Hæmorider kan altid behandles

/, Udvalgte A/Hæmorider kan altid behandles

Hæmorider kan altid behandles

Myter om pinefulde behandlingsmetoder og en ud- bredt forlegenhed afholder mange fra at søge læge- hjælp mod hæmorider.

TEKST NILS SJØBERG

Over fire mio. danskere, otte ud af ti, får på ét eller andet tidspunkt en hæmoride. Eller flere. Hver anden over 50 har det allerede. Men kun cirka 5000 vælger hvert år at tage imod behandling for den ofte smertefulde lidelse.

Det undrer Ole Øder Rasmussen, overlæge med speciale i mave-tarm-sygdomme ved Aleris-Hamlet Hospitaler, som opfordrer alle med symptomer som kløe og svie i endetarmsåbningen til at søge læge.

”Langt de fleste hæmoridepatienter har gået med lidelsen i lang tid, før de ender hos os. Det kan være grænseoverskridende at blive under- søgt, så de søger først læge, når generne vokser sig meget store. De fleste begrunder dog ventetiden med en frygt for en pinefuld behandling, men den skrøne vil jeg gerne skyde til jorden. Hos de fleste vil behandlingen kun give lettere smerter i en kort periode. Det er sjældent værre end selve hæmoriden,” fortæller Ole Øder Rasmussen.

Ifølge speciallægen må kløe og smerter i endetarmsåbningen ikke vare længere end få uger, før du skal søge læge, og oplever du blod på papiret ved afføring, skal du gøre det straks.

”Nogle er ubegrundet bange for skader på lukkemusklen, men de fleste er nervøse for efterfølgende smerter.”

Blødning er almindeligt ved hæmorider, men det kan også være et tegn på betændelse i tarmen eller i sjældne tilfælde kræft.

SIKRE BEHANDLINGER

Langt de fleste tidlige hæmorider kan behandles med den såkaldte elastikbehandling, som er lige så simpel, som den er effektiv. En lille elastik sættes i bunden af udposningen, hvorefter hæmoriden falder af efter nogle dage. Er hæmoriden udvendig eller for stor til at fjernes med en elastik, tyer lægerne til en egentlig operation. Udover den traditionelle operationsform findes en metode, der kan fjerne hæmorider mere nænsomt med en ultralydssonde.

”Mange patienter frygter operationen. Nogle er ubegrundet bange for skader på lukkemusklen, men de fleste er nervøse for efterfølgende smerter. Der kan være lette smerter i den første uges tid efter en operation, men sjældent særligt udtalt. Jeg har aldrig oplevet, at en patient ikke var vældig glad for sin operation og for at komme af med ubehaget,” påpeger Ole Øder Rasmussen.

GRAVIDITET OG STYRKETRÆNING ØGER RISIKOEN

Ifølge speciallægen kan der være flere årsager til, at hæmoriderne opstår. For kvinder er graviditet og fødsel en vigtig faktor i at udvikle hæmorider. De mange hormoner udvider blodkarrene, og den forstørrede livmoder presser på endetarmsåbningen. Som oftest forsvinder hæmoriderne dog af sig selv efter fødslen. Den største synder blandt mænd er overdrevet styrketræning, hvor mave- musklerne spændes hårdt, og blodet presses ned mod endetarmsåbningen.

Alle med tendens til forstoppelse og hård afføring har også en øget risiko for hæmorider. I sig selv gør det ikke noget at sidde lang tid på toilettet, men hvis det er fordi, man trykker længe, har det en skadelig effekt, forklarer Ole Øder Rasmussen.

OM EKSPERTEN

Overlæge dr. med Ole Øder Rasmussen, Aleris-Hamlet Hospitaler, har 20 års erfaring med diagnosticering og behandling af kirurgiske tarmsygdomme samt stor erfaring med behandling af folkesygdomme såsom hæmorider, fistel ved endetarmen og polypper i tarmen.

2019-04-14T19:48:25+00:00Det sker i kroppen, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.