Hjemmelavet sukkerfri hyldedrik

/, Udvalgte B/Hjemmelavet sukkerfri hyldedrik

Hjemmelavet sukkerfri hyldedrik

Hyldedrik findes i en række varianter i supermarkedet. Selvom varerne bærer Ø-mærket for økologi, er de alligevel dårlige for helbredet. Det er nemlig bare sukkervand med hyldearoma. Du kan også risikere, at en såkaldt hyldedrik simpelthen er vand med en stribe uheldige E-numre.

Her får du 3 eksempler på varer, som sælges i Netto. Det er tilfældigt, at det blev fra Netto. Du finder tilsvarende varer i andre supermarkeder. Et af produkterne kaldes ’Økologisk sodavand med hyldeblomst og ingefær’.

Kigger du nærmere på varen, så vil du dog opdage, at den består af vand, sukker og æblejuice. De øvrige ingredienser er kuldioxid og aroma. Der er altså kun blevet tilsat hyldeblomst i form af aroma. Det er en overdrivelse, at kalde den ’Økologisk … med hyldeblomst’, fordi det altså kun er aroma. Varen har aldrig set skyggen af en hyldeblomst. Den såkaldte hyldeblomst aroma er i øvrigt ikke økologisk. Det kan man se ved, at de økologiske ingredienser har fået en lille stjerne, og den stjerne findes ikke over hyldeblomst aroma.

Så hvis du forventer et produkt med økologisk hyldeblomst, får du det altså ikke her. Produktet er kun økologisk, fordi sukker og æblejuice i produktet er økologisk. Du køber reelt en økologisk suk- kervand med æblejuice og aroma. Det betyder også, at produktet ikke giver en naturlig smag af hyldeblomst.

’ØGO – økologisk koncentreret hyl- deblomst læskedrik’ er et andet ek- sempel på et produkt bestående af vand og sukker. Op til 95 procent af varen består af vand og sukker. Udover en masse vand og sukker, så er der tilsat 5 procent hyldeblomstekstrakt. De 5 procent er det eneste i produktet, der vedrører hyld.

Igen vil det altså være mere korrekt at kalde produktet økologisk sukkervand. Indholdet i flasken skal blandes op med vand – det må selvfølgelig tages med i betragtningen. Men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at der er hele 171 kcal pr. 100 ml. Det er langt mere, end du finder i sodavand.

Det er altså en sukkerbombe. Som nævnt så består de to økologiske produkter reelt bare af vand og sukker – samt hyldeblomst i form af ekstrakt eller aroma. Det er en overdrivelse at kalde dem for hyldeblomst, da de aldrig har set en hyldeblomst. I deres forsvar så er de trods alt begge naturlige.

Du bliver ikke pumpet med uhyrlige E-numre. Så pæne ord kan der imidlertid på ingen måde siges om ’Hyldeblomstsmag – sukkerfri’ fra Kingsway. Ligesom d e økologiske produkter, består det kun af hyld i form af aroma. Men det mest bekymrende er indholdet af en række E-numre. I stedet for naturligt sukker, består produktet af en stribe sødestoffer og konserveringsmidler. Navnet ’Hyldeblomstsmag – sukkerfri’ virker tilforladeligt. Det giver jo nærmest indtryk af at være sundt. Men navnet må ikke få dig til at tro, at du drikker et sundt produkt. Du kunne reelt lige så godt drikke sodavand.

Vær opmærksom på, at produktet udnytter ordet ’smag’. Det lover dig ikke, at der er hyldeblomst i – bare at det smager ligesom hyldeblomst. Det må være tvivlsomt, om et så kunstigt produkt virkelig smager ligesom de naturlige blomster?

Med denne lille gennemgang så står det klart, at det er langt sundere selv at brygge hyldedrik end at købe sådanne varer i supermarkedet. De har ingen næringsværdi, fordi de ikke består af hyld. I stedet indtager man en mængde sukker eller sødestoffer. De to økologiske produkter indeholder stort set lige så mange kalorier som Coca-Cola og Fanta.

I de traditionelle opskrifter til hyl- dedrik, er der også store mængder sukker. Der er forskellige opskrifter, men de kan for eksempel lyde på 1 kg sukker til halvanden liter vand. Det er synd at hælde så meget sukker i sig. Ser man bort fra sukker, så er ingredienserne i hyldedrik både sunde og velsmagende. Der er jo tale om friske hyldeblomster og citron. De traditionelle opskrifter indeholder så meget sukker, at du sidder med en sukkerbombe i stedet for en frisk og sund sommerdrik.

Det bliver der lavet om på her, hvor du får en sukkerfri udgave. Opskriften er helt uden brug af raffineret sukker. De præcise mål er ikke så afgørende. Smag dig frem.

Ingredienser til en flaske, cirka:

  • 20 hyldeblomster
  • 1 økologisk citron
  • Erstatning for sukker. Der er flere muligheder, du bestemmer. 50 ml honning. 5 svesker eller dadler. Eller dråber af stevia (naturligt fra stevia-planten)
  • 1,5 liter vand

Sådan gør du:

1. Fjern stænglerne fra hyldeblomsterne. Kom hyldeblomsterne i en stor skål.

2. Pres juicen ud af citronen og kom juicen over hyldeblomsterne.

3. Hæld kogende vand over hyldeblomsterne og lad dem nedkøle.

4. Tilsæt det valgte sødestof (altså honning, svesker, dadler eller stevia). Stil din drik i køleskabet i et par dage og rør rundt indimellem.

5. Fjern blomsterne fra drikken og hæld den på flaske. Tilsæt eventuelt mere sødestof efter smag.

God fornøjelse. Så er det bare om at gå i gang, vente et par dage og håbe på solskin!

2019-06-01T20:14:39+00:00Opskrifter, Udvalgte B|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.