties ihjel, pointerer Lars Strøm, der selv mener, at det har hjulpet ham at være åben omkring tabet. Han har et ønske om at ruske op i berøringsangsten omkring døden, og det affødte idéen om at lave det one man comedy show, som han har kaldt ”Kunsten at miste”.

”Da vi gerne ville have endnu et barn, blev vi sat i en særlig form for fertilitetsbehandling for at undgå, at vores næste barn får nyresygdommen. Det betød, at jeg rejste fra Esbjerg til Århus for at afgive sædprøver. Det gav mig en idé til en sjov historie, som jeg kunne bruge til et stand-up show.”

“I starten af showet fortæller jeg publikum, at min kone og jeg har en gensygdom, men jeg fortæller ikke, at vi har mistet et spædbarn. Siden har jeg fået behov for at prøve at bryde det tabu, som døden og det at miste er. Jeg vil også gerne hjælpe andre, der er i samme båd som mig. Hjælpe dem til at se, at der faktisk er noget at grine af, selv om det ikke er det, der først falder nogen ind,” fortæller Lars Strøm.

Indtil nu har han optrådt med showet er par gange, og det er blevet godt modtaget. Lars Strøm kan se, at han rammer noget. ”Det er tydeligt, at en del af publikum selv har mistet, for de blev tydeligt rørt over nogle af de situationer, jeg talte om. Der har også været studerende til stede, fx sygeplejestuderende, som bagefter har takket mig for at få et indblik i noget, som de selv har inde på livet uden at opleve sorgen bagefter. For mig har det også betydning, at jeg kan få lov til at fortælle om det til en større forsamling. Det er min måde at bearbejde min sorg på, og det sker på mine egne præmisser,” siger han.

LEVER MED SORGEN

Noget at det vigtigste for Lars Strøm er, at han og Mette har givet hinanden plads til at sørge på deres egen måde. De har også accepteret, at det er forskelligt, hvor  meget de har brug for at tale om deres sorg.

”Jeg er lidt mere indelukket og taler ikke helt så meget som Mette. Men, når hun har haft brug for at tale med mig, har jeg lyttet. En uge efter Max døde, fortalte jeg hende, at jeg havde dårlig samvittighed over ikke at have det dårligere. “Det er der ingen grund til. Max ville aldrig ønske, at du skal have det dårligt,” svarede hun mig. Hun vidste, at jeg på ingen måde havde glemt ham. Og at jeg sørgede. Også selv om jeg ikke græd,” fortæller Lars Strøm.

“Man kommer ikke igennem en sorg. Man lærer at leve med den. Det er også grunden til, at jeg har kaldt mit show ”Kunsten at miste”, fordi der ikke er nogen facitliste for, hvordan man skal leve og sørge, når man har mistet.” I skrivende stund er Lars Strøms hustru gravid igen. Denne gang med en pige, som er rask bærer af genet.

 

MERE OM LARS STRØM

Født den 25.juli 1979 Bor sammen med Mette Julius. De har sammen Freya på fire år og afdøde Max som ville være fyldt to år i august Uddannet klejnsmed Er stand-up komiker i sin fritid på niende år Aktuel med comedy showet ”Kunsten at miste”.

Landsforeningen Spædbarnsdød

Hos Landsforeningen Spædbarnsdød kan forældre og deres pårørende få støtte og vejledning, når et spædbarn dør.Sekretariatets rådgivere kan træffes på tlf. 39 61 24 51 hverdage kl. 9 – 14 eller på forening@spaedbarns- doed.dk. Læs mere på www.spaedbarnsdoed.dk.

 

2019-09-09T14:31:09+00:00Tæt på, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.