Hjælp til at kvitte tobakken

/, Udvalgte A/Hjælp til at kvitte tobakken

Hjælp til at kvitte tobakken

Tandlægen har opfordret mig til at stoppe med at ryge. Sådan siger en tredjedel af rygerne i en ny undersøgelse, som viser, at tandlægen spiller en væsentlig rolle i forhold til at få danskerne til at kvitte tobakken.

TEKST: CHARLOTTE HOLST, TANDLÆGEFORENINGEN

En tredjedel af rygerne blev i 2018 opfordret af deres tandlæge til at stoppe med at ryge. Det er en stigning i forhold til 2017, hvor tallet var 23 procent, viser en ny undersøgelse af danskernes rygevaner, som er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Be- kæmpelse og Lungeforeningen.

”Rygning har uhyre store sundhedsmæssige omkostninger,” fortæller Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen og tilføjer: ”Jeg er glad for, at tandlægerne er med til at løfte opgaven med at få danskerne til at stoppe med at ryge. Tandlægerne har længe henvist til rygestop, og for et par år siden udviklede vi et nyt værktøj. Den indsats har båret frugt.”

Tandlægeforeningen har i samarbejde med Stoplinien og Københavns Kommune udviklet e-læringsværktøjet Very Brief Advice (VBA). På kun 30 sekunder kan tandlægen ved hjælp af metoden henvise patienten til rygestop. Tanken er, at tandlæger nemt og hurtigt kan henvise til rygestop uden at fortælle om de sundhedsmæssige aspekter af rygning. På den måde forsøger man at undgå, at patienten føler sig presset og går i forsvarsposition.

Niels Sandø, der er konstitueret en- hedschef i Sundhedsstyrelsen, mener, at det er positivt, at tandlægerne spiller en så aktiv rolle i forhold til bekæmpelse af rygning. ”Vi ved, at opfordringer til rygestop fra sund- hedspersoner motiverer til at stoppe med at ryge. Hvis vi også sikrer, at flere henvises direkte til rygestoptilbud i kommunen eller hos Stoplinien, kunne det have endnu større effekt,” siger Niels Sandø.

FLERE RYGERE

Trods regeringens målsætning om en røgfri generation i 2030 er andelen af danskere, der ryger, steget for første gang i 20 år. I dag ryger 23 procent af den voksne befolkning, mens tallet var 21 procent i 2016.

Det viser den nye undersøgelse af danskernes rygevaner. Formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, finder det bekymrende: ”Rygning øger ikke kun risikoen for lungekræft, kræft i munden og en lang række andre sygdomme i kroppen. Rygning øger også risikoen for den alvorlige og kroniske tandsygdom parodontitis, ligesom flere rygere end ikke-rygere får infektion omkring et implantat.”

Til gengæld viser undersøgelsen også, at to tredjedele af dem, der ryger dagligt, gerne vil holde op med at ryge, og det giver Susanne Kleist håb. ”Tandlægerne fortsætter ufortrødent med at gå i dialog med patienterne om rygestop. Vi arbejder også sideløbende for, at regeringen indfører initiativer, som nedsætter antallet af rygere – og at vi en dag slet ikke behøver at henvise til rygestop.”

SAMLET STRATEGI

I modsætning til andre lande mangler Danmark en samlet national strategi, der kan sikre, at børn og unge ikke begynder at ryge. Tandlægeforeningen har bidraget til en rapport, som blandt andre WHO, Kræftens Bekæmpelse og partnerskabet Røgfri Fremtid står bag, og som kommer med anbefalinger til, hvordan det lykkes at få færre rygere i fremtiden. Der skal laves en national handleplan for tobaksforebyggelse, indføres højere priser på tobak, neutrale cigaretpakker og tobak under disken.

Rapporten anbefaler også, at man laver flere røgfrie miljøer, for eksempel på alle uddannelsessteder, og så må tobaksindustrien ikke få indflydelse på sundhedspolitik. Hvis du vil have hjælp til rygestop, besøg hjemmesiden stoplinien.dk.

2019-03-05T19:10:46+00:00Hos tandlægen, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.