HAVTORN: NORDENS CITRON

/, Udvalgte B/HAVTORN: NORDENS CITRON

HAVTORN: NORDENS CITRON

TEKST: KIRSTEN BLICHER FRIIS, KONGENSKILDE NATURCENTER

Naturens spisekammer bugner af nødder, frugter og bær, når det er sensommer. Det er oplagt at gå på jagt efter vilde æbler, hasselnødder, hyldebær og ikke mindst de smukke havtorn. Havtorn gror på steder, hvor der er tørt og sandet og primært ved de danske kyster. Men man behøver ikke længere at tage helt ud til det store vand for at finde buskene med de smukke bær. Havtornen vokser nemlig efterhånden mange steder, hvor der har været gravet grus.

Her er jorden både tør og sandet eller måske nærmere gruset, og havtornen har mange steder fået lov til at brede sig helt uforstyrret.

NORDENS CITRON

Havtornen har fået kælenavnet ”nordens citron”. Den har da også den sure smag ligesom citronen – men den har samtidig noget, som gør, at den er helt sin egen. Hvis du spiser havtorn direkte fra busken, bliver du nok lidt skuffet. Bærrene er pivsure! Smagen og duften er eksotisk og kan minde lidt om passionsfrugt eller papaya – og på den måde skiller den sig ud fra de bær, der ellers vokser vildt i Danmark.

Havtorn er meget sunde og sammenlignet med andre vilde bær indeholder de store mængder af vandopløselige og fedtopløselige antioxidanter og vitaminer. For eksempel indeholder de store mængder af C-vitamin, så hvis man bruger bærrene rå, kan man få sunde smoothies og saft.

DET SALTE OG SØDE KØKKEN

Vi møder oftest havtorn som saft og i desserter, men havtorn kan både indgå i det salte og i det søde køkken. De passer sammen med mange forskellige råvarer. I det salte køkken kan det være sammen med fisk, fjerkræ og lam – i retter hvor man også kunne bruge citron.

Havtorn er dejlig som saft, marmelade, is, tærter og for eksempel i ostekage. Man kan også fremtrylle eksotiske smoothies med havtorn, hvor både far- ven og smagen bidrager til nogle helt specielle oplevelser.

DET ORANGE FLAMMEHAV

Havtornen er på mange måder en speciel busk og er nem at genkende. Den har stikkende torne, der kan være flere centimeter lange. Bærrene er små, de er orange, men farven kan have forskellige nuancer. Bærrene kan være helt runde eller ovale. Havtornbuskene kan nærmest ligne et flammehav, når de skinner orange i det smukke sensommerlys.

I løbet af efteråret bliver de mere og mere blege. Men bærrene bliver i modsætning til de fleste andre bær siddende på buskene, indtil de bliver spist af fugle. Bærrene mister – set fra vores perspektiv – deres smag i løbet af efteråret, så de vil for det meste være bedst at plukke i løbet af september.

GRENSAKS, FRYSER OG GAFFEL

Det kan være sin sag at få de skønne bær skilt fra den stikkende busk og ind i køkkenet i en brugbar form. Jeg plejer at klippe kviste og mindre grene af med en beskærersaks, så klipper jeg grenene i mindre stykker og lægger dem i en plasticpose i fryseren. Når bærrene er frosne, tager jeg lidt kviste op ad gangen og hiver bærrene af med en gaffel. Det er slow-food og kræver tålmodighed – men jeg ved hvilke vidunderlige smagsoplevelser, der venter, og plejer også at få lokket nogen til at hjælpe.

HAVTORNMARMELADE

Du kan starte havtorn-eventyret med en enkel marmelade. Her er bærrene kogt med appelsin, men havtorn går også godt sammen med æbler eller gulerødder. Marmeladen er god på brød eller til en ostemad.

• 500 gram havtornbær
• 200 gram sukker
• En halv stang vanilje
• Saft og revet skal af en økologisk appelsin

Kom havtorn, sukker og vaniljestang i en gry- de og lad det småkoge i cirka 20 minutter. Tilsæt så appelsinsaft og revet appelsinskal og lad det koge op. Hæld marmeladen på glas og stil det koldt.

God fornøjelse!

2019-08-29T12:54:09+00:00Opskrifter, Udvalgte B|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.