Hudens ABC

Hudens ABC

Huden er kroppens største organ og vores barriere mod omverdenen. Huden har mange funktioner. Den regulerer kroppens varme- og væskebalance, beskytter os mod ydre påvirkninger og holder sammen på vores indre organer. Hvad mange måske ikke ved, består huden af hele tre lag med hver sin funktion.

TEKST HENRIETTE KIRKEGAARD ILLUSTRATION COLOURBOX

KROPPEN ER SUR …derfor skal sæben også helst være sur. Sure stoffer fra sved og gavnlige bakterier lever overalt på din hud. Det lyder ikke så attraktivt, men den ‘sure hinde’ forhindrer skade- lige bakterier i at trænge igennem huden. Huden har fra naturens side en sur ph-værdi, som er lig med en lav ph-værdi på ca. 4,5 – 5,9. Hvis du vasker dig med sæbe med høj ph-værdi, risikerer du at fjerne det nødvendige fedt- og bakterielag og skabe ubalance i huden.

FARVE FRA SOLEN Overhudens levende lag indeholder pigmentceller, som producerer farvestoffet melanin. Det beskytter den underliggende læderhud mod skadelige UV-stråler fra solen. Det er melanin, der giver huden den brune farve efter ophold i solen.

STÆRKT IMMUNFORSVAR Huden er en del af kroppens immunforsvar. Med sin tæthed holder den bakterier og andre skadelige stoffer ude af kroppen. Faren ved store skader på huden, fx for- brændinger, er netop, at infektioner har frit spil gennem den ødelagte hud. Holder på vandet Huden er vandtæt, hvilket er vigtigt for at hindre fordampning. Mennesket består overvejende af vand og ville hurtigt blive dehydreret, hvis ikke huden holdt vandet tilbage.

LÆDERHUDEN – GØR HUDEN ELASTISK

• Det er læderhuden, som sørger for blodforsyning, ilt og næringsstoffer til overhuden. Læderhuden – ikke at forveksle med ‘Mallorca-hud’ – er hudens tykkeste lag. Det består, ud over blodkar, af et tæt bindevæv af bl.a. proteinstofferne kollagen og elastin, som giver huden styrke og elasticitet. Det er ofte de stoffer, vi hører hudplejeproducenter tale om som vigtige antirynke-ingredienser. Når huden ældes og rynkes, skyldes det nemlig, at bindevævet i læderhuden er blevet svækket.

• Læderhuden indeholder nerveceller, så vi mærker smerte, når den bliver ramt af slag eller stik. Og pga. hudlagets mange blodkar vil det også bløde en del, hvis der kommer hul i læderhuden.

OVERHUDEN – MOD VEJR OG VIND

• Overhuden er det tyndeste og øverste lag, som vender ud mod omgivelserne. Det er vores hudbarriere, som beskytter mod ydre påvirkninger, som vejr, vind og forurening.

• Hornceller bliver transporteret op til hudoverfladen, hvor cellerne dør og bliver afstødt. Det er en konstant proces, og der afstødes hele tiden døde fedt- og hornceller fra huden. Men kan naturligvis ikke med det blotte øje se, at horncellerne falder af, men en stor del af støvet i vores hjem kommer faktisk fra vores hud.

• Overhuden indeholder ikke nerver og blodkar. Det vil sige, at man kan skære og stikke i det øverste lag af huden, uden at det giver smerte eller blødning.

UNDERHUDEN – HOLDER PÅ VARMEN

• Hudens inderste lag består mest af fedtvæv, der giver kroppen varme og beskytter mod afkøling. Underhuden virker også absorberende for slag og stød, og så under- støtter den kroppens væskebalance i form af små vandde- poter.

• Underhudens tykkelse er bl.a. afhængigt af køn. Kvinder har ofte det tykkeste fedtlag, som styres af det kvindelige kønshormon. Her er der navnlig tale om underhuden på hofter, baller og forsiden af maven.

2019-04-23T18:42:44+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.